Guide

Slik finner du passordene dine

I oldtiden var det helt normalt å lære seg telefonnumre utenat. Men i takt med at flere og flere fikk seg mobiltelefon med sånne kjekke kontaklister der vi kan lagre drøssevis av navn og nummer direkte på telefonen, var det jo strengt tatt ikke noe poeng i å memorere telefonnumre mer. Så lenge vi ikke mister eller ødelegger mobilen er riktig nummer bare et par tastetrykk unna.

Litt av den samme greia er det med passord. Det har med tiden blitt mange av dem, så når operativsystemet eller nettleseren tilbyr å "huske" passordene for oss er det jo klart at det frister. Men i motsetning til nummerne som ligger på en mobiltelefon er det ofte ikke så lett å "slå opp" et passord du har glemt. Joda, du kommer deg jo inn fra din egen datamaskin, men hvis du for eksempel skal logge deg inn på en nettjeneste fra en annen PC blir det vanskelig. For ikke å snakke om problemene som dukker opp hvis du må reinstallere...

Les også: Den store passordguiden

Multiverktøyet SIW
Det finnes en del forskjellig programvare som kan hente frem passordene for deg. Dersom du har lest artikkelen kjenn din datamaskin husker du kanskje SIW, et program som viser deg det meste du trenger å vite (pluss mye du ikke trenger å vite) om PC-en din. I denne sammenhengen er det kategorien "Secrets" som kan hjelpe deg.Spesielt for netteleseren
Dersom SIW ikke graver fram det du er ute etter vil du kunne besøke nettstedet SecurityXploded. Her finner du litt mer spesialiserte verktøy som går direkte på de forskjellige nettleserne: FirePasswordViewer, IEPasswordDecryptor, ChromePasswordDecryptor og OperaPasswordDecryptor. I tillegg finnes det en GooglePasswordDecryptor, et verktøy spesielt rettet mot deg som bruker en eller annen Google-tjeneste (og hvem gjør vel ikke det).Messenger og e-post
Om du tar turen innom NirSoft vil du kunne finne rekke små og kjekke gratisprogrammer, deriblant passordfinnere som MessenPass og Mail PassView. Som du sikkert skjønner av navnet er førstnevnte et verktøy som finner passord for lynmeldingsklienter som MSN Messenger, Yahoo Messenger, Trillian, Miranda og flere. Mail Pass View er på sin side et program som graver frem passordene til Qutlook, Windows Mail, Eudora, Thunderbird og sågar nettbasert e-post (Hotmail, Gmail osv.) om da passordet er lagret lokalt på datamaskinen.I tillegg nevner vi at passord også kan hentes fra pst-filer (e-post-arkiv for Outlook) med PstPassword.

Finn Windows-passordet
Hvis du på et eller annet vis har klart å glemme administrator-passordet til Windows ditt er du i trøbbel, men også her finnes det råd. Et cracker-verktøy kalt Ophcrack kan kjøres som en såkalt Live CD, altså at du kan starte det opp direkte fra en CD eller DVD. Med andre ord trenger du ikke være i stand til å logge deg inn på Windows i det hele tatt for å bruke det. Ellers kan Ophcrack også kjøres på Linux og Mac OS X.Ophcrack er fri programvare og kan lastes ned her.

Om du fjernstyrer (remote desktop) PC-en over nettverket kan forresten også passordet hentes fram på datamaskinen du fjernstyrer fra, dersom dette ligger lagret. Da kan du bruke Network Password Recovery.
Husk også at vi har en kjekk passordgenerator her på Teknofil.no. Du har vel ærlig talt ikke 123456 som passord du også?

Artikkelen ble første gang publisert i desember 2009, men er siden blitt utvidet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen