Test

Slik har vi testet bærbar lyd

Vi ba leverandørene om å gi oss høyttalersett som drives av batterier, og som har en AUX inngang, slik at alle MP3-spillere kan brukes. Vi stilte ikke krav til at høyttalersettet skal ha egen iPod-kobling, men de fleste har uansett en slik tilkoblingsmulighet.

Det er klart at det er stor forskjell på å levere musikk til to som ligger ved siden av hverandre på stranda, og å levere lydmengde nok til å drive beachpartyet med flere titalls deltakere. Lyd utendørs er vanskelig, og krever masse trøkk for å klare å levere hele lydspekteret litt lenger enn noen svært få meter. Det er derfor høyttalerriggene på sommerens festivaler er så store, det er ikke bare for at det skal se tøft ut. Det kreves rett og slett så mye for å lage høykvaliteteslyd utendørs som bærer noen titalls meter.

Det er klart at vi ikke forventer lydkvalitet på høyde med Øyafestivalen sine lydanlegg, men vi ønsker det beste av to verdener: På den ene siden skal lyden være så god som mulig og bære bra så langt som mulig, på den andre siden skal høyttalersettet være så lett å ta med seg som mulig. Dette er et selvmotstridende krav, fordi med tradisjonell høyttalerteknikk er regelen at tunge høyttalere lager mer og bedre lyd enn lette. Vi har derfor prioritert lydkvaliteten og lydtrøkket høyere enn bærbarheten.

Vi tok med oss høyttalersettene ut i parken, og testlyttet på dem der. Uten hjelp fra akustikken som vegger, gulv og tak lager innendørs, er høyttalerne fullstendig overlatt til seg selv ute. Dette gjør at de aller fleste av høyttalersettene som vi har i denne testen kommer til kort. Majoriteten har ikke lydegenskaper som gjør at lyden er noenlunde akseptabel mer enn par-tre meter unna. På ti meters avstand er mye av lydbildet borte, og det som er igjen er ikke akkukrat til å bli glad av å lytte på. Det finnes imidlertid unntak, og disse er de som er best egnet til å holde dansen i gang på strandfesten. De øvrige har mest sin berettigelse ved hodeenden av strandmadrassen, der to-tre mennesker ønsker å høre på musikken sammen.


Batterikapasiteten trenger å være god, særlig på produktene som bruker oppladbare batterier. Dersom høyttalersettet bruker vanlige battericeller er ikke kapasiteten så viktig, ettersom det er enkelt å bytte ut batteriene når lyden begynner å bli svak og dårlig. Dette er sant for produkter som kan tilby noen timer driftstid på batteriene, men dersom batteriene blir tømt for fort, så trekker vi for det. JVC sin BoomBlaster er det eneste eksempelet i vår test der batteriene forsvinner så raskt at det nesten ikke er vits i å basere seg på dem.

Noen av fabrikantene oppgir anslått batterilevetid, mens andre lar det være. Dette er uansett et estimat, fordi strømforbruket kommer helt an på hvor høyt du spiller, og til en viss grad hva slags musikk du spiller. Basshøyttalere krever mer energi enn diskanthøyttalere, så dersom det er tung housemusikk som står på menyen, så vil batteriene tømmes raskere enn om det er a capella vokalmusikk på samme volum.

Når vi kommenterer fjernkontroller, så er det klart at utstyr som kobles til på linjeinngangen ikke lar seg styre den veien. Funsjonalitet utover kontroll av selve høyttaleren er dermed basert på iPod i en iPod-dokkingkontakt.

I tillegg til å prøvelytte på høyttalerne utendørs, har vi vurdert produktene i forhold til en rekke kriterier med forskjellig vektlegging. Lydkvaliteten teller 45 prosent av totalscoren, med lik vekt på opplevd lydkvalitet nær og når vi går noen meter unna. Prisen teller 15 prosent, der dyreste får ett poeng, billigste ni poeng, og resten plasseres i forhold til ytterpunktene. Design og funksjoner teller 20 prosent hver. Under disse hovedpunktene har vi vurdert en rekke enkeltpunkter. Under design teller størrelse og vekt mest, mens andre elementer er byggekvalitet og soliditet, batteriløsning og mulighet til å koble høyttaleren til 12 Volt strøm i bil, båt eller campingvogn. Under funksjoner teller fjernkontrollen og tilkoblingsmulighetene mest, mens andre punker vi har gitt poeng er radio, lyd- og tonekontroller, i tillegg til andre muligheter som høyttaleren måtte være utstyrt med.

Dette gir oss en resultatliste der lydkvaliteten er den dominerende faktoren som avgjør totalscoren, men også andre egenskaper ved produktene blir tatt hensyn til. På denne måten er det «allroundproduktene» som gjør det best i vår test. Creative PlayDock i500 blir testvinner med terningkast 5, uten å levere best lydkvalitet. Den er imidlertid god nok, og i kombinasjon med en solid utførelse, god strøm- og batteriløsning, full kontroll over iPod-en med fjernkontrollen og en pris som ligger midt i feltet blir poengsummet til dette produktet høyest. Skulle vi bare ta hensyn til lydkvaliteten, ville Bose SoundDock stikke av med førsteplassen med god margin. Dersom prisen er det viktigste, ville Logitech Pure-Fi Express vinne testen. Var funksjoner og muligheter det viktigste, ville JVC BoomBlaster være det beste produktet. Dersom størrelse og vekt var det eneste kriteriet, ville denne testens sisteplass, Creative TravelSound i, vinne førsteprisen.

Dersom dine prioriteter er forskjellige fra våre, er det derfor lurt å lese testen med dette i bakhodet. Som vi har sett, vil en annen vektlegging av kriteriene medføre en annen resultatliste. For at du skal finne det produktet som passer best for din bruk og dine behov, er det viktig at du har vår vektlegging med i betraktingen når du leser poengene vi har delt ut.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen