Slik ser du TV i fremtiden

TV-en har en sentral plass i de fleste hjem, og kommende lange høstkvelder byr opp til økt bruk av apparatet. De siste årene har måten vi tar i mot sendingene vi ser på forandret seg, og digitaliseringen av norske hjem er så godt som unnagjort.

Ifølge Motorola har vi knapt nok sett starten på hvordan TV-vanene våre vil komme til å forandre seg, og selskapet viser i disse dager frem utstyr som viser en økende personifisering. Med det menes at du i fremtiden kan luke ut programmene du liker å se på, og se disse når det måtte passe deg.

Mer video hjemme
Ved at vi har fått digitalisert stuene rundt om i landet, har også uttrykk som PVR dukket opp. Som vi har vært nærmere inne på tidligere, er filmleie en økende tjeneste vi benytter oss av, og interessen er kraftig voksende. Du vil også få mulighet til å se serier eller programmer når det passer deg, noe vi også så nærmere på forrige uke hos Viasat.

- Vi tror at en større del av alle filmer som blir sett på i dagens marked vil bli hentet opp via en VOD-tjeneste. Klart, det vil nok alltid finnes videobutikker, men vi tror majoriteten av forbrukerne vil kjøpe eller leie disse digitalt i fremtiden. En ting er jo leie, men vi har også veldig tro på at muligheten til å se et program du gikk glipp av, eller ikke fikk tatt opp vil bli en hit. Det betyr jo at du kan se stort sett kan se programmer du liker å se når det passer deg, forklarer markeds direktør i Motorola, Matthias Trygg til Teknofil.Ikke bare på flatskjermen

Av det vi erfarer fra IBC-messen er det ingen tvil om at stadig flere tjenester og bruksområder samles via flatskjermen. I fremtiden vil det nok ikke være en selvfølge at det er flatskjermen du nødvendigvis benytter.

- Det er nok ingen tvil om at vi kommer til å benytte flatskjermen på en helt annet måte en tidligere. At vi ved få tastetrykk kan se korte nyhetsklipp, hvordan været blir og annen kort informasjon via IP på flatskjermen. Vi tror forbrukerne ønsker en stadig mer ”headline orientert” hverdag, og at vi kan sile ut hva hver enkelt ønsker å se mer på. Men vi vil også fortsette å utvikle systemer slik at du kan velge mellom flere medier, som for eksempel å se samme klippene på mobilen din på vei til jobb, forteller Trygg.

Gode forutsetninger
For at du skal kunne benytte deg av IPTV, er du avhengig av at du har en rask internettlinje der du bor. Med en stadig voksende utvikling av bedre komprimering av signaler, kan du i fremtiden se både HD i stua, nyhetene på kjøkkenet, mens ungene surfer med en total hastighet på 15-20 mbit.

- I Norge synes jeg dere har en god infrastruktur for internett, og at dere ligger foran en del andre land hva gjelder å kunne håndtere IPTV. Med en stadig utvikling av hvordan vi kan sende best mulig kvalitet til minst mulig båndbredde, tror vi at man kan tilfredsstille en hel families behov med kun 15-20 mbit totalt i fremtiden. Vi kan jo allerede i dag sende HD med god kvalitet helt nede i 5-6mbit, sier Trygg.Fortsatt kabel

Selv om trådløse komponenter rykker inn i norske hjem, vil det fortsatt vare en stund før vi ser TV på flere skjermer i heimen trådløst.

- Vi jobber stadig med å forbedre trådløse systemer, slik at vi en dag kan sende HD trådløst rundt om i huset. Problemet er at den teknologien som finnes i dag lar seg påvirke av andre gjenstander i huset, som for eksempel en micro. Det finnes jo selvfølgelig teknologi som fungerer, men det har en pris som nok ikke tiltaler flerparten av alle TV-seere. Vi vil lansere slike løsninger når vi vet de fungere 100 prosent. For ingen er tjent med at bildet blinker fordi du vil ha popcorn til filmen du skal se, forklarer Trygg.Alt i ett

Med IPTV vil du kunne kombinere både den eksiterende kabelen med både internett og eksterne harddisker, slik at flatskjermen blir et samlepunkt for flere teknologier. Motorola vise frem sin nye ”samleboks” på messen, og den kan både styre TV-signaler, telefoni og bildene du tok i ferien.

- Denne boksen kan det aller meste. Her har du en gateway som samler mange av de teknologiske behovene du måtte ha. Du har mulighet til å forsyn opptil fire flatskjermen samtidig med både HD og vanlig kvalitet, ta opptil to telefonsamtaler samtidig, eller legge inn bilder og annet materiell på den tilkoblede eksterne harddisken. Hvor mye du kan bruke samtidig vil jo bli styrt av hvor rask tilkobling du har, og boksen vil forløpende styre hvilken enhet som trenger mest kapasitet til en hver tid. Den koster rundt 200 dollar i USA, forklarer en ivrig Chris Kohler.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen