Slik tar du 3D-bilder med mobilen

Slik tar du 3D-bilder med mobilen

Annonsør­innhold
Les hele saken »
En enkel mobiltelefon med kamera er alt som skal til for å ta bilder med forbløffende 3-D-effekter. Her viser vi deg hvordan du går frem.

Det enkle er ofte det beste, og vi vil derfor ta for oss en metode som verken krever avansert databehandling eller briller med fargede glass. Vi liker at det er farger på bildene, og at hvem som helst kan se dem.

Det siste er forresten en sannhet med visse modifikasjoner. Å se tredimensjonalt krever nemlig at du ser på begge øynene, og at du faktisk bruker begge øynene samtidig. Men det gjelder for alt dybdesyn, og ikke bare når du skal se på bilder som her. 

Optisk illusjon
Utgangspunktet for et tredimensjonalt bilde er at du har to bilder som er tatt med en ørliten forskyvning. Deretter setter du de to bildene sammen inne i hodet ditt. Det er nettopp det øynene dine gjør til vanlig, og som vi kopierer her.

Plasser de to bildene ved siden av hverandre, og stirr på et punkt bak bildene. Da vil bilene gli over i hverandre, fordi høyre og venstre øye ser bildene fra hver sin vinkel. Nå villedes hjernen til å tro at de to bildene egentlig er det samme bildet, og dybden trer frem.

Musklaturen presser øynene noe lenger fra hverandre enn hva øynene normalt er når fokus er så nær. Enkelte vil derfor oppleve et visst ubehag ved å se lenge på slike bilder.

Dette må du huske når du tar bildene:
Velg et motiv uten bevegelse. Siden mobilkameraet bare tar ett bilde om gangen vil bevegelige motiver skape kaos. For å 3D-fotografere bevegelige motiver (som mennesker) må du ha to kameraer som knipser samtidig.

Merk deg yttergrensene i motivet og forskyv kameraet ca 10 cm til siden. Ta bilde av samme motiv med samme fokuspunkt (om kameraet har autofokus).

Om du vil gjøre dybden mer dramatisk kan du øke avstanden mellom bildene. Om du tar nærbilder bør forskyvningen være mindre.

Hent opp bildene på en PC-skjerm (eller skriv dem ut på papir) og plasser den ved siden av hverandre. Gjør bildene så små at du klarer å forskyve synsbildet til de kommer over hverandre.

Lykke til!

Norges beste mobilabonnement

Mai 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen