Test

Slik har du aldri sett Frognerparken

Microsoft lanserte i går sin nye tjeneste Photosynth. Selv mener de dette har potensial til å revolusjonere fotografiet og bli et helt nytt medium. Vi har testet tjenesten og Microsoft er helt klart i gang med noe spennende.

Setter sammen bildene dine
Photosynth er i utgangspunktet kun en enkel nettapplikasjon du kan installere og som foreløpig er kompatibel med Firefox og Internet Explorer ifølge Microsoft selv. Via denne nettapplikasjonen kan du laste opp dine bilder til Microsofts server. I serveren bearbeides og analyseres bildene. De bildene som har likheter sys sammen slik at du via Photosynth kan bevege deg "gjennom" bildene. Dette avhenger selvfølgelig av at du har tatt nok bilder, og at likhetene er store nok. Tar du for eksempel 20 bilder av et lite rom, så skal dette være nok til at du kan legge bildene opp og så bevege deg gjennom rommet på din maskin.


Microsoft er selv meget fornøyde med sin nye tjeneste.

Den store prøven
Vi mener derimot et rom ikke er nok, så vi tok med kamera til Frognerparken i Oslo. Etter 217 bilder fra hovedporten og opp til monolitten satte vi oss spent ned foran maskinen. Ville dette virkelig fungere? Kan vi ta med dere lesere på en virtuell tur gjennom parken?

I utgangspunktet var vi optimistiske og håpet å kunne se resultatet allerede i går. Det var vi tydeligvis ikke alene om, for det var mange som ville prøve Microsoft sin nye tjeneste. Serverne ble fort overbelastet og etter 4-5 timers venting måtte vi la det hele stå til neste dag før det var klart. Derimot gikk det langt bedre på forsøk nummer to. 217 bilder i høyoppløselig format ble kjapt lastet opp og analysert. Resultatet var klart etter cirka en time og da hadde vi surfet normalt på nettet samtidig. Det er langt bedre enn vi i utgangspunktet forventet. Etter to omganger med opplastning, altså 434 bilder, har vi fortsatt godt igjen med plass hos Microsofts servere. De gir bort hele 20 gigabyte per bruker, det er rett og slett veldig mye for en gratis tjeneste. Resultatet kan derimot diskuteres.


Skuffelsen uteble ikke da det viste seg at fem minutter ble til et halvt døgn.

En del bom
Alt i alt har Microsoft klart å sy sammen 40 prosent av bildene på vårt første forsøk. I andre forsøk har de klart å koble 44 prosent med samme materiale. Det vil si at under halvparten av bildene har blitt sydd sammen. De resterende har enten blitt samlet i små bolker, eller står alene. At sinnataggen var en av disse i den siste gruppen medfører trolig at vår reise ikke er perfekt for turisten. Her kan du selv se hvordan første forsøk ble (For å få opp Photosynth må du først laste ned applikasjonen fra Photosynth.net. Klikk så på bildet for å se de forskjellige bildene, bruk kontrollpanelet i hjørnet, eller styr med wasd og piltastene):Ingen fontene i 3D
Du vil fort kunne merke at noen bilder hopper litt vilkårlig. Det er tydelig at Microsoft sitt analyseverktøy har hatt noe problemer med å skille de forskjellige statuene. Der vi har forsøkt å skape enn billedserie hvor vi går rundt objektene, som fontenen i midten av parken, og selve monolitten, så har analysen gått i stå. I selve hovedbildet, der flest bilder er koblet sammen, har ikke maskinen klart å koble inn noen av bildene vi tok når vi sto oppe ved monolitten.

I andre forsøk, med de samme bildene gikk det noe bedre. Her kan du selv oppleve resultatet (For å få opp Photosynth må du først laste ned applikasjonen fra Photosynth.net. Klikk så på bildet for å se de forskjellige bildene, bruk kontrollpanelet i hjørnet, eller styr med wasd og piltastene):


På grunn av noe problemer hos Microsofts servere har vi lagt inn direktelenke til de to utgavene av bildene fra Frognerparken. De finner du her og her.

Bedre kobling
Her har Microsoft koblet flere bilder korrekt sammen og opplevelsen blir noe mer strømlinjeformet. Det hjelper utvilsomt, men vi ser fortsatt at reisen rundt fontenen og monolitten uteblir. Vi forsøkte også å ta bilder på vei ut av parken slik at det skulle være mulig å oppleve parken begge veier. Det var kanskje vel optimistisk og har da også falt helt sammen. Likevel er det mulig å få noen morsomme opplevelser både fra hovedbilde, og fra de mindre ansamlingene av bilder som Microsoft har flettet sammen.

Spennende tjeneste, men noe jobb gjenstår
Microsoft har fortsatt en vei å gå for å få dette systemet helt på plass. Vi skal på vår side innrømme at det kan være vanskelig for en maskin å koble trær og statuer sammen i riktig rekkefølge. Noen av bildene har i tillegg vært vel optimistiske å ta med, da koblingen til de resterende kan være vanskelig å se selv for et menneske. Det er likevel noen bilder vi med øyemål lett kan se at burde vært koblet sammen uten at det har blitt gjort.

På den annen side er denne tjenesten allerede nå veldig spennende, og vi ser utvilsomt frem til hvordan utviklingen vil bli. Vi er ikke i tvil om at med færre bilder og mindre detaljer kunne denne parkturen blitt svært spennende.

Foreløpig er det kun dine egne bilder du kan koble sammen, men når Microsoft får på plass ordninger for at du kan koble dine bilder sammen med andres kan resultatet bli meget interessant.

Selv styringen av bildene og hvordan du skal bevege deg i landskapet er rimelig intuitiv. Du kan velge om du skal zoome inn eller ut, se alle bildene enkeltvis, eller se på andre sammenkoblinger maskinen har gjort med bildene dine. Det vi savner er muligheten til å legge inn tagger, kommentarer og lenker til enkeltbilder og ikke bare selve synthen. Foreløpig har vi ikke funnet noen slik funksjon, men vi regner med at det vil komme på plass om kort tid.


Sinnataggen ble dessverre stående igjen ensom i vår test.

Gleder oss til fremtiden
Alt i alt har Microsoft skapt noe veldig spennende. Om det vil revolusjonere opplevelsen av fotografiet i den grad de håper er vi usikre på. Det vil neppe bli vanlig å ta 20 til 200 bilder av et enkelt objekt når folk er på ferietur, selv om Microsoft har skapt denne tjenesten. Det vil nok være nyttig for folk når de finner noe de virkelig vil dele med andre, men neppe noe du vil bruke ofte.

Men for markedssegmentet kan tjenesten komme godt med. Boligannonser, turistinformasjon, produktfremvisning og gjenskapninger av gamle steder er kun noen av områdene hvor denne tjenesten kan komme godt med.

Selv gleder vi oss stort til å følge utviklingen av tjenesten og se hva som kommer ut av den. Microsoft har selv sagt at de vil satse på nettet fremover. Her viser de at selskapet har potensial for å skape mye moro.

Du kan selv teste tjenesten på Photosynth.net
.

Oppdatert:
Etter test rundt i redaksjonen viser det seg at Photosynth ikke er kompatibelt med Mac-maskiner, selv om disse kjører Firefox. Om Microsoft har planer om å få dette på plass er uvisst.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen