Guide

Slik tester vi et kamera

Tre deler

En kameratest på Akam.no består av tre deler:

En av testplansjene som blir analysert av Imatest.
En av testplansjene som blir analysert av Imatest.
  1. Studiotest - Her tar vi bilder i studio, under kontrollerte lysforhold, av spesielle motiver og plansjer. De kontrollerte forholdene gjør at resultatene blir sammenliknbare fra kamera til kamera selv om de ikke testes samtidig. De fleste bildene vi tar blir analysert av et program som heter Imatest Master, som så måler en del parametre, slik som fargegjengivelse, skarphet, støy, eksponering kromatisk feilbrytnig og så videre. Andre bilder gjør vi manuell inspeksjon av, og viser deg i testen, så man lettere kan se forskjellene mellom ulike kameraer.
  2. Ett av våre standard utendørsmotiver.
    Ett av våre standard utendørsmotiver.
  3.  Utebilder - Vi har noen standardmotiver vi fotograferer. Dette er motiver som alle sammen kan være med på å si noe om kameraet. For eksempel detaljgjengivelse, hjørneskarphet problemer med ghosting og flares, lysmåling og så videre. Ulempen med utebilder er at de ikke er sammenliknbare med bildene fra kameraer som ikke testes samtidig, da værforhol lett endrer resultatene vesentlig. Vi er likevel avhengige av disse bildene, da mange kameraer oppfører seg ganske annerledes ute i den virkelige verden enn de gjør i et studio. Det har med tilgjengelig lys, fokusavstand og andre forhold å gjøre.
  4. Praktisk bruk. Vi tar med oss kameraene hjem, og bruker dem som vanlige kameraer. Tar bilder av naturen, familien, hendelser i hverdagen og ofte er de også med på ferie eller kortere turer. Dette gjør vi for å danne oss en oppfatning av hvordan kameraet virker i praksis, samt å finne de små geniale eller idiotiske løsningene som veldig mange kameraer har.

Vurderingen av bildekvalitet gjør vi i stor grad ut fra punkt 1 og 2. Men ved å ta bilder i mange ulike situasjoner som under punkt 3, får vi ikke bare en oppfatning av hvordan kameraet oppfører seg, men vi får også et bredt utvalg av bilder å vurdere kvaliteten ut fra.

Sammenliknbare resultater

Vi tar bilde av stoppeklokken for å få så nøyaktige målinger som mulig.
Vi tar bilde av stoppeklokken for å få så nøyaktige målinger som mulig.

Hastighetstester gjøres også under kontrollerte lysforhold, da svakt lys normalt vil sinke et kamera. Vi passer på at alle kameraene har like forhold. Noen kameraer vil kanskje være optimalisert for andre forhold enn de vi tester under, så dersom andre gjør den samme sammenlikningen i annet lys eller med andre fokusavstander, kan resultatet av en sammenlikning bli en annen. Dette er det dessverre umulig å unngå med mindre vi gjør alle disse testene under svært mange ulike fohold. Vår erfaring er at forskjellene er små og vi har derfor valgt å holde oss til én måling. Målingene gjøres ved hjelp av en stoppeklokke som starter samtidig som kameraet begynner å arbeide, og som blir fotografert av kameraet. Da kan vi lese av tiden på bildet som blir tatt.

Når vi gjør de praktiske vurderingene, har vi en bevisst politikk på å være subjektive. Ting som kan måles er lette å forholde seg til, men de fleste testsider får veldig like resultater på slike målinger. Derfor er det viktig for deg som leser å også få subjektive vurderinger fra folk som har som jobb å sammenlikne kameraer. Du trenger ikke være enig i våre vurderinger, men det gir deg enmulighet til å bli klar over sider ved kameraet som andre ikke har tatt for seg.

Dersom vi finner resultater som ikke virker riktige, gjør vi testen om igjen, og dersom det fortsatt ikke stemmer, ber vi om et nytt testeksemplar, da det er sannsynlig at det er feil på kameraet.

Hvordan lese testen

Vi har valgt å gjøre testene relativt tekniske, ved å vise fram mange grafer og sammenlikningsbilder. Dette gjør vi etter tilbakemeldinger fra leserne. Men dersom du ikke er veldig interessert i alt dette, har vi tilpasset testene slik at du får med deg hovedpoengene dersom du leser første og siste side.

Karaktersystemet vårt.
Karaktersystemet vårt.

Delkarakterene vi gir er fra null itl fem stjerner, der vi kan gi hele og halve stjerner. 0 gir vi bare dersom en et område vi gir karakter til er helt uten verdi. Dette har ikke forekommet ennå. 5 stjerner gir vi bare dersom vi ikke kan se at noe kan gjøres bedre eller ikke ser at det har noen praktisk hensikt å gjøre det bedre. Denne karakteren har vi brukt et par ganger. Vi gir ikke totalkarakterer, da vi mener at vektingen av delkarakterene er så individuell at det bør overlates til leseren. Vi gir derimot noen ganger "Akam - Anbefales" og "Akam - Best i test" til produkter vi liker spesielt godt.

Akam følger alle vanlige etiske redaksjonelle retningslinjer, slik som Vær varsom-plakaten og tekstreklameplakaten. Det gjør at alle produkter vi tester blir levert tilbake dit vi lånte det fra, og vi har ikke lov til å ta imot noe fra utlåneren i forbindelse med testene. Dette for å sikre uhildet vurdering. Likevel har alle sine subjektive preferanser - ting vi liker eller misliker. Dette er en del av det å være subjektiv, og stammer fra personlige og faglige erfaringer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen