Guide

Slik sikrer du minnepinnen

Minnenpinnen er et viktig verktøy for flere og flere mennesker. Joda, vi har nettverk, delte mapper, nettsky og mulighet til å sende filer over MSN eller i e-post, men alle som har prøvd å flytte en fil mellom to tilfeldige datamaskiner vet hvor lett det kan bli kluss. Dessuten er det alltid greit å ha en liten digital verktøykasse i lomma når PC-en krangler.

Når det gjelder teknologi er nemlig ofte de enkle løsningene de beste, og stort enklere enn en minnepinne blir det ikke. De er små og lette nok til nøkkelknippet, lomma eller lommeboka, kommer i anstendige kapasiteter (i skrivende stund opp til 256 GB) og når det gjelder drivere installeres dette automatisk når du plugger den i USB-porten på en vanlig PC.

Lav vekt og liten størrelse er på den annen side ikke udelt positivt. Små ting kan være lette å glemme, miste eller bli frastjålet - og mens pinnen i seg selv ikke akkurat koster mer enn en vanlig skjorte i disse dager, er det gjerne slik at de virkelige verdiene (eller kostnadene) ligger i dataene. Som en britisk agent smertelig fikk erfare.En annen ting er at moderne minnepinner har god plass, så det er blitt mindre viktig å rydde på pinnen. Resultatet er at personlige data samler seg opp - her om dagen oppdaget undertegnede at minnepinnen av en eller annen grunn inneholdt (i tillegg til mindre kritiske filer) personlige brev, vitnemål, attester, backup av mobil, e-post fra jobben og bilder. Og jeg trenger ikke være spion for å verdsette litt privatliv.

Løsningen er enkel: kryptering.

Uvedkomne ingen adgang
Kryptering er kort fortalt det å bruke en algoritme (matematiske operasjoner) som sammen med en nøkkel (for eksempel et passord) gjør filene uleselige. For å igjen kunne lese filene må prosessen reverseres, og er derfor langt sikrere enn enkel passordbeskyttelse, ettersom datakyndige (med riktige verktøy) kan omgå en passordbeskyttet mappe for å få tilgang. Kryptering krever alltid at du har nøkkelen.

Kryptering av innholdet på en minnepinne kan skje på to måter: med maskinvare (typisk en spesialisert brikke som sitter på pinnen), eller krypteringen kan gjøres med programvare og datamaskinens ressurser.

Fordelen med maskinvareassistert kryptering er at det er enkelt å bruke og du slipper bekymre deg om installering og oppsett. Dessuten går overføringen gjerne relativt kjapt, siden maskinvaren er optimalisert for krypteringen. Ulempen er at slike minnepinner koster mer enn "standard" pinner og rent fysisk ikke er av de aller minste. De er hovedsaklig rettet mot bedriftsmarkedet.


Men det finnes også noen pinner med innebygd kryptering til en pris som er overkommelig for den vanlige forbruker. Et eksempel er DataTraveler Locker fra Kingston, som også er delt opp i en kryptert og en ukryptert del.

TrueCrypt - enkelt og gratis
Men dersom du allerede har en god minnepinne kan du altså bruke programvare for å kryptere innholdet. Her finnes det flere løsninger på markedet, og ett av dem heter TrueCrypt. Dette er egentlig ment for harddisker, men fungerer også utmerket på minnepinner.

Alt etter hvor avansert du er - eller vil ha det - har TrueCrypt noe å bidra med. Her kan du velge blant en rekke krypreringsalgoritmer, og du kan velge å kryptere hele minnepinnen eller bare lage en kryptert fil som fungerer som en vanlig mappe (så lenge du kan passordet). Det går også an å lage et skjult kryptert volum.

Ulempen med en løsning som TrueCrypt er at hastigheten (mot det krypterte området) vanligvis er lavere enn ellers. Du er dessuten avhengig av å ha TrueCrypt på datamaskinen for å få tilgang til de krypterte filene, men programmet kan også kjøres i såkalt "Traveler Mode", slik at du ikke er nødt til å installere det på datamaskiner du ikke vanligvis bruker.TrueCrypt er gratis og for Mac, Linux og Windows. Les mer og last ned på programmets hjemmeside. Her finner du også trinn-for-trinn instrukser dersom du er usikker på hvordan det skal brukes.

Merk pinnen
Kryptering hjelper kanskje mot at uvedkomne får tilgang på dine personlige filer, men det er kanskje mager trøst dersom du mister eller somler bort et halvt års skolearbeid. Første bud er selvfølgelig jevnlig sikkerhetskopiering, men det kan også være et sjakktrekk å merke minnepinnen med telefonnummer (det finnes fremdeles ærlige sjeler der ute). Hvis du ikke har kryptert hele pinnen går det også an å ha en tekstfil kalt "VIKTIG LES MEG" eller lignende, der du skriver inn kontaktinformasjon.

Artikkelen ble første gang publisert oktober 2009.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen