Guide

Slik får du maks bakkenettsignal

I morgen stenger det gamle, analoge bakkenettet i Oslo og Akershus. Det betyr at de som i dag får signaler fra den gamle, analoge TV-antennen må velge ny TV-operatør eller møte sorte skjermer. Ett av alternativene er det nye bakkenettet, men det er ikke alltid like enkelt å få signal inn på TV-en, til tross for RiksTVs lovnader i reklamen.

Det kan bli vanskelig å få tak i en ledig TV-montør, og da må du montere antennen selv. Men de digitale signalene kommer kanskje slett ikke fra den retningen du forventet.

Digitale TV-signaler kommer ofte fra en annen retning enn de gamle, analoge, og Norges Televisjon anbefaler uvanlige hjelpemidler. Informasjonssjef Jørgen Thaule i Norges Televisjon AS er stadig på reise Norge rundt for å informere og hjelpe folk som ikke finner bakkenettsignal på egen hånd. Hans hemmelighet er kostskaft og digitale refleksjoner.

Skjulte signaler
Å finne det beste bakkenettsignalet er nemlig ikke alltid så lett, selv om det er mulig å ta inn bakkenettet i 98 prosent av boligene i de fylkene som sender digitalt.

Bare noen få av de gamle, analoge TV-senderne sender digitalt. Mange må derfor snu sin gamle antenne i retning av en annen sender enn den de før har brukt.  Noen får heller ikke signal direkte fra senderen, men må bruke et indirekte signal som blir reflektert i terrenget.

LES TEKNOFILS BAKKENETTGUIDE:
Alt du trenger å vite om bakkenettet
Når åpner bakkenettet?
Bakkenettet - er det dekning?
Slik får du bakkenett i eneboligen
Slik får du bakkenett i borettslaget
Slik får du bakkenett på hytta
Slik får du bakkenett i båten
Bakkenett der det ikke er dekning Slik kabler du boligen


LES OGSÅ:
Snart blir skjermen svart i fylke etter fylke

Jakten på bakkenettsignalet
Teknofil har tidligere skrevet at det slett ikke er så enkelt  å motta signalene som reklamen for RiksTV hevder. Små bordantenner fungerer dårlig, og fjell og bygninger kan blokkere signalet til veggantennen. Dermed må mange investere i større antenner enn en vanlig bordantenne.

Løsningen informasjonssjefen i Norges Television kommer med, er overraskende lite digital og framtidsrettet: Kosteskaft og signalrefleksjoner.

- Ved å feste antennen på toppen av et kosteskaft, kan du prøve antennen i alle retninger uten å bli sliten i armen, sier Thaule til Teknofil.no.

Så hvilken antenne bør du bruke, og hvor sterkt signal trenger du? Teknofil gir deg her guiden til hvordand du best får tatt inn bakkenettsignalene.


Få skikk på den gamle antennen
 1. En gammel UHF-antenne på vegg eller tak som mottar TV 2,  kan fortsatt brukes hvis den ikke er for medtatt etter mange år i vær og vind.
 2. Hvis huset har over 10 år gamle TV-kabler og -kontakter med morkne koblinger, bør de skiftes. Gamle kabler er ømfintlige ovenfor elektronisk støy fra mobiltelefoner. Gamle TV-kontakter "stjeler" signalstyrke.
 3. Fuktbestandig antennekabel til utendørs bruk koster fra 100 kr for ti meter. Antennekabel til innebruk koster det samme, pluss noen kroner til TV-kontakter. Husk at koaksialkabler aldri skal brettes i rett vinkel, men bøyes forsiktig som et rør.
 4. Fjern gamle, analoge svenskefiltre fra antennen. 
 5. Nytt digital svenskefilter til fra 300 kr kan koble sammen "norsk" og "svensk" antenne med felles kabel til bakkenettmottakeren.
 6. Hvis det digitale signalet kommer fra en annen kant enn det analoge signalet, må antennen kanskje flyttes til en annen vegg. 


Kjøp riktig ny antenne
 1. Sjekk RiksTVs dekningskart som du finner her. 
 2. Innendørs bordantenne (300-500 kr uten/med innebygd forsterker) fungerer gjerne dårlig hvis det ikke er direkte sikt til senderen. Signalet kan påvirkes av folk som beveger seg i rommet, eller av folk og biler som passerer utenfor huset.
 3. Et alternativ er en rund, liten UFO-antenne (fra 400 kr) av den typen som brukes på campingvogner og i båter. UFO-antennen er rundstrålende og mottar signal fra alle kanter. Den monteres utvendig på husveggen, og er mindre og mer diskret enn "gitterantenner".
 4. Det vanligste er å bruke en vanlig UHF-gitterantenne. Start med liten antenne, og bytt til en større hvis signalet er svakt.
 5. Hvis du bor i et grønt område på RiksTVs dekningskart, er en ca 50 cm lang UHF-antenne (300-500 kr) vanligvis tilstrekkelig.
 6. Hvis du bor i utkanten av et lysegrønt, eller i et grått område, trenger du kanskje en større, retningsstyrt UHF-antenne (500-1000 kr) med flere "pinner". Enda bedre er antenner med f.eks. 15 dB gains aktiv forsterker i "dipolhuset" på antennen. Retningsstyrte antenner har "vinger" på over- og undersiden.
 7. De fleste kan montere antennen på husveggen. Noen må plassere antennen høyt på taket, eller på en mast (rør med beslag) over mønet for å få godt nok signal.
 8. Om nødvendig kan antennen plasseres på en frittstående mast noen meter fra huset. Avstanden bør helst ikke være over 10 meter.
Velg rett mottaker
 1. Grundigs bakkenettmottakere fungerer i følge flere montører vi har snakket med, best ved svakt signal. Sagem ITD91 HD er mer kresen på signalet.
 2. Grundig-mottakerne måler både signalstyrke og signalkvalitet. Signalkvaliteten er viktigst når du bestemmer antenneretning: 40% styrke og 100% kvalitet er bedre enn 100% styrke og 40% kvalitet.
 3. Når du søker etter signal, kan du bruke manuelt søk og låse mottakeren på den frekvensen som gir best kvalitet. Da blir det enklere å finjustere antennen etter at du har hengt den på veggen.
Finn det beste signalet
 1. Sett av en lørdag formiddag og gjør deg flid når du skal jakte på det beste signalet.
 2. Bruk Jørgen Thaules "kosteskaftmetode" og fest antennen på toppen av et kosteskaft. Metoden er praktisk enten du bruker ny eller gammel antenne.
 3. Koble antennekabel mellom antennen og digitalmottakeren. Mottakeren må deretter kobles til en TV.
 4. Be samboeren om hjelp til å overvåke mottakerens signalmeter som vises på TV-skjermen inne, mens du valser rundt i på tomten med kosteskaft og antenne. 
 5. Still mottakeren på manuelt søk, og be samboeren om rope ut resultatene.
 6. Ta det med ro når du søker. Hvis du beveger antennen for raskt, rekker verken mottakeren å finne signal, eller samboeren å rope. 
 7. Hvis du ikke får noe godt signal ved å rette antennen mot nærmeste TV-sender, må du søke etter reflekterte signaler i området. Det beste signalet kommer kanskje ikke direkte fra nærmeste sender, men fra en refleksjon høyt eller lavt i en fjellside.
 8. Når du har funnet stedet som gir høyeste signalkvalitet (ikke signalstyrke), må du merke deg retningen, fjerne antennen fra kosteskaftet, og skru den opp på veggen.

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 28.1.2008)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen