Slik setter de hvitbalansen fra verdensrommet

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Lake Tuz, sør i Tyrkia.
Lake Tuz, sør i Tyrkia.

Blant oss jordboere er det nokså vanlig å holde et hvitt ark foran kameraet når hvitbalansen skal stilles, eller å ta i bruk et gråkort og korrigere fargene i etterarbeidet. Men når kameraet befinner seg kilometervis over jordoverflaten i bane rundt jorden, så blir denne metoden noe utfordrene å ta i bruk. Heldigvis har en gjeng med britiske forskere ved The National Physical Laboratory funnet en løsning: å erstatte A4-arket med en uttørket, tyrkisk innsjø.

Les også: Guide: Astrofotoguide, del 3 - Skal det være noe mer?

Innsjøen, Lake Tuz sør i Tyrkia, tørker nemlig ut hver sommer og etterlater seg et massivt, hvitt område av salt. Forskere fra verden over vil derfor oppholde seg ved innsjøen i to uker denne måneden og ta målinger av innsjøens refleksjonsevne, for så å sammenligne resultatet med satellitters målinger og deretter kalibrere dem.

Hensikten er at de endelige målingene/satellittbildene blir mest mulig virkelighetsnære. Dette er enda viktigere for forskerne enn den jevne hobbyfotograf, siden satellittene blant annet brukes til å måle små forandringer på jordens overflate, som kan gi indikasjoner på kommende naturkatastrofer og klimaforandringer.

Lake Tuz er en av totalt åtte plasser på jordoverflaten som er blitt utnevnt som en ’internasjonal referanse for kalibrering og validering av satellittsensorer’. Arbeidet er hovedsakelig ledet av tidligere nevnte National Physical Laboratory i Storbritannia, som ifølge dem selv jobber for en standardisert måte å sikre nøyaktige sensorer i verdensrommet, i den hensikt at den de data de jobber med blir mer nøyaktig.

Les også: Astrofoto-guide, del 1: Teleskoptyper

Les også: Astrofoto-guide, del 2: Støtt og stødig

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen