Slik unngår du overvåkning
Teknofil

Slik unngår du overvåkning

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Samferdselsdepartementet vurderer i disse dager om og hvordan Norge skal implementere EUs omstridte Datalagringsdirektiv. Direktivet er i utgangspunktet ment å ramme terrorisme og alvorlig kriminalitet, men mange mener det er uskyldige nordmenn som vil bli rammet av overvåkning.

Å unngå overvåkningen er derimot ikke altfor vanskelig.

Flere kritikere har påpekt at ved bruk av andres trådløse nett, maskiner på biblioteker eller andre offentlige steder vil både kriminelle og uskyldige lett kunne unngå overvåkning. Normale postforsendelser vil heller ikke bli sjekket. Om du ikke vil at dine pinlige kjærlighetsmeldinger skal bli fanget opp kan dette kanskje være løsningen.

Vi i Teknofil har også forhørt oss med Elektronisk Forpost Norge (EFN), og de har flere tips til de som vil unngå overvåkning. Og dette er noe selv de med litte IT-interesse kan klare.

Last ned Polippix
Et av de enkleste midlene for å unngå overvåkning er fremmet at den danske organisasjonen Prosa, organisasjonen for IT-interesserte. De var en av de sterke kritiske røstene mot Datalagringsdirektivet i Danmark. For å bekjempe overvåkning laget de en tjeneste hvor du kan laste ned CD-en Polippix fra deres hjemmesider, OBS: det ser ut som Prosa har fjernet nedlastningsmuligheten fra sine sider, men en alternativ kilde kan finnes ho Polippix.org.

Filen du laster ned brenner du ganske enkelt på en vanlig CD-plate. Ved å restarte maskinen med CD-en inni og boote på denne vil du kunne surfe helt anonymt lover Prosa.

Bruk mailtjenester på nett
Om du benytter deg av norske nettleverandørers mailservere vil garantert persondata i kommunikasjonen lagres. Webmail-tjenester som Gmail, Yahoo, .mac, Aimmail, GMXmail, Inbox.com og Hotmail opererer utenfor EØS og direktivets område. Om du benytter deg av disse for å sende mail så vil ikke persondataene om deg eller din kommunikasjonspartner lagres.

På den annen side risikerer du at innholdsdata lagres av operatørene til bruk i markedsmessige formål.

Bruk IP-telefontjenester på nett
Om du benytter deg av tredjeparts IP-telefontjenester som for eksempel Skype, så vil heller ikke direktivet lagre dine opplysninger. Her kan du altså ringe fritt uten at noen lagrer opplysninger verken om deg eller de du ringer til.

Samme type tjenester kan brukes på mobiler med mulighet for IP-telefoni.

Bli venn med Tor
Tor følger med CD-en Polippix nevnt over, men for brukere av Firefox kan det være enklere å legge inn denne applikasjonen rett i nettleseren. Via programmet Tor anonymiseres nemlig dine nettbesøk.

I utgangspunktet åpner ikke direktivet for overvåkning av nettsurfing, men av og til er det greit å være føre var.

Benytt deg av forum
Siden din nettsurfing ikke logges av direktivet kan du fritt benytte deg av nettforum for å kontakte venner og kjente uten at kommunikasjonen logges. Ved bruk av lukkede nettverk vil dere være ekstra sikret mot andres innsyn.

Kanskje det er her helgens fester i fremtiden vil planlegges.

Ingenting varer evig
Med disse tipsene skal du kunne være godt sikret mot at dine persons- og kommunikasjonsopplysninger kommer på avveie.

Likevel er det ikke sikkert at disse rådene vil beskytte deg i evig tid. I 2010 skal direktivet opp til evaluering hos EU, da skal det ikke sees bort ifra at nettopp slike tips blir tatt med i vurderingen. Da kan fort disse metodene bli ubrukelige for å unngå overvåkning.

Har du egne tips for å unngå overvåkning? Legg gjerne igjen en kommentar.

Les alt om Datalagringsdirektivet her.

Denne artikkelen er en gjenpublisering og ble første gang publisert 12. april.
Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen