Slik skal Nokia vinne mobilkrigen

Intellisync

Intellisync ble kjøpt opp av Nokia for snart tre år siden, for tre milliarder kroner.
Selskapet har siden den gang utgjort Nokias bedriftsavdeling, som leverer totalløsninger for bedrifter i form av Nokia Business Suite.
Nokia slutter nå å utvikle bedriftsløsninger i eget hus. Intellisync blir imidlertid med skipet videre, men skal jobbe mer mot privatmarkedet.
Samtidig skal Nokia styrke samarbeidet med tredjepartsleverandører som Microsoft, Cisco og IBM, som alle står sterkt i bedriftsmarkedet innenfor sine respektive felt.

Nokia holder for tiden på å å gjøre en helomvending i hvordan selskapet håndterer bedriftsmarkedet. For kort tid siden annonserte produsenten at de skal slutte å utvikle egne bedriftsløsninger, og istedenfor inngå et tettere samarbeid med produsenter som IBM, Microsoft og Cisco.

Det er snart tre år siden Nokia kjøpte opp Intellisync for å satse hardere på egenproduserte e-post- og synkroniseringsløsninger for bedrifter gjennom Nokia Business Center.

Nokia Mail for Exchange.
Nokia Mail for Exchange før.

Nå snur produsenten tvers om, og overlater bedriftsløsningene til for eksempel Microsoft, som har verdens mest utbredte e-postsystem for bedrifter: Exchange, og Cisco, som er den store ringreven på nettverksløsninger.

Exchange for alle Symbian-telefoner

Nokias telefoner i Communicator- og E-serien har lenge støttet synkronisering direkte mot Microsofts Exchange-system. Tidligere denne måneden ble det også kjent at også alle andre smarttelefoner fra Nokia vil få støtte for Exchange.

Nokia beholder Intellisync, men avdelingen skal nå jobbe med å lage e-post- og innholdsløsninger for privatmarkedet. Produsenten skjærer altså ikke ned på bemanningen, men flytter en betydelig del av de ansatte over til områder som skal styrkes i tiden som kommer.

Mail for Exchange i dag.
Mail for Exchange nå.

Ruster opp på alle fronter

De siste årene hos Nokia minner om lite annet enn en gedigen opprustning for å takle en stadig tøffere konkurransesituasjon. Med Apples Iphone, stadig heftigere HTC-modeller, Sony Ericssons Xperia X1 og LG som endelig viser at de mener alvor, er det all grunn for produsenten til å styrke gjerdene rundt markedsposisjonen sin.

Bare siden årsskiftet har Nokia kjøpt opp flere selskaper med en betydelig posisjon på hvert sitt fagfelt.

Produsenten åpnet 2008 med å kjøpe opp norskbaserte Trolltech, og sikret seg dermed utviklingsverktøyet Qt.

Det unike med dette verktøyet er at utviklere ikke trenger å skrive mer enn én versjon av kildekoden for å lage programvare som fungerer mot flere forskjellige operativsystemer.

Da Nokia kjøpte opp Trolltech uttalte de at målet var å lage programvare som fungerte like bra på mobiltelefoner som på internett og datamaskiner, et mål Qt vil være helt avgjørende for å nå. I går kom for øvrig nyheten om at Qt er ute i ny versjon. Mer om dette kan du lese i Nokias pressemelding.

Kapret hele Symbian

I sommer var produsenten igjen på handletur, og sikret seg den siste halvdelen av eierandelene i Symbian, der de fra før av eide 48 prosent. Målet med oppkjøpet var ikke å ha operativsystemet for seg selv, men å frigjøre kildekoden, og dermed gjøre det mulig for alle å skrive om på plattformen eller utvikle programvare for S60.

Symbian blir åpent.
Symbian blir åpent.

Det ligger i kortene at dette grepet er gjort delvis for å gardere seg mot det første troverdige forsøket på et åpent operativsystem, Googles Android. Det er tross alt ikke noen hemmelighet at Google kan ta opp kampen mot de fleste, og oftest lander pent på beina.

Med disse to oppkjøpene gjør Nokia verdens mest utbredte plattform for smarttelefoner, Symbian, mer fleksibel, samtidig som de har ressursene for å skrive programvare som vil kunne synkroniseres med og installeres på det aller meste. Dette har nok vært en viktig faktor når beslutningen om å slutte med egenprodusert programvare ble tatt – telefonene vil jo fungere med det som finnes allerede.

Kjøpte verdensleverandør av GPS-kart

Nokia har også jobbet hardt for å sikre seg en ledende posisjon i GPS-markedet. Etter å ha fått ja fra EU overtok produsenten ingen ringere enn Navteq – én av de to største kartleverandørene til GPS i dag. Salgssummen var på hele 40 milliarder kroner, men så står plutselig også storselskaper som Garmin nå på Nokias kundeliste, i tillegg til at produsenten alltid vil kunne tilby oppdaterte kart til mobiltelefonene sine.

Det foreløpig siste krumspringet fra produsenten ble gjort i går, da Nokia kjøpte opp selskapet Oz, som leverer løsninger for bruk av lynmeldingsklienter som AOL, Windows Live Messenger og ICQ, i tillegg til e-poststøtte for Gmail, Hotmail og Yahoo. Oz har for øvrig levert tjenester til Nokia i fem år allerede. Pressemeldingen om oppkjøpet finner du hos Nokia.

Nøyaktig hvor Nokia vil med strategien sin er ikke lett å spå, men det var det heller ikke den gangen de var mest kjent for å produsere dekk.

(Kilde: Nokia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen