GUIDE: Slik kjøper du Blu-ray
Guide

Slik kjøper du Blu-ray

Med sommeren ebbende ut, går vi inn i det som for mange er en ”filmperiode”, der de stadig lengre mørke kveldene benyttes til å se en god film. Er du i besittelse av en flatskjerm, som da takler HD, og da aller helst Full HD, har du mulighet til å gi filmopplevelsen i høst en skarpere opplevelse.

Her kommer en guide i hva du skal se etter når du skal gå til innkjøp av en Blu-ray-spiller, hvilke forskjellige funksjoner som finnes, og hvem av disse du eventuelt vil trenge.

HDMI og oppløsning
En forutsetning for å få høyere oppløsning på filmen du skal se, er at du har en flatskjerm med HDMI-kontakt, og at skjermen takler HD (High Defenition). De fleste skjermer har i dag 1.3-versjonen av HDMI, og det er altså dette som er standard på de aller fleste Blu-ray-avspillere.

Med en HDMI-kabel kan du enkelt koble spilleren til flatskjermen, og denne kabelen sender både lyd og bilde. Oppløsningsmessig varierer kvaliteten i forhold til hva slags kvalitet filmen er spilt inn i, men i de fleste tilfeller gir Blu-ray-spilleren deg en oppløsning på 1920 x 1080 punkter, mer kjent som Full HD.

Det kan som sagt variere hvilken oppløsning filmen du skal se har, og det står som regel godt merket på baksiden hvilken oppløsning som er benyttet. Selv gamle filmer kan under de rette forutsettingene utgis i Full HD, og du vil finne mange eldre kjente titler i din jakt på filmer. Vi anbefaler også å teste en av de nyeste tegnefilmproduksjonene, der kvaliteten som regel er veldig høy, og hele familien kan nyte både innhold og kvalitet.Internett på spilleren
På flere av modellen som kommer og allerede finnes på markedet, er det mulighet for å koble til internett. Tilkoblingsmulighetene er å finne i enten kablet form, eller vi trådløs overføring, der noen spillere kommer ferdig med trådløst innebygd, mens det er ekstrautstyr på andre.

Med spilleren koblet opp mot internett, har du mulighet til å benytte deg av en rekke finesser som stadig flere av dagens modeller kommer med. Du kan blant annet se filmsnutter fra YouTube, se værmeldingen for i morgen eller andre såkalte Widgets, der det varierer hva du har tilgang til fra merke til merke. Spilleren kan også oppdateres via nettet.BD-live og DLNA
Blu-ray-spillere kan også benyttes til flere ting, og mange har nok kommet over utrykket BD-live, som er en tilleggstjeneste. BD-live krever internettilkobling og intern lagringsplass, og er altså en direkte tjeneste, der du kan laste ned ekstrainnhold som produsenten av filmen ikke fikk plass til på selve plata. Per i dag finnes det ikke alt for mange titler med denne tjenesten, men det vil forhåpentligvis bli mer vanlig.

Et annet utrykk som kan være av stor betydning for din bruk, om du ønsker å benytte spilleren din som et samlingspunkt mellom for eksempel PC og flatskjermen, er DLNA. Dette er en standard (The Digital Living Network Alliance), som gir deg mulighet til å streame for eksempel bilder, høre musikk eller se filmer via PC-en.

Artikkelen fortsetter her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen