Slik gikk spådommene

Slik gikk spådommene

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Før nyttår i fjor kom vi med 10 spådommer for 2008. Nå er det bare én dag til nyttår, og det er på tide å oppsummere spådommene våre.

Her kan du lese Amobils spådommer for 2008 »

Spådom 1: 2008 blir det store GPS-året

Denne gikk inn med et smell. Alle produsentene har levert GPS-telefoner, og noen har satset hardere enn andre. Nå gjenstår det bare å lage mobilbatterier som tillater mer enn et par timer med GPS-navigering før du står uten både kart og telefon.

Spådom 2: Endelig fastpris

– Flere operatører, blant dem Netcom, kommer til å tilby mobilabonnement med fast pris. Se for deg at du betaler 400 kroner for å ringe og tekste så mye du bare orker.

Ja, se for deg det du, for noe mer enn det er ikke mulig i dag. Du finner riktignok en del pakkeprisabonnement som gir deg 3000 ringeminutter for en fast pris, men dette kvalifiserer ikke.

MTU var imidlertid på banen med vaskekte fastpris, men dette tilbudet forsvant dessverre etter kort tid. Selv om spådommen sånn sett gikk inn, gir vi oss selv et halvt poeng, ettersom tilbudet forsvant igjen før året var omme..

Spådom 3: Vi oppdager endelig 3G

Allerede i starten av 2008 skjøt mobilt bredbånd skikkelig fart, og hele 30 000 kunder strømmet til operatørene i første kvartal. Denne tjenesten er først og fremst for bruk sammen med datamaskiner, men også mobiltelefonen har blitt et mer vanlig surfemedium. Særlig Iphone-brukerne er ivrige etter å komme seg i gang med e-post, surfing og andre internettaktiviteter.

Selv om vi ikke har nøyaktige tall på denne, er det liten tvil om at mobilbrukere har åpnet øynene for internett på telefonen, og hastigheten er selvsagt sentral.

Spådom 4: Musikk på mobilen tar av

Både operatører og produsenter satser knallhardt på musikktjenester om dagen, og utvalget blir stadig bedre. Til og med tradisjonelle Platekompaniet slenger seg inn i kampen om mobile brukere. Det har også dukket opp flere og flere musikkmobiler, og lydkvaliteten har blitt bedre enn noensinne.

Musikkbutikkene går også bra, ikke minst på grunn av gode lokketilbud.

Spådom 5: Ice med mobiltelefoner, men selger dårlig

Ice kommer med egne mobiltelefoner til CDMA 450-mobilnettet sa vi. Disse telefonene vil være robuste, sa vi. Salget kommer ikke til å gå særlig bra, påstod vi også.

Salget av Ice-telefoner har ikke gått bra, så der fikk vi rett. Men når årsaken er at selskapet ikke selger telefoner, står det til stryk.

Spådom 6: Konkurranse i mobilnettet

Selv om MTU gikk konk ganske kjapt, og konkurransen derfor ikke har blitt like merkbar som vi håpte på, er situasjonen bedre enn for et år siden. Network Norway har bygget opp sin egen merkevare mot bedriftsmarkedet, og gir også Telenor og Netcom konkurranse på privatmarkedet gjennom Lebara og One Call, som eies av Network Norway.

Spådom 7: Musikkmobiler med masse minne

En av mobilprodusentene kommer til å kline til med en mobiltelefon som har 16 eller 32 GB innebygget flashminne. Nokia vil trolig gå rett i strupen på Iphone med sine nye telefoner med trykkfølsomme skjermer, som får mye minne, sa vi i fjor.

Denne gikk inn. Både Apple Iphone 3G og Samsung I8510 Innov8 kan skilte med 16 GB minne, og Samsung-flaggskipet støtter i tillegg 16 GB minnekort. Helt på tampen kom Nokia også med sin 5800 Xpressmusic, bedre kjent som "Tube", men denne leveres kune med minnekort.

Spådom 8: Iphone klarer ikke å utfordre

Vel, den er inne på topp ti-listen hos samtlige forhandlere vi har snakket med. Apple startet med et braksalg, har solgt greit gjennom hele året, og det tok seg kraftig opp mot jul. Så kraftig at både butikkjedene og Netcom slet med å skaffe nok eksemplarer. Så, jo, dette er en telefon som i høyeste grad greide å utfordre.

Spådom 9: Kameramobilen blir like bra som et digitalkamera

Amobili i fjor: – Gled deg til 2008. Dette blir nemlig året det dukker opp en mobiltelefon som kan konkurrere med et ekte digitalkamera i prisklassen 1000 - 2000 kroner. Og det kommer en mobil med åtte megapikslers kameraoppløsning.

Vel. Kameratelefonene har blitt veldig, veldig mye bedre i løpet av det siste året, og det har kommet tre telefoner som tar bilder med åtte megapikslers oppløsning. Ingen av disse kan imidlertid måle seg med et dedikert kompaktkamera. Mer om dette kan du forøvrig både lese og se i sammenligningstesten vår.

10. Harddisken blir avleggs

Her er det vel ikke annet å si enn at et stadig romsligere flash-minne brutalt og effektivt har utryddet harddisken som lagringsløsning i mobiltelefoner.

Oppsummert

Med seks og en halv riktige av ti spådommer sier vi oss middels fornøyd.

Allerede i morgen kommer vi med spådommene for 2009. Følg med!

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen