GUIDE: Slik fungerer en SSD – Del 3 Slik installerer du SSD-en riktig

Guide Slik fungerer en SSD – Del 3

Slik installerer du SSD-en riktig

Få den ytelsen du faktisk har betalt for.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Grensesnittet – hvorfor er det viktig?

At du kobler SSD-en til riktig grensesnitt er essensielt for at du får den ytelsen du har betalt for.

I dag finnes det i hovedsak tre forskjellige måter å koble SSD-en til PC-en. Du kan bruke PCIe, SATA 3 Gbit/s eller den nye og raskere SATA 6 Gbit/s-standarden.

PCIe er en liten nisje der SSD-ene enkelt og greit kobles til en PCIe-port på hovedkortet. De fleste SSD-ene kobles imidlertid til maskinen via den kjente SATA-standarden som har vært tilstede i mange år. Den finnes i to varianter, SATA 3 Gbit/s og SATA 6 Gbit/s.

Et hovedkort kan ha SATA-kontakter i alle regnbuens farger
Et hovedkort kan ha SATA-kontakter i alle regnbuens farger
Ytelsesforskjeller ved ulikt grensesnitt
Ytelsesforskjeller ved ulikt grensesnitt
Hovedkortet kan ha både SATA 3 Gbit/s og 6 Gbit/s
Hovedkortet kan ha både SATA 3 Gbit/s og 6 Gbit/s

I dag er det SATA 6 Gbit/s de fleste SSD-ene benytter. Det er bare de nyeste hovedkortene som støtter slike overføringshastigheter, men du må ikke oppgradere til et nytt hovedkort for å nyte ytelsen til en SSD. Standarden er nemlig bakoverkompatibel, så du møter ikke trøbbel om du benytter et hovedkort som har 3 Gbit/s-utganger. Ytelsen er fortsatt langt bedre enn en konvensjonell harddisk, men den er en god del lavere enn hva du kunne ha fått.

Grafen til høyre illustrerer nettopp det. Kobler du SSD-en til det grensesnittet den er laget for, når du en overføringsytelse opp mot 550 megabyte hvert eneste sekund. Kobler du til på det trege SATA 3 Gbit/s-grensesnittet, ender du opp med litt over halvparten.

Moderne hovedkort med SATA 6 Gbit/s-utganger har nemlig også mange av 3 Gbit/s-typen, men heldigvis er de godt merket både direkte på hovedkortet og i manualen. Det er veldig viktig at SSD-en får den raskeste utgangen, eventuelle harddisker og optiske enheter kan du koble til de andre kontaktene.

Dette bør du gjøre:
Har du SATA 6 Gbit/s på hovedkortet, bruk det.

Det er lurt å velge riktig SATA-kontroller
Det er lurt å velge riktig SATA-kontroller
Manualen forteller hvilken kontroller som styrer kontaktene
Manualen forteller hvilken kontroller som styrer kontaktene
En SATA-kontakt
En SATA-kontakt
Sett inn kontaktene
Sett inn kontaktene
Aktiver AHCI
Aktiver AHCI i bios

Pass på!

Har du allerede klonet innholdet fra den gamle harddisken din over på en SSD, er det bare å starte opp som normalt. Da er det veldig viktig at du ikke gjør de endringene vi trekker frem akkurat her.

Det vil faktisk føre til at instalasjonen blir ødelagt, og sannsynligheten er høy for at du vil miste alle filene dine. Det finnes et par triks som løser opp flokene, men de krever god teknisk kunnskap.

Velg riktig kontroller

Om du har beveget deg over på de nyeste hovedkortene fra AMD eller Intel vil du ofte finne to forskjellige typer SATA 6 Gbit/s-kontakter. Eksempelbildene til høyre viser et Intel P67-hovedkort, som har to forskjellige sett med utganger for dette grensesnittet, skilt av fargene grått og blått.

De grå kontaktene bruker Intels egne SATA-kontroller, mens de blå benytter en kontroller fra Marvell. I mellom de to er det faktisk en ganske stor ytelsesforskjell.

I manualen til hovedkortet ditt er det alltid godt beskrevet hvem som har produsert kontrolleren, med nøyaktig modellnummer, som styrer de forskjellige SATA-kontaktene. Om det er flere av dem finnes det bare én måte å sjekke hvem som er best: Søk rundt på nettet etter produktnavnet og se om noen har testet forskjellene.

Det er heldigvis et par raske huskeregler som stemmer i de fleste tilfeller. Har hovedkortet bare én kontroller, har du naturlig nok ikke noe annet valg enn å benytte denne. Har du et Intel-hovedkort vil alltid én av kontrollerne være fra Intel selv, og denne er såpass god at du like gjerne kan holde deg til den i førsteomgang.

Du kan eventuelt kjøpe en dedikert SATA-kontroller, men det er ikke noe folk flest vil ha behov for. Spesielt ikke før du velger å sette SSD-ene opp i RAID.

Det du uansett må gjøre er å koble den tynne SATA-kabelen fra SSD-en og til den kontakten på hovedkortet som gjelder for den beste kontrolleren. Fest også på en av de passende strømkontaktene, og du er klar for neste steg.

Dette bør du gjøre:
Finn den beste SATA-kontrolleren og koble deg til denne.

Dette gjør du ved første oppstart

Når SSD-en er koblet til er det på tide å lukke kabinettet og starte maskinen for første gang. Som vi nevnte innledningsvis anbefaler vi deg nå å gjøre en ren og ny installasjon av operativsystemet – det er det som gir deg den beste ytelsen.

Før du installerer operativsystemet på nytt er det viktig at du ved første oppstart tar en tur inn i maskinens BIOS. Dette kan du gjøre ved å trykke en spesifikk tast før det første bildet som kommer opp på skjermen forsvinner. Hvilken tast som gjelder for din maskin står beskrevet nederst på skjermen, men i de fleste tilfeller er det snakk om «delete» eller en av funksjonstastene.

I BIOS må du finne deg frem til valget for «SATA Mode», eller en lignende formulering. De fleste av dagens hovedkort tillater deg å sette denne til «AHCI». Dette er en veldig viktig funksjon for SSD-er, fordi AHCI tillater noe som heter «NCQ» – Native Command Queuing. Jevnt over vil dette sørge for at SSD-en din yter bedre, den vil støtte hot-swap, RAID og den vil ha en bedre strømbehandling.

Når AHCI er aktivert er det bare å lagre innstillingene, gå ut av BIOS, og installere operativsystemet som normalt. Etter installasjonen må du også sørge for at alle strøminnstillinger som kan sette SSD-en i dvale deaktiveres.

Dette bør du gjøre:
Aktiver «AHCI» i maskinens BIOS, lagre, start maskinen på nytt og du er klar for SSD-verdenen!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen