Slik unngår du å kjøpe katta i sekken

Mange mobiloperatører lokker med billige telefoner, men i de fleste tilfellene får du ikke bare mobiltelefonen. Som oftest får du også et dyrt mobilabonnement og bindingstid med på kjøpet.

Kan det lønne seg å velge denne typen tilbud, eller er det beste å kjøpe mobiltelefonen til full pris og stå fritt til å velge billige abonnement som passer ditt bruksmønster?

Unntak fra regelen
Vi har sjekket en rekke tilbud hos de store forhandlernes nettbutikker. Vi har sammenliknet prisene hos Telehuset, Commit, Elkjøp, Siba og Eksperts nettbutikk Bestbuy, samt Netcom og Tele2s egne nettbutikker.

Den umiddelbare reaksjonen er at det er dyrt å kjøpe billig mobiltelefon med abonnement og bindingstid på kjøpet. I mange tilfeller er det nemlig billigere å kjøpe mobiltelefonen uten abonnement og gjøre seg ferdig med betalingen med en gang.

Det finnes imidlertid unntak. Utvalgte modeller kan med abonnement og bindingstid bli langt billigere enn om du skulle kjøpe telefonen til full pris. Tele2s tilbud på Nokia 6280 har en samlet pris på 2327 kroner, mens den samme modellen uten abonnement koster rundt 700 kroner mer. Det samme gjelder Sibas tilbud på Sony Ericsson som med abonnement har en totalpris på 1549 kroner, mot 2500 kroner uten abonnement.

Spre kostnaden
I en del tilfeller er totalprisen for abonnementsavgift og mobiltelefon også ganske lik som prisen på en ulåst mobiltelefon. Dersom du ønsker å spre kostnaden på telefon over et år i stedet for å hoste opp hele summen på en gang, kan dette med andre ord være en lur måte å kjøpe ny mobiltelefon på.

En annen faktor som er grei å ta med i betraktningen er at i totalprisen for mobiltelefoner kjøpt med abonnement er månedsavgiften for de første 12 månedene en del av prisen.

Kjøper du en ulåst og ubundet mobiltelefon må du også ha et abonnement, og med mindre du velger kontantkort eller et av abonnementene med ingen eller veldig lav månedsavgift, må du regne kostnaden for dette i tillegg til det telefonen koster deg.

Styr unna fellene
Men hvordan unngår du å gå i fella? Det beste rådet vi kan gi deg er at du sjekker det som står med liten skrift før du bestiller eller kjøper mobiltelefon. En mobiltelefon til 1 krone har alltid et abonnement med på kjøpet.

Som vi har skrevet tidligere kan tilbudet se tilsynelatende billig ut, men i mange tilfeller er telefonene både utdatert og langt billigere å kjøpe til fullpris – eller rett og slett best å ikke kjøpe i det hele tatt.

Første regel for å unngå katta i sekken er å bestemme seg for hvilken mobiltelefon du har lyst på. Deretter bør du sjekke diverse nettbutikker, eventuelt via nettsteder som DinPris.no, eller Mobilen.nos prissøketjeneste for å finne ut hva mobiltelefonen koster uten abonnement.

Så er jobben enkel – du sammenlikner prisen for mobiltelefon til full pris med tilbudet du har fått på mobiltelefon med abonnement og binding. Husk å alltid sjekke totalprisen for det første året, da dette er den egentlige prisen du må betale.

Lykke til!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen