Slik gikk fjorårets spådommer

Alternativ tekst mangler

 

I fjor kom vi med åtte spådommer om hva som ville skje på mobilfronten i 2006. Nå som året har gått er fasiten her, og slik gikk det med spådommene våre:

Alternativ tekst mangler

#1 - Mobiltelefonen faller under 400 kr
Da vi kom med denne spådommen kostet den billigste mobiltelefonen i nettbutikkene 600 kr. Vi spådde at fallet ville fortsette videre ned til 400 kr, og fikk rett i det. Fra slutten av august har du kunnet kjøpe billigtelefonene Nokia 1101 og 1110i for 398 kr.

Alternativ tekst mangler

#2 - Nokia lanserer sin første GPS-telefon
Vi mente at satelittmottakere ville dukke opp i en av Nokias Symbian-modeller før året var omme. Det fikk vi rett i, modellen ble Nokia N95.

Alternativ tekst mangler

#3 - Windows blir stort
Vi mente at Windows Mobile kom til å skyte til værs i Norge i løpet av 2006, og det kan man trygt si at det har gjort. Det norske salget av Windows-telefoner har mer enn doblet seg siden i fjor, og på verdensbasis utfordrer de Symbian-salget.

Alternativ tekst mangler

#4 - 2 GB musikktelefoner
Vi spådde også at det ville bli vanlig med 2 GB minne i musikktelefoner mot slutten av året. Her har vi nok dessverre vært litt optimistiske. Det har riktignok kommet to modeller med 4 GB minne: Sony Ericsson W950i og Nokia N91. Men den vanligste minnestørrelsen i musikktelefoner er ennå 1 GB.

Alternativ tekst mangler

#5 - Første telefon med 10 GB harddisk
Heller ikke når det gjelder harddisker har utviklingen gått like raskt som vi så for oss i fjor. Den største harddisken på mobilmarkedet er den nye N91 med 8 GB harddisk. Det er 2 GB mindre enn vi spådde. Cornice har riktignok lansert en 12 GB-harddisk i mobilvennlig størrelse, men ingen mobilprodusenter har ennå lansert noen telefoner som anvender den.

Alternativ tekst mangler

#6 - Videopptak blir hett
Mobilprodusentene har begynt å spytte ut mobiler med bra videoopptak, akkurat slik vi spådde. Nokia 6280 og Nokia N93 kan for eksempel ta opp video i 640 x 480 piksler. Dette er en åtte ganger høyere oppløsning enn de beste mobilene klarte i de første seks månedene av året.

Alternativ tekst mangler

#7 - Mobilbanken utfordrer nettbanken
Når det gjaldt utbredelsen av mobilbanker i Norge turte vi ikke å være mer spesifikke enn å si at det kom til å dukke opp i atskillig flere banker i år enn den éne banken som tilbydde det i fjor (Skandiabanken). Det har det også gjort. Både DNB Nor og en rekke sparebanker har nå startet å tilby mobilbank til sine kunder.

Alternativ tekst mangler

#8 - Over 110 % mobildekning i Norge
Den siste spådommen vi kom med var at mobildekningen kom til å nå 110 %. Om dette har slått til vet vi dessverre ikke ennå, da Post- og Teletilsynet ikke har årsstatistikken klar. Det vi vet, er at mobildekningen har steget fra 102 % til 106 % i løpet av årets første tre kvartaler. Så gjenstår det altså å se hva julerushet har brakt med seg av nye abonnementer. Vi følger saken!

Så hvordan ser det ut? Av de åtte spådommene vi kom med i fjor, har vi fått svar på syv. Vi har truffet på fem og bommet på to. Det vi nok må erkjenne, er at utviklingen i lagringskapasitet har gått mye tregere enn det vi trodde i 2005.

Score: 5 / 7 rette

Vi er uansett godt fornøyde med over 70 prosent treffsikkerhet. Så fornøyde, at vi like gjerne kommer med syv nye spådommer! Her kan du lese Amobils spådommer for mobilåret 2007 >

PS: Her finner du spådommene vi kom med i 2006 >

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen