Slik gjør du dataentusiasten glad

Bilde: iStock/lucato
(Bilde: iStock/lucato)

Utvalget av data- og elektronikkprodukter er enormt og det der fort gjort å handle feil produkt - enten det er til deg selv eller til andre. Til dataentusiasten er det enda vanskeligere å kjøpe riktig produkt. Denne personen er nemlig lidenskapelig opptatt av sin store hobby og vet nøyaktig hvilke produkter som duger.

Så hva kjøper du da til din datafrelste kompis, venn, far, bror, søster eller andre? Vi gir deg noen forslag i ulike prisklasser, som bør bli godt mottatt.

Riktig underlag
Selve datamaskinen med sine tilhørende komponenter er én ting, men like viktig er tilbehøret. En stor og god musmatte som Steel Steelpad QcK Heavy (40x45 cm) bør definitivt falle i smak. Den koster heller ikke skjorta, med sin pris fra rundt 200 kroner.

Optisk lagring
Selv om HD-formatene er i ferd med å bli mer populære, er det fortsatt gode gamle DVD som fortsatt ruler gata. Den kanskje beste DVD-brenneren for tiden er Samsung SH-S203B, som bruker SATA-grensesnittet. Pris fra ca 250 kroner. En billig og god opppgradering for de fleste!

Fet minnepinne
En minnepinne er ikke bare en minnepinne for entusiastene. Den skal ha god ytelse, tåle en støyt og ha bra med lagringsplass. Det har Corsair Flash Voyager GT 4 GB, som koster fra ca 500 kroner. Eventuelt kan du sjekke ut versjonen uten GT-etternavn, som har dårligere ytelse, men i tillegg lagrer det dobbelte til samme pris.

Mus for spillere
Dersom din datainteresserte venn spiller mye spill, vil han garantert sette pris på Razers Lachesis Gaming Mouse. Dette er siste skrik og nyeste teknologi innen datamus. Prisen er fra rundt 500 kroner.

Ekstern lagring
En ekstra harddisk er noe alle trenger. Passport er av den eksterne og kompakte sorten, som tar strøm via USB-porten. Kjekk som backup-harddisk for bærbare maskiner. En 160 GB-versjon koster fra litt under 700 kroner.

Lekker innpakning
Komponentene på innsiden av maskinen er definitivt viktige - men det samme er hva du putter de inn i. Det er ikke likegyldig hvordan datamaskinen ser ut. Kabinettet Nine Hundred fra Antec er meget romslig og tar seg godt ut. Prisene starter på rundt 800 kroner.


Bedre grafikk
Skjermkortet er som kjent viktig for å få god bildekvalitet og flyt i spill og filmer. Et kort som gir mye ytelse for pengene er de Radeon HD 3850-baserte. Dette er siste skrik fra AMD og et bra all-round-løsning for den som bruker datamaskinen til litt av hvert. Husk bare at maskinen må ha PCI Express-grensesnitt. Prisene starter på rundt 1150 kroner.

Enda bedre grafikk
For spilleren er det GeForce 8800 GT som er sikleobjektet denne julen. Disse kortene prises fra rundt 1600 kroner, og gir meget god 3D-ytelse for pengene. Bare pass på at den du kjøper gaven til ikke har et enda kraftigere skjermkort fra før, f.eks. kort i GeForce 8800-serien. PCI Express-grensesnitt er også et must.

Lekkert for skrivepulten
LCD-skjermene blir stadig større og prisene stadig lavere. Den 19-tommeren som ble handlet inn for tre år siden er ikke like heftig i dag. Nå er det minst 22 tommer og bredformat som gjelder. Samsungs Syncmaster 226BW er et eksempel på et skjerm som får mye bra omtale. Prisene starter på rett over 2000 kroner.

Enkel bærbar
Hvor kjekt er det ikke å sitte med PC-en på fanget i sofaen og surfe rundt på ting og tang - mens du ser på TV og inntar et lett måltid? Det kan du gjøre med HP Compaqs 6720s CelM, som gir mye maskin for prislappen på rundt 4000 kroner. Vekten er på hyggelige 2,5 kg.

Bærbar for dypere lommer
Bærbare PC-er er de nye stasjonære, og Acer har produsert en velbalansert modell i Apsire 5920G. For 8000 kroner får du en meget godt utstyrt maskin, som egner seg til alt mulig - inkludert 3D-spilling.

Dine tips
Har du noen andre gode tips til harde gaver til den datainteresserte? Del de gjene med oss andre i forumtråden nedenfor.

Lykke til med julehandelen!

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen