Slik sikrer du hjemmenettverket

Det er mange av oss som ved flere anledninger har lånt et usikret trådløst nettverk for å kunne lese mail eller sjekke nyheter, og det utgjør selvsagt ingen fare eller stor belastning for eieren av nettet. Det er imidlertid mange som har langt skumlere planer med å få adgang til nettet ditt, og disse vil du ikke ha besøk av. Her er noen enkle tips for å gjøre ditt hjemmenettverk sikkert.

Hvis du ikke vet hvordan du får pc-en din til å kommunisere med routeren din, vil du finne info om dette i manualen, og mange routere har standard-adressen med brukernavn og passord skrevet på undersiden av selve routeren. Hvis du fremdeles ikke finner noe så kan du også sjekke denne omfattende listen.

Sett passord på routeren din
Dette er det aller første du må gjøre. Det hjelper ikke å gjøre sikkerhetsendringer hvis routeren din er åpen som en låvedør, slik at andre kan overstyre innstillingene du har lagt inn. Det er imidlertid ingen krise, du kan alltid finne reset-knappen på routeren og starte på nytt, men dette er første bud. Sett et passord før du går videre.

Ikke kringkast SSID
SSID er navnet på routeren din. Det kommer ofte fra leverandøren med et standardnavn som D-link, Speedtouch44387fdkj, og så videre, alt etter leverandør. Hvis du imidlertid endrer dette navnet til "Johnny i leilighetet 243", har du gjort det mye lettere for de som vil utnytte nettet ditt. Hvis du velger å skjule navnet vil det være usynlig for de fleste, selv om noen ordentlige kyndige fremdeles kan finne det. Man har imidlertid eliminert veldig mange.

Bruk WPA, ikke WEP
WEP og WPA er krypteringsformene du bruker for å stenge folk ute fra nettet ditt, og står for henholdsvis Wired Equivalency Privacy og Wi-Fi Protected Access. WEP er krypteringsmetoden som er mest vanlig i disse dager, men problemet er at den ikke er spesielt sikker. Bytt til WPA hvis du har mulighet, og det har de aller fleste. WPA er langt sikrere enn den mest brukte WEP-krypteringen. Det som imidlertid er viktig å huske er at WEP-krypteringen er mye bedre enn ingenting.

Reduser routerens signalstyrke
Dette høres kanskje ut som galskap for mange, men hvis man bor i en leilighet i en større by, gjerne i en en stor boligblokk, er det mange som kan se nettet ditt. Å senke routerens signal vil ikke berøre deg på noen som helst måte, men det gjør at langt færre vil få tilgang til nettet ditt. Bor du imidlertid på et sted hvor det er langt til nærmeste hus, og du har tre etasjer, er ikke dette noe å bekymre seg over.

Dette er de viktigste grepene du kan ta for å sikre nettverket ditt. Vil du ha flere tips sjekk hele listen hos Practically Networked.

NB: Denne saken er skrevet fra min hjemme-pc med usynlig SSID og WPA-kryptering.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen