Slik skriver du raskere på mobiltelefonen

SMS-språket med alle sine forkortelser er en måte å skrive raskere SMS på. Men om du foretrekker å skrive i klartekst er det mulig å skrive meldinger med en grammatikalsk korrekt utførelse på mobiltelefonen både raskt og forholdsvis enkelt.

Nå er SMS-språkets mange forkortelser ikke bare et utrykk for ungdommelig latskap. Det er like mye et resultat av at du ikke kan sende mer enn 160 tegn i en og samme tekstmelding. Enkelte produsenter hevder riktig nok at de har løst dette ved å la deg skrive lange meldinger som deretter stykkes opp, sendes, og settes sammen på mottakerens apparat. Det hjelper på flyten, men ikke på økonomien. Hver gang du passerer 160 tegn må du betale for en ny SMS-melding.

Grunnleggende
For å bli en raskere SMS-er er det noen grunnleggende ting du må lære deg. Du må vite hvor du trykker for å få stor bokstav, hvordan du henter frem tegn eller symboler, hvordan du sletter tegn du vil rette, og hvordan du aktiverer ordboka i mobiltelefonen. Dessuten må du nødvendigvis lære deg hvordan du legger til mottakere til meldingen, og hvor du trykker for å få meldingen sendt.

Ordboka
For de aller fleste vil det være en stor fordel å bruke ordboka. Unntaket er dersom du gjerne vil bruke mange forkortelser (som ikke finne i ordboka) eller du skriver på dialekt. Da er nytteverdien av ordboka sterkt begrenset.

Den vanligste ordboken i mobiltelefoner er T9. Motorola har valgt et annet system som kalles iTap, men som også har noe som kalles T9-emulering. Det gjør at du kan bruke iTap og skrive som om ordboken var T9. Datt du av lasset nå? Det gjør ingen ting. Du behøver ikke vite hva slags ordbok som sitter i mobiltelefonen. Du skal bare skrive, og så skal teknologien ordne resten.

Vent med rettingen
For å skrive raskere med ordbok kreves noe tilvenning. De aller fleste vil oppleve ordboka som frustrerende de første gangene den brukes. En av grunnene er at tegnene som dukker opp på skjermen ikke er de tegnene du ønsker å bruke. Det virker unaturlig å fortsette tekstingen når det som står på skjermen er feil. Men fortvil ikke. Skriv ordet ferdig, og om det da fremdeles er feil, så blar du gjennom alternativene ordboka tilbyr. Hvordan du bytter ord avhenger av hva slags mobiltelefon du har.

Eksempel: Kaffekjele – trykk 5jkl-2abc-3def-3def-3def. Dette gir ordet Kaffe, etter å ha utviklet seg slik: L-La-Lad-Kafé-Kaffe. Godta ordet kaffe og fortsett (uten mellomrom) med kjele – 5jkl-5jkl-3def-5jkl-3def.


Bytte skrivemodus
For hva gjør du når ditt ord ikke er blant alternativene som tilbys? Da har du tre alternativer – slett ordet, bytt til stavemodus og trykk deg frem til riktig ord, bokstav for bokstav – velg ”stave” i menyen og legg til ordet i ordlista eller slett ordet og skriv det på nytt, men rett teksten stavelse for stavelse.

Et ord som ”koriander” finnes kanskje ikke i ordlista. Men du finner ordene kor, i, and og er. Etter hvert vil du venne deg til å dele opp sjeldne ord automatisk. Navnet Hanzen med z skriver du Han,z,en.

Egne ord
Ord du bruker ofte kan du lagre som egne ord. Vær klar over at ikke alle mobiltelefoner husker disse ordene fra sesjon til sesjon.

Tegn
De fleste mobiltelefoner skriver automatisk stor bokstav etter punktum. Skal du avslutte et ord med komma, bindestrek eller et annet tegn setter du punktum og blar i alternativene til du finner det rette.

Prøv deg frem, og vær ikke redd for å gjøre feil. Å skrive raske tekstmeldinger er slett ikke vanskelig, og du behøver ikke være 12 år for å lære det.

Tastatur
Det er forskjellig utforming på tastene til mobiltelefoner, og mens enkelte er godt egnet for tekstmeldinger er andre det ikke. Har du en god meldingsmobil skal du enkelt kunne skrive tekstmeldinger med en hånd. Det er ikke fordi du skal holde den andre hånden på rattet! SMS og bilkjøring hører ikke sammen.

Det finnes også mobiltelefoner der du kan skrive teksten rett på skjermen eller på et såkalt qwerty-tastatur. Slike mobiltelefoner er som regel også svært dyre.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen