Guide

Slik får du mye bedre TV-bilder

For å gjøre sterkest mulig inntrykk i TV-butikken, innstiller fabrikkene sine nye flatskjermer på maksimal lysstyrke, kontrast og farger. 

Hjemme i stua blir slike TV-bilder blendende lyse og glorete å se på. 

Å se TV med "fabrikkinnstillingene" er som å spise sukkertøy hele dagen.

Fram med fjernkontrollen
Noen serviceinnstilte TV-forhandlere tilbyr seg å innstille TV-en hjemme hos deg, mens andre gir deg et ark med TV-ens ideal-innstillinger. De fleste overlater jobben til deg selv.  Da må du ta fram fjernkontrollen, gjøre deg kjent med menyene og endre innstillingene til du får et "riktig" bilde.

Du kan også søke på internett for å finne ut hva andre brukere av samme skjerm har innstilt sine apparater på. Avforum.no har for eksempel en egen tråd for slike innstillinger.

Slik kalibrerer du selv
Hvis du ikke finner noen ferdiginnstillinger for TV-en, må du justere den selv. Da kan du velge mellom å bruke et gratis kaliberringsprogram, kjøre en spesiell kalibrerings-DVD, bruke Teknofils kalibreringsoppskrift eller ta en titt på Teknofils hurtigoppskrift (se nederst i artikkelen).

Den billigste kalibreringsløsningen er THX Optimizer, fra firmaet som utviklet lydsystemet THX som brukes i mange kinoer. Du finner den ofte litt bortgjemt på alle THX-sertifiserte DVD-filmer som er utgitt etter 2000. THX Optimizer er programvare med testsignaler for finjustering av både lyd og bilde. 


Kalibreringsprogrammet THX OPtimizer er gratis. Noen av innstillingene krever imidlertid blåfilter-briller som kan bestilles fra THX Online Store.  De koster bare seks kroner pluss porto når du betaler med Visa. For folk flest er THX Optimizer det kalibreringsprogrammet de trenger - og har tålmodighet til å bruke. 

Digital Video Essentials
Hvis du vil gå grundig til verks, kan du bruke den selvinstruerende kalibrerings-DVD-en Digital Video Essentials. Den koster rundt 200-300 kroner. Digital Video Essentials finnes både i en NTSC-versjon for det amerikanske markedet, og i flere utgaver for det Europeiske markede.

Pass på at du kjøper rett utgave. Snart kommer også DVD-en for HD-DVD-spillere, men vi advarer om at Digital Video Essentials er forholdsvis krevende å bruke, og krever både interesse og tålmodighet. 


Slik ser Digital Video Essentials ut.

Teknofils hurtigoppskrift
 
Hvis du ikke vil bruke flere timer med en kalibrerings-DVD, kan du bruke Teknofils hurtigoppskrift for bedre bilder: 

1. Skru ned kontrasten (contrast / white level) ganske mye.
2. Demp lysstyrken (brightness / black level) .
3. Slå av skarphet (sharpness) eller reduser den nesten helt (nøytral).
4. Juster fargemetning (color eller saturation) slik at bilde og hudtoner ser naturlige ut.

For DVD-avspilling bør du også slå av det meste av de automatiske innstillingene som automatisk fargeforbedring (autocolor) , automatisk hudtone (flesh tone), auto-kontrast, auto svartnivå (black level)  og støyreduksjon (noise reduction).LES OGSÅ:
Det ultimate TV-bildet

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen