Guide

Slik kloner du harddisken din

Vi har i en tidligere artikkel nevnt fordelene med å lage et image eller "bilde" av harddisken etter at du har fått alt av programvare og oppdateringer på plass. I motsetning til en ny installasjon, som nesten kan ta en halv dag dersom du ikke har verdens kjappeste PC eller nettlinje, vil en slik operasjon ta fra noen titalls minutter - selvfølgelig avhengig av størrelse på image og hastighet på datamaskin og harddisker.

For å lage en slik nøyaktig kopi, eller klone som vi gjerne kaller det, er det nødvendig å bruke spesiell programvare. Tidligere har vi nevnt (og brukt) DriveImage XML som et alternativ for å overføre operativsystemet ditt til en ny disk. I dag skal vi se på et annet, og kanskje litt enklere alternativ.

EaseUs Todo Backup
Vi har vært borti disk-programvare fra EaseUs før, da vi kjapt gikk gjennom partisjonering. Denne gangen skal vi se på Todo Backup, som er et annet funksjonelt gratisprogram. Som navnet tilsier er dette programvare som har fokus på sikkerhetskopiering.I motsetning til de fleste andre backup-programmer er det ingen mulighet her for å kun skikkerhetskopiere enkelte mapper eller filer. Her tas det backup av hele partisjoner eller disker (med Clone Disk som kopierer hele herligheten med partisjon-info og alt), der alt lagres i et image du kan hente inn igjen (restore) med programmet. Trenger du kun å hente ut noen noen filer kan du også mounte et slikt image som en virtuell skrivebeskyttet disk.Det fine er at du også kan lage et image av systempartisjonen, altså den partisjonen operativsystemet ditt ligger på. En slik backup kan gjøres på to måter - den ene er å lage et image med kun filene, og dette er også det kjappeste og mest plassbesparende. Den andre er en "sector by sector"-metode der hele partisjonen blir tatt med - uansett om plassen er fylt med data eller ikke. Et slikt image vil ta like mye plass som selve partisjonen, noe som jo er dumt om du har en stor partisjon med lite data.Todo Backup scanner gjennom disken din før den setter i gang med backup, og om den ikke er fornøyd vil den automatisk gjøre en sektor-basert backup. Her virket den litt vel fintfølende på noen av våre PC-er, noe vi håper blir fikset litt på i neste versjon. I mellomtiden er det noen triks å ta med seg her.

Et par andre ting som er viktig dersom du skal ta backup av systempartisjonen er å flytte plasseringen av midlertidige filer til en annen partisjon eller disk - dette må gjøres i Option-menyen før du setter i gang. Selve imaget må selvfølgelig også legges et annet sted.Programmet har innebygd komprimering, som gjør at du sparer litt plass. Du kan også dette passord og kryptere et image dersom du ikke vil at noen skal snoke i dine saker.

Merk at Todo Backup også deler opp hvert image i flere filer på omtrent fire gigabyte hver, men du kan også velge å ha de splittet i mindre deler så de passer å brenne på en CD, eller litt større for å utnytte plassen på en DVD.

Gjenopprettingsdisk inkudert
Å ta backup av en partisjon er ingen heksekunst, men å gjenopprette en partisjon - og da især en systempartisjon, har gjerne vært litt komplisert med gratis programvare. Så en av tingene vi liker spesielt godt er at du med Todo Backup kan lage en oppstarts-CD som gjør det enkelt å laste inn en systempartisjon - bare velg Create Bootable Disk under Tool-menyen.

Dersom du booter (starter opp med) med denne disken vil du kjøre Todo Backup utenfor Windows-miljøet. Programmet mangler da litt funksjonalitet, men er det bare operativsystemet du skal gjenopprette (restore) fungerer det utmerket. For mer avanserte bruk kan det også lages en alternativ oppstarts-CD med BartPE. Mer om hva, hvorfor og instruksjoner på hvordan kan du lese her.

En liten advarsel til slutt - husk at når du gjenoppretter (restore) et image til en partisjon så vil alle endringer i innstillinger og filer siden da du lagde imaget slettes. Ting du vil ta vare på må derfor først kopieres over til en annen partisjon eller harddisk.

EaseUs Todo Backup er for Windows og som nevnt gratis. Du finner det på denne siden.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen