Slik ringer du billigst fra utlandet

Dyrt å ringe hjem:

Å bruke ditt norske abonnement i utlandet blir fort dyrt. Hvor dyrt kan du finne ut på operatørene sine hjemmesider.

Telenor Mobil - oversikt
NetCom - oversikt m/u. abonnement
Chess - oversikt m/ abonnement
Tele2 - oversikt
Mobyson - oversikt
Talkmore - oversikt
Combitel - oversikt
OneCall - prisoversikt

Verken Network Norway eller Ventelo oppgir prisinformasjon på sine nettsider, men kan tilby dette via support.

Dyrt å ringe hjem:

Å bruke ditt norske abonnement i utlandet blir fort dyrt. Hvor dyrt kan du finne ut på operatørene sine hjemmesider.

Telenor Mobil - oversikt
NetCom - oversikt m/u. abonnement
Chess - oversikt m/ abonnement
Tele2 - oversikt
Mobyson - oversikt
Talkmore - oversikt
Combitel - oversikt
OneCall - prisoversikt

Verken Network Norway eller Ventelo oppgir prisinformasjon på sine nettsider, men kan tilby dette via support.

De fleste som har vært på lengre reiser i utlandet kjenner sikkert til det å komme hjem og finne alle telefonregningers mor i postkassen. For det er veldig dyrt å holde kontakten med venner, jobb og familie når du er på reise - med mindre du vet hvordan du unngår fallgruvene.

Dyrt, dyrt, dyrt

Den garantert billigste måten å ringe hjem på er å bruke IP-telefon, ettersom minuttprisen holder seg rundt 1 krone uansett hvor du er i verden. Stadig flere bytter ut hjemmetelefonen med en IP-telefon, men de færreste vet at denne kan brukes hvor som helst i verden så lenge du har internettforbindelse. Men er du ute og reiser i et land der åpne trådløse nett ikke er hverdagskost er det ofte enklest å bruke mobiltelefonen.

Å ringe med et norsk SIM-kort i utlandet er ingen spøk, og kan koste deg alt fra norske ringepriser til opp mot 50 kroner minuttet, alt etter hvor du befinner deg. En standard SMS koster alt mellom en og fem kroner også avhengig av hvor i verden du er.

Det største landeveisrøveriet er imidlertid prisen for datatrafikk. Laster du ned én MB med epost eller WAP i utlandet tidobles prisen av den norske, og du vil oppleve å sitte med en regning på flere tusen for noen skarve MB om du ikke er forsiktig. Telenor lopper deg for 112 kroner per MB utenfor Europa, mens NetCom er enda verre og gir deg en smell på 132 kroner per MB.

Laster du da ned en mp3-sang eller sender og mottar vel 50 epost kan prisen fort komme opp i flere tusen kroner.

En fullstendig prisliste over data- og ringepriser i utlandet finner du på operatøren din sin hjemmeside.

Unngå hotelltelefonen

(Foto: Istockphoto/Sandra O'Claire)
(Foto: Istockphoto/Sandra O'Claire)

Hva er alternativet?

Spørsmålet blir da, hvordan unngå de verste ringeprisene? Telefoner på hotellet er nesten like dyrt som mobiltelefonen, og bør brukes kun om det ikke finnes andre løsninger. De fleste hoteller fakturer egne priser som er flere ganger den egentlige prisen, så skal du spare penger er dette en særdeles dårlig løsning.

Skal du ringe hjem fra utlandet bør du, så godt det lar seg gjøre, bruke fasttelefon. Stadig flere land med stor turisme har egne telekiosker der du kan ringe via IP-telefon for en billig penge. Telefonkiosker av den gamle sorten er et stadig mer forsvinnende syn, men skal du ringe billig er dette også en bra løsning.

Bruk mobilen uten å blakke deg

Samtidig byr ikke fasttelefonen på den mobiliteten mange ønsker og har behov for når de er på ferie. Er du strandet midt på veien i Sahara er det dårlig med telefonkiosker, og mobiltelefonen er eneste utvei skal du ha noen sjanser på å komme deg vekk fra varmehelvetet. Men du behøver ikke blakke deg helt for å ringe etter hjelp, og løsningen er enklere enn de fleste tror.

Trikset er å skaffe deg et kontantkort eller et abonnement uten bindingstid. Dette sikrer deg langt billigere ringeminutter innad i landet du befinner deg, og koster ikke allverden å ringe hjem med. Er du i tvil kan du alltids sjekke opp ringeprisene på de aktuelle operatørene sine hjemmesider før du drar, eller spørre på stedet der du kjøper ringekort.

Kontantkort kan kjøpes i kiosker og vanlige utsalgssted i de fleste land. Allikevel kan det være en god idé å finne en autorisert mobilforhandler,noe som kan skjerme deg for eventuelle forsøk på lureri. Mobilforhandlerne vet også mer enn den jevne kioskeier om ringepriser og andre ting du måtte lure på.

Skal du skaffe deg et abonnement i landet du er i er dette langt mer komplisert. Siden du må oppgi personinformasjon samt en faktureringsadresse i landet det gjelder, er abonnement kun anbefalt til deg som skal være lengre tid på ett sted, som ved jobb eller studier.

Bruk heller nettkaféen

(Foto: Istockphoto/Lance Bellers)
(Foto: Istockphoto/Lance Bellers)

Send mailen fra nettkaféen

Å bruke et utenlandsk SIM-kort fungerer som oftest uten problemer om du bare skal ringe eller sende SMS. Har du derimot planer om å sende MMS eller surfe på nettet, trenger du egne innstillinger for operatøren du bruker, noe som kan være langt vanskeligere enn å skaffe selve kontantkortet.

Her må du nesten sette i gang nøye detektivarbeid for å få fatt i datainnstillinger, sjekke datapriser og ikke minst; sjekke om operatøren din faktisk støtter GPRS. Støtter operatøren kun oppringt datatrafikk er det verdt å nevne at dette koster for tiden du er påkoblet og ikke mengden data du laster ned, noe som kan sende mobilregningen opp i uante høyder om du ikke er forsiktig.

Vårt tips er dermed å holde seg til internettkaféer så mye som mulig, med mindre du er nødt å være tilgjengelig 24 timer i døgnet. Internettkaféer er både enklere å bruke og garantert billigere.

(Kilder: Wikipedia, Telepriser, DinSide)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen