Slik lager du gode bakgrunnsbilder

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Alternativ tekst mangler

Mobiltelefonen har de siste årene gått fra å være enkle ringeterminaler med tofargers skjerm, til å få avanserte ringetoner, høyoppløselige skjermer og gode multimedieegenskaper. Parallelt med utviklingen har det poppet opp stadig flere selskaper som selger forholdsvis dyre innholdstjenester, noe de tjener grovt på.

Vi har tidligere tatt for oss hvordan du får gratis ringetoner. Denne gangen har vi noen enkle tips til hvordan du kan lage dine egne bakgrunnsbilder, og få dem like gode som de du må betale i dyre dommer for ved å bestille fra Jamba eller andre innholdsleverandører.

Hva trenger jeg?
Du trenger to ting for å lage egne bakgrunnsbilder og ta dem i bruk:

  • En datamaskin med programvare for å behandle bilder
  • En mobiltelefon som kan motta bilder fra datamaskinen

Du trenger ikke dyr og avansert bildebehandlingsprogramvare for å lage gode bakgrunnsbilder. Dersom programvaren lar deg klippe ut deler av bildet og skalere størrelsen, har du det nødvendigste. Her burde selv basisprogrammer som Paint gjøre nytten.

Dersom du vil ha et avansert og bra bildebehandlingsprogram, kan vi anbefale Gimp, som byr på det meste av avanserte muligheter, i tillegg til at det er gratis.

Det nytter ikke å lage pene bilder på datamaskinen dersom telefonen ikke kan motta dem. Det enkleste er dersom du kan overføre bildene via blåtann, infrarød eller med kabel, men det burde også gå greit å sende dem via e-post, dersom du har satt dette opp på telefonen din.

Hva må jeg tenke på?
Mange har nok opplevd at et bilde som ser pen ut på dataskjermen, ikke ligner grisen når de overfører det til mobiltelefonen og setter det som bakgrunn. De vanligste årsakene til dette er:

  • Bildet har et annerledes format enn mobilskjermen, slik at det blir krympet og skalert til det ugjenkjennelige.
  • Det er altfor mange detaljer og farger i bildet, slik at det ser rotete ut på den lille mobilskjermen.

Det første du bør gjøre er altså å finne ut hvilken oppløsning mobilskjermen din har, og hele tiden passe på at bildene du lager er i samme format. Dersom mobilskjermen har en oppløsning på 240 x 320 punkter bør du altså lage bildene i denne oppløsningen, eller høyere oppløsning i samme format. (480 x 640, 960 x 1280 osv.) Da slipper du at bildet blir presset sammen og forvridd.

Alternativ tekst mangler
(Bildet til venstre er uredigert, mens bildet til høyre er tilpasset mobilskjermen)

Motivet på bildet har også vel så mye å si for det endelige resultatet. Du bør unngå bakgrunner med mange detaljer, som fort stjeler fokus fra hovedmotivet og gjør bildet uoversiktlig. Hvis du likevel skal bruke et bilde med mye bakgrunnsdetaljer, er det lurt å ta et utsnitt der du utelater de verste støyområdene.

Når du er fornøyd med bildet og skal lagre det, lønner det seg å lagre det i et lett format. Hvis du for eksempel bruker Adobe Photoshop har du et valg som heter "save for web", som komprimerer bildet slik at det trekker langt mindre av lagringskapasiteten. Til tross for at du fjerner en betydelig del av dataen som er lagret i bildet, vil du ikke merke noe på kvaliteten når det vises på mobilskjermen.

Å lagre bilder i lett format har også andre fordeler. For eksempel vil det gå flere ganger raskere å sende bildefilen til venner og kjente.

Tilpass skjermbildet
I tillegg til å redigere selve bildet, er det mange grep du kan gjøre også etter at du har satt det som bakgrunn. Å endre fargen på teksten som vises på skjermen kan for eksempel gjøre underverker, og i mange tilfeller er det mulig å fjerne operatørlogoen, slik at denne ikke forstyrrer motivet. Hvilke forandringer du kan gjøre her avhenger av hvilken telefonmodell du har.

Har du dine egne tips og triks for å lage gode bakgrunnsbilder og tilpasse dem til mobiltelefonen? Da foreslår vi at du deler kunnskapene dine i diskusjonsforumet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen