Slik overvåkes du!

Slik overvåkes du!

Tenk deg at mobilen ligger på bordet ved siden av deg mens du har en fortrolig samtale. Eller kanskje du har den på soverommet mens du hygger deg med det du tror er en hemmelig flørt.
Ved hjelp av ny avlyttingsteknologi, kan noen sitte et helt annet sted og lytte til disse situasjonene, helt uten at du merker noe.

Det finnes nemlig en rekke spionprogrammer som gjør at privatpersoner lett kan overvåke deg via mobilen, og programvaren selges over internett for bare noen hundrelapper. Den som vil overvåke deg trenger bare noen minutters tilgang til telefonen din, og vips så er spionprogrammet installert. Deretter vil vedkommende få dine inngående og utgående tekstmeldinger sendt til PCen sin. Programmet vil også samle innholdet fra kontaktlisten din og loggføre alle samtaler og GPRS-trafikk.

Stadig sleipere
Som om ikke dette skulle være nok til å få de med urent mel i posen til å skjelve, så blir programmene bare verre. Nå kan folk også lytte til dine samtaler. Har man først installert et slikt spionprogram på en mobil, kan man når som helst ringe til mobilen og høre hva som skjer i andre enden. I stedet for at mobilen ringer, blir man koblet rett over på telefonens mikrofon. Man kan dermed høre hva som skjer, enten personen er i telefonsamtale med andre eller bare har telefonen liggende.

Alt dette skal selvfølgelig foregå uten at den avlyttede skal kunne merke noe som helst. Programvaren er ikke synlig på telefonen, og loggføringen og overvåkningen skal heller ikke etterlate spor.

Vi har akkurat testet et av disse overvåkingsprogrammene, og kan konkludere med at det virker skremmende bra. Les testen her.

Ikke lov
Å overvåke folk på denne måten er ikke i lov i Norge, men problemet ligger i å kunne oppdage at noen gjør det og bevise det. Selskapene bak programvaren klarer som regel å slippe unna, siden det ikke er selve programvaren, men bruken av den som er ulovlig. De fraskriver seg ansvaret ved å opplyse om at det er brukerens ansvar å finne ut om overvåkingen er i strid med loven i det landet man bor i.

Mange metoder
For å få deg enda mer paranoid, kan vi nevne at det også finnes et utall av andre metoder for overvåking via mobilen. Det finnes for eksempel et program som kan gjenopprette slettede meldinger fra et SIM-kort.

En annen form for telefonisk overvåking er å holde øye med hvor folk er via et GPS posisjoneringssystem. Da kan for eksempel foreldre sjekke hvor barna er via et kart på PCen, eller i hvert fall hvor barnas mobil, befinner seg. Denne type teknologi vil også kunne benyttes av andre, for eksempel arbeidsgivere som vil holde øye med ansatte.

Mobilen.no har testet ut flere alternativer for å beskytte seg mot slike inngrep, les hele saken her!

Les også hvordan du kan beskytte mobilen mot overvåking her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen