Guide

Slik holder du dem hemmelig

De aller fleste av oss har ting vi ikke vil dele med andre. Og når mer og mer av det vi leser og produserer er i digital form må dette nødvendigvis også omfatte filer - enten det være seg kjære dagbok, kjærlighetsbrev eller "kunst" av mer tvilsom karakter.

Men for de mer nysjerrige individene av menneskeslekten er ikke en datamaskin mer hellig enn storesøsters skrivebordsskuff har vært i de mer analoge tidsaldre, så dersom du virkelig ønsker å beholde hemmelighetene er det en stor fordel å ta noen skritt når det gjelder å sikre seg mot uvedkomne øyne.

Vi skal i denne artikkelen se på noen gode strategier for hvordan vi kan sikre oss at hemmelighetene forblir eh... hemmelige.

Gjemme bort
Da vi var små var den mest naturlige måten å holde noe fra andre på å gjemme det på et lurt sted, og med datamaskiner er det egentlig ikke stort annerledes. De færreste vil i det minste ha en mappe som heter "Privat" liggende på skrivebordet.

Noen går også aktivt inn for gjemme sine mest private filer. Et privat bilde kan for eksempel flyttes til en mappe folk normalt sett ikke leter i – kanskje en av Windows-mappene, men den vil selvfølgelig dukke opp dersom noen søker gjennom PC-en etter bilder. En annen klassiker er å ikke gjemme fila i det hele tatt, men i stedet forsøke gi den et nytt navn eller filendelse som gjør at den ikke skiller seg fra en hvilken som helst annen (og uninteressant) fil.

Men husk at slike filer også kan røpe seg på bakgrunn av størrelse og datostempel, eller ikke vil tåle grundige undersøkelser. Kort sagt vil en smart og målrettet person enkelt kunne finne filer som er gjemt på denne måten.

Det er også fullt mulig å ”skjule” mapper, noe for eksempel Windows gjør aktivt for å holde det relativt ryddig. Men husk at det ikke skal mer enn et par museklikk til for å slå skjulte mapper av og på, så det er på ingen måte en sikker metode.

Et annet sted
Langt bedre enn å gjemme filer på selve datamaskinen er å finne et annet sted å lagre dem. En liten ekstern harddisk eller minnepinne vil for eksempel enkelt la deg oppbevare hemmelige filer på dine egne premisser - enten det betyr å alltid ha dem med deg, fysisk låse dem inn eller gjemme dem under puta.

Et alternativ til å bruke en lokal lagringsenhet er nettbaserte tjenester, om du da stoler nok på tjenesten til at du tør betro dine viktigste filer dit. Noen av de mest populære gratistjenestene har vi tatt for oss i denne artikkelen: Smart lagring på nett.

Passordbeskyttelse
Av de mange måtene å beskytte seg mot innsyn på er kanskje passord den mest klassiske innen data. Bruker du for eksempel Windows har du sikkert en passordbeskyttet konto slik at ingen skal gå inn og få tak på dine filer.

Ikke alle har passord på datamaskinen, men det er fremdeles mulig å passordbeskytte filer på forskjellig måte. Det greieste er da som regel å bruke tredjeparts programvare som for eksempel My Lockbox eller Secret Disk for å passordbeskytte og gjemme mapper.

Passordbeskyttelse er på ingen måte ufeilbarlig. Koden kan gjettes eller knekkes ved hjelp av programvare som prøver seg frem, men velger du et godt og sterkt passord vil det i praksis ta årevis. Les: Den store passordguiden.En annen svakhet er at de fleste passord kun sperrer for tilgang på den mest vanlige måten. For en som har peiling kan det være enkelt å omgå – litt som å gå inn gjennom vinduet når døra er låst. Når man først har kommet forbi denne hindringen ligger dataene åpne.

Faktum er likevel at med mindre du tilhører en nokså ukonvensjonell familie av spioner eller dataguruer er det nokså liten sjanse for at lillesøster er i stand til å hacke seg inn i dine hemmelige arkiver. På den annen side må jo alle begynne et sted... For ekstra sikkerhet kan vi derfor se på neste trinn.

Kryptering
Å kryptere filene betyr å gjøre de uleselige for alle som ikke har nøkkelen, det vil som regel si et bestemt passord (og husk at det altså bør være et godt passord). I motsetning til vanlig enkel passordbeskyttelse, som på forskjellige måter bruker passord for å forhindre tilgang på filene, vil kryptering bruke nøkkelen sammen med en algoritme for å stokke om på dataene. Uten riktig nøkkel kan ikke prosessen reverseres, og filene forblir uleselige.
Men ved å bruke kryptering legger du ikke skjul på at du faktisk har noe du vil holde for deg selv.
En kjapp og enkel måte å kryptere noen få filer på er å bruke et arkiveringsprogram (du vet, disse som komprimerer data og lager zip-filer), som for eksempel 7-Zip eller IZArc.
For mer alvorlig bruk av kryptering kan vi anbefale TrueCrypt, som vi har skrevet nærmere om i artikkelen Sikring av minnepinnen. TrueCrypt kan dog brukes til langt mer enn minnepinner. Du kan lage en enkel kryptert mappe, eller kryptere hele eller deler av en harddisk. Du kan også lage et skjult kryptert volum, slik at ingen ved første øyekast vil legge merke til at du faktisk har et område på disken med hemmelige filer.Du kan også kryptere filer og mapper direkte med Windows, men her opprettes det et sertifikat du må ta godt vare på dersom du skal få tilgang på filene dine igjen etter diskkrasj eller lignende. Vi har sett at mange har opplevd problemer med dette, vi foretrekker egentlig fremdeles TrueCrypt sånn sett.

Den store ulempen med å kryptere filer ligger i at det å kryptere og dekryptere filer krever datakraft, slik at det å lese eller skrive fra et kryptert volum tar lenger tid og legger beslag på flere ressurser.

Alt kan kombineres
Det fine med disse metodene er at det ikke er noe galt i å kombinere dem. Flere eksterne enheter som harddisker og minnepinner har i dag innebygd kryptering, eller du kan bruke verktøy som TrueCrypt for kryptering av slike vanlige enheter.
Kryptering av filer kan du med fordel også gjøre selv om du har planer om å bare gjemme dem unna lokalt eller laste dem opp til en nettjeneste.

NB: Artikkelen er første gang publisert 10.oktober 2009

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen