Slik gikk fjorårets spådommer

Slik gikk fjorårets spådommer

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For temmelig nøyaktig et år siden kunne vi med selvsikkerhet i bøtter og spann slå fast at enkelte ting kom til å forandre seg i 2009. Fikk vi rett?

Spådom 1: Produsenter forsvinner (Motorola)

feil

Motorola har ikke knelt ennå, og halter videre. Med lanseringen av Motorola Droid kan det faktisk se ut som om selskapet er på vei ut av uføret. Motorola ble heller ikke kjøpt opp, slik vi forutså. Skivebom foreløpig, altså.

Spådom 2: Operatører forsvinner

feil

Foruten et strandet forsøk på å videreføre restene etter MTU-konkursen fra i fjor har vi ikke mistet noen store operatører i år. Det kunne virke som om vi var i nærheten av noe da Telenor tidligere i år var i ferd med å stenge ute Barablu på grunn av ubetalte regninger, men disse ble gjort opp i siste øyeblikk og Barablus operatører Vectone og Lyca lever videre. Atter en skivebom. Hvor skal dette ende?

Spådom 3: Flertrykkskjermer fra flere produsenter

riktig

Her fikk vi rett i at Apple endelig ville møte konkurranse. Likevel har ikke flertrykkskjermer (multi-touch) tatt av i den grad vi forventet. Vi spådde også at Samsung og LG ikke ville ha annet enn flertrykkskjermer på mobiler lansert etter sommeren, dette må vi bite i oss ettersom begge leverandørene har lansert modeller uten flertrykkskjerm i løpet av siste halvdel av 2009. Vi setter likevel en grønn hake ved denne, siden hoveddelen av spådommen var at Apple ikke lenger ville være alene om teknologien.

Spådom 4: Mobil med 128 GB minne

feil

Foreløpig leder Iphone og Nokia N97 feltet med 32 GB innebygget minne og det ser ut til at vi må vente litt mer på de aller største lagringsmengdene. Det virker dog som om dette stiger jevnt, så sannsynligvis vil det ikke ta så fryktelig lang tid før vi ukritisk kan ta med oss hele fotoarkivet, all musikken og NRKs sju timer lange filmatisering av Bergensbanen i HD.

Spådom 5: Sony Ericsson kommer med skikkelig Walkman-telefon

riktig

Det skal ikke være lett dette her. I utgangspunktet en solid innertier, om vi ikke også hadde sagt at samtlige musikktelefoner fra svenskene ville ha 3,5 mm minijack. I W995 fikk vi altså en skikkelig Walkman-telefon fra svensk-japanerne, selv om den foreløpig er alene om å ha innebygget minijack blant Sony Ericssons musikktelefoner.

Spådom 6: Mobilkameraet blir endelig bra

riktig

Med Pixon 12 fra Samsung og Sony Ericsson Satio har vi fått mobilkameraer som begynner å krype opp i samme klasse som rimelige kompaktkamera.

Spådom 7: TV i lomma flopper

feil

Denne spådommen har ikke egentlig fått kjørt seg ennå. Mini TV, som navnevalget har falt ned på, er foreløpig kun under testing i Oslo-området. Foreløpig støttes ikke standarden av mobiler som er tilgjengelig i Norge, og man er henvist til egne enheter for å få sett TV3 på bussen.

Spådom 8: 14 Mbps på mobilen

riktig

Her var spådommen tett knyttet opp mot forhåpninger om mobilt bredbånd. Vi gir oss selv rett i spådommen med Netcoms lansering av LTE eller 4G med teoretisk maksimal hastighet på 100 Mbit, til tross for at dette riktignok ikke innebærer full pupp i super-3G-nettet.

Spådom 9: Grense for nedlasting

riktig

I forbindelse med kjappere mobile bredbåndstilkoblinger forutså vi også at leverandørene kjapt ville legge begrensninger i bruken av disse. Foreløpig har 4G fått en grense på 30 GB i måneden av Netcom. Likevel var beskjeden at Netcom ønsket å ha muligheten til å ilegge sanksjoner overfor storbrukerne, men at det ikke foreløpig er noen automatikk i at man skrus ned i hastighet eller må betale for nedlasting av store mengder data. Siden Netcom har fått med begrensningene i vilkårene antar vi likevel at en viss kontroll må finne sted, ettersom 4G også kan kalles en delt ressurs, på lik linje med super-3G.

Spådom 10: Ny minnekortstandard

riktig

Med SDXC-kort på 64 GB og oppover må man vel si at dette stemmer på en prikk. Kortene er foreløpig ikke tilgjengelig, men standarden er kommet og blant andre Panasonic er i ferd med å sette i gang produksjon.

Seks av ti

Hvis vi oppsummerer kan vi si at seks av ti antakelser holdt stikk. Vi måtte likevel benytte oss av forholdsvis store mengder velvilje for å kunne gi poeng på et par av spådommene. Straks over nyttår forsøker vi oss igjen på å se inn i krystallkulen.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen