Slik svindles du på SMS

Slik svindles du på SMS

Nå kan du bli anklaget for å ha sendt meldinger du aldri har sendt. Årsaken kan være at det er noen andre som gir seg ut for å være deg. I utgangspunktet er dette ikke ulovlig.

Det finnes en rekke tjenester som lar deg manipulere SMS, slik at nummeret ditt kommer opp som avsender selv mens du sover, står i dusjen eller har mobilen skrudd av.

Skremmende lett
Fra vi oppdaget et av nettstedene som tilbyr denne tjenesten til vi var klare til å sende falske tekstmeldinger, tok det i underkant av to minutter. For å prøve ut at tjenesten faktisk virket, sendte vi tekstmeldinger på sjefens vegne og ”sa opp” flere av våre kolleger.

På kort tid skapte vi det totale kaos i firmaet.

Telenor og Netcom lot seg lure
Kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i Netcom blir skremt av de endeløse mulighetene en slik tjeneste åpner for.

- Vi må prøve å forhindre denne typen tjenester, slik at tekstmeldinger forblir et trygt kommunikasjonsmiddel for våre kunder, sier Wormdahl.

Manipulering av tekstmeldinger blir hos begge landets største mobiloperatører sett på som skremmende og useriøst. Allikevel kan ingen av dem enkelt finne ut hvem som står bak meldingene.

- Telenor kan ikke uten videre finne ut hvem som står bak slike meldinger, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

- Ved en eventuell etterforskning vil vi selvsagt bistå politiet og prioritere å spore opp hvilken utenlandsk mobiloperatør som står bak tjenesten og for å prøve å finne ut hvem som står bak meldingene, sier han.

Pedofilianklager
Vel vitende om hvor vanskelig det er å spore opp de skyldige, kan vi se for oss langt verre eksempler enn å gi noen sparken.

Sender noen et titalls grove meldinger med seksuell undertone til ei jente på 14 år, fra ditt nummer, er det du blir stemplet som pedofil.

Du kan anmelde forholdet, men sjansen for at politiet og mobiloperatøren finner ut hvem som står bak er forsvinnende liten.

Ikke ulovlig
Politiadvokat Eirik Trønnes Hansen ved Kripos' datakrimavdeling sier at det i utgangspunktet ikke er ulovlig å bruke slike tjenester.

- Å sende tullemeldinger med falsk identitet er ikke i ulovlig i seg selv. Det er hva meldingen brukes til som avgjør om det er begått en straffbar handling, sier han til mobilen.no.

- Sender noen en melding til sjefen din og ber han sette inn 20.000 kroner til en gitt konto, er ikke selve meldingen ulovlig, men det kan bli en del av gjerningsbeskrivelsen i en bedragerisak, forklarer han.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen