Guide

Slik tar du bedre 17.mai-bilder

Er du som nordmenn flest, tar du fram kameraet, eller kanskje mobilkameraet, og knipser i vei på 17. mai.

Ifølge Knut Førsund i Fotorådet, er nemlig grunnlovsdagen den dagen i året det tas flest bilder i Norge. Bare under årets feiring er vi forventet til å ta minst 50 millioner bilder.

Når man først gjør en innsats for å forevige minnene denne dagen, er det jo kjekt om bildene også blir bra. Derfor har Fotorådet utarbeidet disse fem fototipsene:1. Skru på blitsen i sola
Selv om vi alle håper på skyfri himmel og varm sol denne dagen, gir ikke alltid sterk sol de enkleste fotograferingsforholdene. Spesielt kan kontrasten mellom sol og skygge bli veldig skarp.

Dette løser du ved å skru på blitsen. De fleste lar kameraets automatikk velge når blitsen skal løses ut, men i sterkt lys kan det lønne seg å skru på blitsen selv uansett hva kameraet sier.2. Motlys kan gjøre underverker
Fordelen med solskinn er at oversiktsbilder og større scener gjør seg veldig godt. Siden kontrastene blir sterkere, blir gjerne også fargene litt mer imponerende.

Det er også et triks å fotografere i motlys. Da unngår man de store kontrastene som gjerne kan oppstå i et solbelyst ansikt. Dette gjør du best ved å stille deg slik at solen ikke skinner direkte på kameraet. Sørg også for å ikke få med for mye lys bakgrunn. Det er det som gjerne lurer automatikken og gir for mørke bilder.

Gjennomskinnelige flagg og faner i motlys er eksempel på flotte motiver.3. Ta portrettbilder i overskyet vær

Selv om sola ikke skulle dukke opp, kan man trøste seg med at det gjerne er enklere å fotografere i overskyet vær. Siden lyset da er mykere, er det gjerne mer egnet for portretter.

Fargene blir kanskje ikke like intense, men til gjengjeld slipper man at detaljene forsvinner i skarpe skyggepartier.

Nærbilder i overskyet vær gjør seg spesielt godt. De fleste bilder blir jo også bedre hvis man går nærmere motivet eller zoomer inn.4. Prøv andre vinkler
Et generelt fototips er at man bør prøve å fotografere fra ulike vinkler. Dette er verdt å ta med seg når man skal fotografere barne- eller russetoget. Prøv for eksempel å sette deg på huk og fotografer oppover mot toget når det kommer.

Vil du ha oversiktsbilder, bør du prøve å komme deg litt høyt. Nærbilder av mennesker er nok likevel det viktigste denne dagen. La gjerne kameraet fortelle ved hjelp av bildeserier.5. Gi barna kameraet

Selv om barna ofte er de mest populære motivene denne dagen, kan det også være en idé å overlate kameraet til barna. De ser jo på verden med andre øyne, og kan ha glede av å få prøve seg.

Fra 4-5 års alderen er de stort sett i stand til å handtere et kamera med autofunksjon. Er du redd for kameraet ditt, er jo også engangskamera en mulighet.

Så da gjenstår det bare å lade opp batteriene og sørge for nok minnekort eller film. Ha en strålende 17. mai!

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen