Slik har du aldri sett månen
Teknofil

Slik har du aldri sett månen

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo, med bidrag fra blant annet Norsk Romsenter, er ansvarlig for å arrangere Astronomiåret 2009 i Norge. Som en del av feiringen kårer de hver uke ukens beste bilde av verdensrommet tatt av både amatører og profesjonelle. Ukens bilde er som hentet ut av en 80-tallskomedie mener de.

Som en scene fra "Hjelp, vi flyr!"

Fotografen Anthony Ayiomamitis maktet nemlig å fange månen i et litt spesielt øyeblikk. I det han tok bilde med sitt teleskop fanget han samtidig opp skyggen av en Boeing 737. Fotografiet minner kanskje noe om den klassiske scenen hvor E.T. passerer månen, men Norsk Romsenter mener selv bildet minner mest om 80-tallskomedien "Hjelp, vi flyr!".

- Bildet kunne vært hentet fra crazy-komedien "Hjelp, vi flyr!" fra starten av 1980-tallet, men det er faktisk et ekte fotografi. Månen kan virke stor på himmelen, spesielt når vi ser den med f.eks. en bygning eller et fjell i forgrunnen, men sannsynligheten for at et fly skal sveipe foran Månen er rimelig liten. Det skal mye tålmodighet eller en stor dose flaks til for å fange en scene som den over. Dette blinkskuddet er et resultat av mange års jakt … og en liten smule flaks, skriver Norsk Romsenter i en pressemelding.


Storslagen feiring
Astronomiåret 2009 vil feires gjennom hele året, både med ukentlige billedkåringer, bokutgivelser og arrangementer. På nettsiden astronomi2009.no kan du lese mer om feiringen. Her kan du også sende inn dine beste bilder av verdensrommet og stjernehimmelen, samme om bildet er tatt med kompaktkamera eller teleskop.

For å se flere bilder i kåringen kan du klikke her.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen