GUIDE: Slik fjerner du uønsket informasjon på nett
Guide

Slik fjerner du uønsket informasjon på nett

Det er ikke alltid enkelt å fjerne informasjon fra Internett, men her er en oppskrift på hvordan du kan gå frem:

1. Ta kontakt med personen som la ut informasjonen
Ofte er informasjonen lagt ut via enkle metoder som medfører at informasjonen like enkelt kan fjernes. Ofte er du da avhengig av å ha et passord og et brukernavn for å komme inn på siden hvor informasjonen både kan byttes ut og fjernes. Om du vet hvem som har lagt ut informasjonen kan du da enten be personen fjerne informasjonen, eller du kan be om å få tilgang til brukernavn og passord for å fjerne informasjonen selv.

2. Ta kontakt med de som drifter nettsiden

Om du ikke vet hvem som har lagt ut informasjonen, eller om informasjonen er lagt ut på en måte som gjør at du senere ikke får tilgang, som for eksempel i en anonym kommentar på en blogg eller en nettavis, så kan du forsøke å ta kontakt med de som drifter nettstedet. Seriøse aktører er lite interessert i å ha informasjon på sine sider som kan oppfattes som personkrenkelser eller som kan gi dårlig PR. Falske profiler på nettsamfunn er for eksempel de seriøse nettsamfunnene selv ivrige på å fjerne. Dette kan derimot ta litt tid da opplysningene må sjekkes slik at nettsiden ikke sletter informasjon på sine nettsider vilkårlig. Om du er usikker på hvem som står ansvarlig for nettsiden kan du søke etter eier av .no domener hos norid.no og andre domenenavn kan du søke her.

Samme metode kan du benytte for å fjerne gammel informasjon du selv har lagt ut som du ikke lenger ønsker på nett.

3. Ta kontakt med organisasjoner, offentlige tilsyn, etater og politiet
Datatilsynet, Redd Barna og Medietilsynet har alle vist sterk interesse for beskyttelse av personvern og barn og unge på nett. Disse kan være behjelpelige med å ta saken videre om du selv ikke makter å få fjernet informasjonen. Om informasjonen er av en svært krenkende art så vil det beste muligens være å gå direkte politianmeldelse. Om du ikke klarer å få fjernet informasjonen i det hele tatt med hjelp av stegene nevnt ovenfor så er dette uansett en mulig vei å gå. Personvernsloven i Norge er svært streng og det er for eksempel ikke lov å offentliggjøre bilde av andre på nett uten deres samtykke om personen på bildet står i fokus og lett kan identifiseres. Slike lovbrudd kan medføre politietterforskning. Samtidig er det ikke alltid slike saker prioriteres av politiet.

4. Hva med nettsider du alt har fjernet?

Ofte vil du også oppleve at nettsider som fjernes fortsatt dukker opp ved søk på Google, Yahoo og andre tjenester. Dette skjer fordi disse søkesystemene lagrer siden i sitt minne for å kunne gjennomføre kjappere søke senere. For å få bort dette må du be søkesidene gjennomgå nettsiden en gang til for å oppdatere informasjonen de har lagret om den. Det kan du for eksempel be Google om å gjøre her. Søketjenestene vil til slutt oppdateres slik at informasjonen til slutt forsvinner. Derimot er det fullt mulig å gå inn på Internet Archive og finne igjen informasjon som tidligere har vært publisert på nett. Pass derfor på at informasjon som er svært uheldig fjernes for godt.

Noen ting vil det derimot være umulig å få fjernet. Om du har lagt ut en video som blir svært populær eller et bilde sommange finner ustyrtelig morsomt så vil det trolig spre seg og lastes både opp og ned i flere versjoner. I slike tilfeller vil det være så og si umulig å fjerne informasjonen. Tenk deg derfor godt gjennom hva slags informasjon du egentlig ønsker at skal havne på nett.

Lykke til!


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen