Guide

Slik får du internett på hytten

Her har operatørene dekning:

Her har operatørene dekning:

De fleste forbinder påsken med fete kyllinger, mangefargete egg, sjokolade og hyttekos. Enkelte av oss forbinder også påsken med en uke uten internett og e-post, noe de egentlig ikke har noen grunn til.

For det finnes løsninger som verken er dyre eller kompliserte å bruke. I takt med at mobilnettet får stadig høyere hastighet og dekningen i fjellområdene blir bedre, kan du nå bruke mobilen og mobiltilkoblingen din til å holde deg oppdatert. Selv om du er milevis fra folk og nærmeste telefonuttak.

For å gjøre det enkelt for deg har vi samlet informasjon om forskjellige muligheter og tilbud fra de to største operatørene, Telenor og NetCom, samt Nordisk Mobiltelefon ICE, som tilsammen er de operatørene med best dekning i fjellområdene idag. Andre operatører som Chess og Tele2 benytter seg av NetCom og Telenors nett i fjellet, og vil dermed tilby lik dekning til de to største operatørene. Lurer du på hvilke operatører som tilbyr best hastighet jevnt over, kan du lese om det her.

Telenor og NetCom

Mobil tilkoblet dataen

(Foto: Istockphoto/Tommy Ingberg)
(Foto: Istockphoto/Tommy Ingberg)

Er du allerede kunde hos Telenor eller NetCom er det ingen sak å holde seg oppdatert så sant du har en telefon med EDGE eller 3G. Det beste er å ha en telefon med begge teknologiene innabords da 3G-dekningen i høyfjellet er sporadisk, mens EDGE stort sett fins i de fleste områder som er bebodd.

Gå til vår prisguide for å sjekke hvilke teknologier telefonen din har >>

De fleste av dagens telefoner har også avansert WAP- og epostleser, noe som gjør at du kan holde deg oppdatert direkte på telefonen.

Smart med PC
Skulle du imidlertid ha behov for mye surfing og epostkontakt, kan det være smart å ha med en datamaskin. De fleste nyere datamaskiner kan koble seg opp til telefonen, enten via blåtann, infrarød eller USB-kabel, slik at du bruker telefonen som modem når du surfer og laster ned epost.

Når du kobler til telefonen din er du nødt til ha internett-innstillinger fra operatøren din. Disse laster du ned fra operatørens hjemmeside. Deretter må du koble telefonen din til datamaskinen, legge til modeminnstillinger for telefonen din og så logge på. Nærmere beskrivelse av hvordan du gjør dette finner du i guiden vår "Ut i naturen - med bredbåndslinje".

Du bør også sjekke dekningsgraden hos operatøren din. Er området du befinner deg i ikke dekket av operatøren din kan det være en idé å sjekke ut alternative løsninger.

Her har Telenor dekning >>>
Her har NetCom dekning >>>

Dyrt?
Å surfe fra hytten er ikke billig i lengden, men takket være mulighet for makspris hos både Telenor og NetCom blir du ikke ribbet for å sende et par eposter. Hos Telenor har alle kunder en makspris på 10 kroner dagen på WAP uansett hvor mye data du laster ned. Hos NetCom er det hakket dyrere. Der betaler du 20 kroner dagen mot fri WAP-bruk.

Skal du laste ned epost eller surfe på vanlige nettsider blir det raskt dyrere. Hos Telenor femdobles maksprisen til 50 kroner dagen, mens NetCom krever 25 kroner dagen. NetCom krever i tillegg at du registrerer deg som DataMania-kunde, noe som koster deg ytterligere 20 kroner i månedsavgift.

Hva er baksiden?
Ulempen med løsningen til både Telenor og NetCom er at prisen er rimelig høy om du skal surfe mye. 50 kroner dagen blir 350 kroner uken, noe som tilsvarer det samme du betaler for en måned med høyhastighets bredbånd hjemme.

Et annet problem er hastigheten. Befinner du deg i et område uten 3G-dekning, eller enda verre, uten EDGE-dekning, vil nedlasting av vanlige nettsider gå svært sakte. Skal du i tillegg laste ned større epost-vedlegg, kan du like godt ta en lengre skitur et par timer mens telefonen laster ned. Makshastighet for 3G er 384 kbps, mens den er henholdsvis 236,8 kbps og 80 kbps for EDGE og GPRS.

ICE - Nordisk Mobiltelefon

ICE sine løsninger

(Foto: ICE NMT)
(Foto: ICE NMT)

Er du ute etter høyere hastigheter og muligheten til å spare noen kroner, kan Nordisk Mobiltelefon sin ICE-løsning være interessant.

Nordisk Mobiltelefon har oppgradert det gamle NMT-nettet og tilbyr nå dataløsninger med bredbåndshastighet spesielt tiltenkt de som bor utenfor de store bysentrene, med langt større rekkevidde enn de ordinære 3G-nettene.

ICE-løsningen kan ikke kombineres med mobiltelefonen din, og må derfor kjøpes som separat modem. Her kan du velge mellom vanlig USB-modem og et datakortmodem, som varier i pris og signalmottak. Deretter kan du velge om du ønsker månedsabonnement eller ukesabonnement.

175 kroner uken
For de fleste hyttebrukere er det ukesabonnement som gjelder. Her betaler du 175 kroner for hver påbegynte kalenderuke, uten at det er noen bindingstid. Abonnementet er aktivt hele året, og det er dermed bare å koble seg opp hver gang du er på hytten.

Den andre store fordelen med ICE er at dekningen overgår den til NetCom og Telenor. ICE kan i dag love dekning til alle hytter på Trysil, Voss, Oppdal, Hafjell, Skeikampen, Hovde og Gaustad, samt et par fler. Fullstendig dekningskart finner du på ICE sine hjemmesider.

Best av alt er imidlertid hastigheten. Mens Telenor og NetCom kan levere 384 kbps optimalt i 3G-nettet sitt, leverer ICE mellom 300 - 1000 kbps gjennom sitt CDMA2000-nett. Og den maksimale hastigheten ligger på 2,4 Mbps, som tilsvarer det du får med svært mange av dagens bredbåndsløsninger.

ICE har imidlertid en hake. Abonnementet kan ikke kjøpes i butikk, men må bestilles direkte fra ICE. Og vanlig leveringstid tilsier at du ikke rekker det til påsken. Her kan du bestille ICE.

Fortsatt usikker?
Trenger du flere råd eller en nærmere forklaring av hvordan du kan oppnå internettforbindelse uti det fri, kan du ta en titt på vår guide 'Ut i naturen - med bredbåndslinje'.

Og husk, skal du på fjellet så ta med mobiltelefonen din.

(Kilder: ICE, Telenor, NetCom, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen