Slik lager du egne meldingslyder for iOS 5

Dette er enklere enn du tror.

En ny funksjon i iOS, som kanskje har gått de fleste hus forbi, er muligheten til å bruke en annen meldingslyd enn det lille utvalget Apple har hatt å by på. Tidligere kunne man kun bytte ringetone, men nå kan du endelig bytte ut alle toner.

Lag selv

Apple har selvfølgelig lagt inn en rekke meldingslyder du kan laste ned fra iTunes for en liten slant, men er du som oss vil du gjerne ha noe spesielt. Kanskje litt nerdete. Derfor har vi laget en liten gjennomgang av hvordan du kan gjøre din egen musikk eller lydklipp til meldingslyder i iOS 5.

Man skulle kanskje tro at man bare skulle trenge å dra en lydfil over til iPhonen for å senere kunne velge den som meldingslyd, men slik er det selvfølgelig ikke. Apple har laget et eget filformat for ringetoner, som de kaller for .m4r, så vårt mål er å konvertere en .mp3-fil til en .m4r-fil, slik at den kan bli godkjent som en ringetone, og overføres til iPhonen din.

1: Finn lyden du vil bruke

Først gjelder det å finne en lydfil du vil bruke som ringetone. Vi fant frem til den lille lyden du hører når du får en Achievement på Xbox via denne bloggen, og vil bruke denne i eksempelet vårt. Heldigvis er denne svært kort,og egner seg derfor godt som en meldingstone. Du vil tross alt ikke høre en hel sang hver gang du får en melding.

1,5: Klipp lydfilen til riktig lengde

Skulle du ville bruke en lydfil som du synes er for lang, må du «klippe» den, før den kan brukes som en meldingslyd. En .m4r-fil kan nemlig ikke være lengre enn 30 sekunder, og selv dette er altfor langt for en meldingslyd. Dette gjør vi i iTunes, før vi går videre til neste punkt.

Høyreklikk på lydfilen din, og trykk på «Get info». Gå til «options»-fanen, og finn frem tekstfeltene hvor du kan velge start- og stopptid. Her kan du altså velge akkurat hvor i lydfilen ringetonen skal starte, og når den skal stoppe. For en meldingslyd bør du sjeldent gå over to sekunder før den begynner å bli plagsomt lang.

Sett start- og stopptid for lydfilen, så meldingstonen din ikke blir for lang.
Sett start- og stopptid for lydfilen, så meldingstonen din ikke blir for lang.

2: Konverter til AAC

Høyreklikk på filen din, og trykk på «Create AAC version». En ekstra versjon av filen din vil bli skapt, og vil legge seg dypt inn i iTunes sine mange mapper. Finn filen i Utforsker eller Finder, alt ettersom hvilket operativsystem du bruker, men den enkleste måten er å høyreklikke på filen i iTunes og trykke «vis i utforsker/finder».

3: Endre filnavn

Nå som du har både mp3- og en m4a-fil foran deg, er du godt på vei. Alt du trenger å gjøre nå er å gjøre m4a-filen til en m4r-fil, og du er nesten i mål. Dette gjør du ved å trykke to ganger på filen, til du har mulighet til å redigere filnavnet. Hvis du har Windows og ser filnavnet, kan du gå inn på mappeinstillinger og krysse av for at filnavn skal vises.

Etter du har trykket på «Create AAC version» vil en .m4a-versjon av filen dukke opp. Det er denne du skal gjøre om til en ringetone.
Etter du har trykket på «Create AAC version» vil en .m4a-versjon av filen dukke opp. Det er denne du skal gjøre om til en ringetone.

4: Slett AAC-filen fra iTunes

Når du har gjort dette må du gå inn i iTunes igjen. Nå skal du slette AAC-filen du lagde tidligere. Husk å ikke fjerne filen fra datamaskinen, men kun fra iTunes-biblioteket. Trykk derfor på «Keep file», før du går tilbake til Utforsker/Finder, og dobbeltklikker på filen.

Ringetonen bør nå legge seg automatisk til i iTunes sin ringetone-mappe. Dermed er det bare å koble til telefonen, og synkronisere de nye tonene dine.

Fungerte det for deg? Hvilken meldingstone endte du opp med å bruke? Del gjerne med deg erfaringer i kommentarfeltet nedenfor.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen