Slik gikk PC-året 2011

Slik gikk PC-året 2011

Slik gikk PC-året 2011

Lenovo fortsetter å vokse, mens resten av veksten er svak i et mettet PC-marked.

Analysefirmaet IDC har offentliggjort statistikk for hvordan det gikk med PC-markedet i 2011. Blant de dominerende faktorene er en treg økonomisk vekst, konkurranse med andre formfaktorer og en vedvarende harddiskmangel som har hemmet PC-salget verden over.

Den samlede veksten var på 1,6 prosent i forhold til året før, og totalt antall solgte enheter landet til slutt på 352 millioner.

Lenovo øker mest

Lenovo er en av leverandørene som har størst grunn til å smile bredt over utviklingen i 2011. De hadde en fremgang på hele 29 prosent, og på verdensbasis ligger de nå på samme nivå som Dell – med en markedsandel på 12,5 prosent.

Asus hadde også en fremgang i 2011. De vokste med 14,4 prosent og oppnådde en markedsandel på 5,89 prosent. I tillegg gjør Apple det godt, og har klatret til en tredjeplass i hjemmemarkedet USA.

HP ligger fortsatt øverst når det gjelder markedsandeler (17,7 prosent), men hadde en tilbakegang på 3 prosent. Det gikk verre med Acer, som solgte 14 prosent færre enheter enn i 2010. Markedsandelen deres sank dermed til 10,6 prosent.

Nedgang i Europa

I Europa, Midtøsten og Afrika rundet PC-salget totalt 28,9 millioner i det fjerde kvartalet av 2011 – et vekstfall på 9,6 prosent i forhold til samme periode i 2010. Dette var det fjerde straket kvartalet med nedgang, og den totale nedgangen i 2011 kom på 7,2 prosent.

Blant faktorene i Vest-Europa er svak forbrukervekst og et usikker økonomisk situasjon som presset forbruket på PC-er ned.

Sterkere vekst i år

Årsaker til den trege veksten internasjonalt sett er fjorårets mangel på harddisker som følge av oversvømmelser i Thailand, samt den verdensomspennende økonomiske krisen som fremdeles pågår. I tillegg har forbrukerne funnet seg nye duppedingser å leke med – som nettbrett, smarttelefoner og e-lesere.

IDC anslår at den trege veksten vil fortsette inn i første kvartal av 2012 på grunn av harddiskmangelen, for deretter å øke igjen. Totalt regner de med at antall solgte PC-er vil nå 371 millioner enheter – noe som tilsvarer en vekst på 5,4 prosent i forhold til 2011.

(Kilder: ComON, Computerworld, Gartner)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen