Slik unngår du å gjøre en Conradi

Slik unngår du å gjøre en Conradi

Det finnes bare en måte som gir deg 100 prosent beskyttelse mot at private bilder kommer på avveie. Det er om det ikke finnes slike bilder på mobiltelefonen din. Men skulle du like vel ønske å ha private bilder på mobiltelefonen er det noen enkle grep som kan bidra til å gjøre at bildene forblir private, også dersom telefonen kommer på avveie.

Telefonlås
Den enkleste måten er å bruke den innbygde apparatlåsen. Gå inn i menyene på telefonen din og aktiver telefonlås. Da må du taste en kode for å låse telefonen opp igjen. Dette må ikke forveksles med SIM-kort lås eller tastlås. Låser du SIM-kortet kan andre bare sette i sitt eget kort, og dermed er bildene tilgjengelig. Tastlåsen har ingen kode, og kan åpnes av alle.

Før du låser apparatet bør du imidlertid ta en kikk i bruksanvisningen og se hvordan du setter din egen kode. Mange benytter standardkoden som følger apparatet, og da er det ikke særlig vanskelig for andre å skru låsen av igjen.

På en del mobiltelefoner kan du velge at apparatlåsen bare skal aktiveres om SIM-kortet byttes. På den måten kan du bruke din vanlige PIN-kode og være rimelig trygg. Men best er det om du har en lås som aktiveres kort tid etter at telefonen har vært i bruk. Ellers vil andre kunne bruke mobiltelefonen din.

Sikkerhetsprogrammer
Det finnes programmer som lar deg skjule enkeltfiler eller mapper på mobiltelefonen din, slik at andre ikke skal ha tilgang til dem selv om de stjeler telefonen fra deg mens låsene er av. Mobiltelefoner med Java (i praksis alle kameramobviler) kan kjøre programmer som krypterer innholdet. Uten riktig kode får du ikke tilgang til filene, selv om telefonen ellers er brukbar.

MyPhoto 5 fra Waptech er et program som skjuler bilder. Dette programmet koster om lag 50 kroner, og gjør så du kan skjule bildene dine også på mobiltelefoner som ikke er såkalte Smartmobiler. Blant annet kan det brukes med Sony Ericsson K750i.

Locker er et annet program fra samme produsent. Dette låser ikke bare bilder, men også andre filer du vil holde for deg selv. Prisen er den samme, men programmet virker ikke på riktig så mange mobiltelefoner som MyPhoto.

Har du en såkalt Smartmobil (Windows Mobile, Nokia Series 60, Sony Ericsson UIQ, Palm OS) blir utvalget av sikkerhetsprogrammer atskillig større. Da kan du også laste inn programmer som gjør at du kan låse innholdet på mobiltelefonen om noen bytter SIM-kort, eller du sender telefonen en SMS med en spesiell kode.


Remote Device Management
For bedriftsmarkedet kan såkalte DM-løsninger være tingen. Det betyr at en i bedriften har kontroll med alle mobiltelefonene til de ansatte. Ikke slik at vedkommende har tilgang til innholdet, men han kan administrere mobiltelefonene på ulike måter. Blant annet kan han låse telefoner som er stjålet, ta backup, fjernslette innhold eller endre konfigurasjoner.
Løsningene virker med smarttelefoner.

For den som ikke har bedriftsabonnement finnes det operatører som tilbyr en del av denne funksjonaliteten til sine kunder. Da ringer du kundeservice når telefonen din er stjålet, og får dem til å låse telefonen din. 

Ryddejobb
Bestemmer du deg for å rydde gamle bilder fra mobilen din, så husk at det kan ligge bilder i flere mapper. Bilder må slettes både fra evt. minnekort og telefonminne. Dessuten må du huske å rydde i mappen sendte elementer, dersom du har sendt bildet på MMS. Så får du håpe at den du sendte bildet til er til å stole på, og tar sikkerhet like alvorlig som deg!

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen