Slik gjør du PC-en barnevennlig
Teknofil

Slik gjør du PC-en barnevennlig

Internett er utvilsomt et spennende sted og ferdes og det finnes mye nyttig informasjon for både barn og voksne. Samtidig bekymrer mange voksne seg for at barna går på nettsider eller bruker programmer de helst kanskje skal unngå. Det er derimot enkelt å sørge for at du kan sove trygt om natten.

Internett gir foreldre søvnmangel
Barn lærer seg kjapt å ta i bruk ny teknologi, og det tar ikke lange stunden før mange barn behersker nettet like bra, om ikke bedre enn foreldrene. Samtidig er det nok av nettsider og programmer der ute som kan bli vel mye for en ung skjel og mange frykter at barna skal se nettsider som serverer bilder og filmer av støtende karakter. Det er trolig vanskelig å beskytte barna 100 prosent mot dette om de samtidig skal ha friheten til å prøve seg frem på nett. Men noen grep kan kjapt gjennomføres.


Foreldre bruker mye tid på å bekymre seg for sine barn. Også hva barna gjør på nett.

Guide for tryggere Vista
Ifølge en guide på svenske IDG er det enkleste å sette opp en egen konto for barna på PC-en samtidig som du selv har en egen passordbeskyttet administratorkonto. Ved hjelp av deres guide kan du i Windows Vista sette tidsbegrensning for når maskinen skal brukes. Du kan også legge inn hvilke nettsider barna skal ha tilgang til manuelt, eller du kan benytte deg av Microsoft sitt automatiske filter som setter nettbegrensningen til enten lav, middels eller høy. Du kan også blokkere bruken av visse programmer på maskinen om du ønsker det.

Hele IDGs guide kan du finne her.


Vista lar deg begrense når barna kan bruke maskinen, som for eksempel ikke når de egentlig skal sove.

Microsofts nettbaserte løsning

Om du derimot benytter Windows XP følger det ikke med noen slik egen barnefilterfunksjon. Det er likevel fult mulig å legge inn beskyttelse for det. En mulighet er Microsoft sin egen sikkerhetstjeneste Windows Live Onecare. Denne pakken passer både på deg og barna dine og du skal enkelt kunne stille inn hvilke nettsider barna dine skal kunne gå inn på, og også hvem de skal kunne kommunisere med gjennom Microsoft sin chatklient Windows Live Messenger. Som antivirusbeskyttelse har programmet fått mindre gode kritikker, men som et barnefilter skal det fungere godt og intuitivt.

Windows Live Onecare kan lastes ned sammen med de andre Windows Live produktene her.

Flere muligheter
For de av dere som er kunder hos Telenor er det kanskje langt enklere å benytte seg av tjenesten Kidsurf Barnefilter som følger med alle deres Internett-abonnement. Med dette filteret kan du legge inn hvilke nettsider barna skal få se og hvilke de ikke skal få se. Telenor tilbyr samtidig programmet Magic Desktop til sine kunder hvor de også kan administrere hvilke programmer som benyttes på maskinen.

Flere sikkerhetspakker tilbyr barnefilter i sine løsninger. Norman, Mcafee og Norton har alle barnefilter i sine sikkerhetspakker for Internett og de er slett ikke alene om dette. Nettsiden Top Ten Reviews har sett på noen av de største løsningene for barnefilter og de mener det beste er programmet Net Nanny Parental Control. Dette programmet benytter dynamisk scanning, og du risikerer dermed at nyhetssider blir blokkert om det er en spesielt voldelig nyhet som ligger på topp. Men så er det vel heller kanskje ikke alle nyheter på nett som egner seg for barneøyne.

Hele Top Ten Review sin test av barnefilter kan du lese her.


Barn blir fort vant med ny teknologi og det tar ikke nødvendigvis lang tid før de har brutt gjennom alle grenser du setter.

Er et filter løsningen?
Det finnes altså mange muligheter om du vil beskytte barna dine fra skremmende nettinnhold. Bare husk at barna dine ofte lærer kjappere enn du kanskje tror og de finner fort ut hvordan slike barrierer kan unngås. Og om barna dine er i en alder hvor litt slakke tøyler er på sin plass kan du bli svært upopulær om du forsøker å kontrollere deres nettliv på denne måten.

Ofte kan en samtale om hvordan nettet fungerer og hvilket innhold de bør holde seg unna gi en langt bedre nettopplevelse for barna enn om de stenges ute fra det innholdet du selv finner upassende. Om du mener et filter er nødvendig er det kanskje smart å sette opp dette sammen med barna slik at de får tilgang til de sidene de mener er viktigst. Samtidig kan det å ta en tur på Nettvett.no, og ikke minst ta en surferunde sammen med barna kanskje fungere langt bedre enn all verdens barnefilter.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen