Mobilen kan være et nyttig verktøy på ferien - om du er forberedt.
Guide
Mobilen kan være et nyttig verktøy på ferien - om du er forberedt. (Bilde: Paul Piebinga / Istockphoto)

Slik unngår du mobilfellene i ferien

Slik holder du regningen nede

Unngå mobilsurfing
* Dersom du må surfe, bruk mobilnettsider eller en nettleser som komprimerer data. Eller enda bedre: Koble deg til en trådløs Wi-fi-sone for å surfe.

Skru av e-postsynkronisering
* Synkroniser manuelt, og reduser datamengden som lastes ned ved synkronisering. Koble deg til en trådløs Wi-fi-sone om mulig.

Pass deg for GPS-en
* Ofte bruker navigasjonsprogrammet datatrafikk for å laste ned kart. Last inn kart på forhånd og deaktiver datatilkoblingen i programmet

Bruk tekstmeldinger og IP-telefoni
* Tekstmeldinger er ofte billigere enn å ringe. IP-telefoni gjennom Wi-fi koster ingenting.

Deaktiver mobilsvar
* Med mobilsvar-tjenester betaler du både for at noen i Norge ringer til det landet du er i, og for å overføre samtalen tilbake til mobilsvar i Norge.

Slik holder du regningen nede

Unngå mobilsurfing
* Dersom du må surfe, bruk mobilnettsider eller en nettleser som komprimerer data. Eller enda bedre: Koble deg til en trådløs Wi-fi-sone for å surfe.

Skru av e-postsynkronisering
* Synkroniser manuelt, og reduser datamengden som lastes ned ved synkronisering. Koble deg til en trådløs Wi-fi-sone om mulig.

Pass deg for GPS-en
* Ofte bruker navigasjonsprogrammet datatrafikk for å laste ned kart. Last inn kart på forhånd og deaktiver datatilkoblingen i programmet

Bruk tekstmeldinger og IP-telefoni
* Tekstmeldinger er ofte billigere enn å ringe. IP-telefoni gjennom Wi-fi koster ingenting.

Deaktiver mobilsvar
* Med mobilsvar-tjenester betaler du både for at noen i Norge ringer til det landet du er i, og for å overføre samtalen tilbake til mobilsvar i Norge.

Mobilbruk i utlandet kan bli en dyr opplevelse. Derfor er det enkelte ting du bør huske på før du drar til utlandet, og under oppholdet.

1. Kan jeg bruke mobilen min der jeg er?

Ikke alle land støtter GSM og 3G, som er mobilstandarden vi bruker her i Norge. Mangler landet du reiser til mobilnett som telefonen din støtter, må du enten kjøpe ny telefon der du er, eller forholde deg til telefonkiosker og hotelltelefoner ferien igjennom. Heldigvis er dette et forsvinnende problem ettersom stadig flere land får GSM-nett.

Japan og Sør-Korea krever 3G

Japan og Sør-Korea krever 3G.
Japan og Sør-Korea krever 3G. (Foto: Imre Cikajlo)

Reisende til Japan og Sør-Korea bør merke seg at disse landene kun har samme 3G-nett som oss, ikke GSM-nett. Det betyr at du må ha en 3G-telefon for å kunne ringe i disse landene.

I dag har de fleste en 3G-telefon, men dersom du ikke har det kan prisguiden vår hjelpe deg med å finne en før du skal reise.

At et land har GSM- eller 3G-nett betyr ikke nødvendigvis at du kan bruke telefonen der. For at du skal få tilgang til nettet, er operatøren din nødt til å ha en roaming-avtale med den lokale operatøren - noe som ikke alltid er tilfelle.

En tommelfingerregel er at jo mer ukjent landet er og jo mindre operatøren din er, jo større er sjansen for at du kan stå uten dekning.

Et hett tips da er å gå inn på operatørens nettsider for å sjekke selskapets roamingavtaler.

Her finner du Telenors roamingavtaler >>
Her finner du Netcoms roamingavtaler >>
Her finner du Tele2s roamingavtaler >>

GSM World viser deg dekning i alle land med GSM- og 3G-nett >>

Så kan det også være en idé å sjekke hva slags stikkontakt det brukes i landet du kommer til. Dersom det ikke brukes vanlig europeisk standard med to like plugger, kan det være en idé å ha med en inversalkontakt eller to. Slikt kan kjøpes hos de fleste elektroforhandlere. En oversikt finner du her.

2. Hva koster det?

Å bruke mobiltelefonen i utlandet, på båt eller i fly er som regel ganske dyrt. Dersom du skal ringe er det som oftest billigere å ringe fra en lokal telefon eller via kiosker med IP-telefon. Dette finner du i de fleste land med turisme. Tekstmeldinger kan ofte være en god og langt billigere måte å melde hjem på.

Uansett bør du, dersom du reiser utenfor Europa, sjekke nettsider til operatøren din for priser i landet du skal til. Noen ganger kan det være store variasjoner fra operatør til operatør, og du bør derfor vite hvilken operatør du bør ha og velge denne manuelt når du ankommer landet. Dette kan du gjøre på telefonen din under innstillingsmenyen.

Ikke ruiner deg selv på data

Det mange ikke tenker på er at mange av telefonens tjenester benytter datatrafikk. Det være seg GPS for nedlasting av kart og synkronisering av e-post og annet. 

Du bør med andre ord stoppe synkronisering av e-post. Dersom du likevel vil motta e-post, bør du sette e-postleseren til å kun synkronisere manuelt når du selv ber telefonen om å gjøre det. Du bør også dobbelsjekke at telefonen kun mottar emnetittelen på e-postene dine, slik at du selv kan bestemme hvilke e-postmeldinger som skal lastes ned i fullversjon.

Det finnes omveier...

Wi-fi kan fort redde reisebudsjettet.
Wi-fi kan fort redde reisebudsjettet. (Foto: Istockphoto)

Når det gjelder e-post og internett, er alt du trenger en telefon som støtter Wi-fi. Laster du ned dataen mens du er i en trådløs nettsone koster det ingenting med mindre du må betale for internettilgangen. Bare husk å stille inn telefonen på kun å bruke Wi-fi til å laste ned.

I tillegg tilbyr enkelte operatører datapakker for våre nærmeste naboland, som Sverige, Danmark og Finland. Sjekk med operatøren din i god tid før du reiser om slikt tilbys.

Bruk mobilnettsider

Den beste metoden er å surfe på wap-sider, altså nettsider som er spesialtilpasset mobiltelefonen. For eksempel kan du lese Amobil på mobil.amobil.no, eller sjekke Facebook på m.facebook.com.

For å søke etter wap-sider med mobilen, anbefaler vi å bruke wap.sesam.no som etter våre erfaringer gir de beste resultatene. 

Bruk en datasparende nettleser

Å ha en nettleser som bruker minst mulig datatrafikk er også anbefalt. Opera Mini krymper ordinære nettsider før de sendes til telefonen din, noe som begrenser dataoverføringene til det minimale. Det samme gjør Opera Mobile 9.7 beta for smarttelefoner med Windows Mobile.

Som sagt lenger opp kan det være greit å ha GPS med på ferien. Storbyferien blir aldri den samme uten en skikkelig veiviser, og du kan få langt mer ut av en langhelg dersom du går rundt målrettet og slipper å lete.

De fleste telefoner med GPS har ikke innebygde kart, men laster de ned via mobilnettet mens du navigerer. Dette kan bli svindyrt i lengden, ettersom store datamengder lastes ned når du bruker navigasjonsløsningen aktivt. Med de fleste GPS-programmer har du mulighet til å laste inn kart for bestemte steder på forhånd, og deaktivere databruk i programmet. Det anbefales når du er i utlandet. 

Skru av mobilsvar

Tro det eller ei, men mobilsvar kan fort bli en stor post på telefonregningen din i løpet av ferien. Ringer noen fra Norge til deg og du ikke tar telefonen, betaler du ikke normal takst, men takst for at samtalen først går til landet du er i og så i retur til Norge. På din regning. Derfor kan det være en svært god idé å skru mobilsvar av før du reiser, eller få denne lagt over til norsk viderekobling dersom du bruker Network Norway.

3. Hva bør jeg ellers ha med?

Husk å sjekke om operatøren din støttes.
Husk å sjekke om operatøren din støttes. (Foto: Robert Churchill)

Å ha de riktige funksjonene og hjelpemidlene med seg til enhver tid kan være det som skal til for at reisen blir smertefri. Storbyferie i Tyskland går utvilsomt mer smertefritt med en tysk ordbok for hånden, spesielt om du ikke kan et ord tysk.

Kalkulator og omregner er alltid hendig å ha, uavhengig om det er distanse, mengde eller valuta som skal regnes om. Går reisen til USA for eksempel, må du belage deg på å regne om miles til kilometer, pounds til kilogram og dollar til kroner.

Disse programmene ligger ofte på telefonen fra før. Dersom du ikke har tilsvarende programmer, er det ingen problem å installere nye. Om du har en nyere Nokia-mobil kan du bruke Ovi Store (må installeres på mobilen først), har du en Android-mobil kan du bruke Android Market (forhåndsinstallert) og har du Iphone kan du bruke App Store (forhåndsinstallert) for å finne programmer.

Les også vår guide til å installere programmer på mobilen

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen