Slik er Nokias GPS-navigasjon

Slik er Nokias GPS-navigasjon

Nokia hevder de tilbyr gratis kart fra over 100 land rundt om i verden. Ett av disse ”landene” er Skandinavia, med Norge, Sverige Danmark og Finland. Mer enn 20 millioner restauranter, bensinstasjoner, kinoer og andre såkalte POI (Point of Interrest) er inkludert.

Nokia opererer på en litt annen måte med sin kartløsning enn de andre tilbyderne av GPS-navigasjon gjør. Mens andre legger kartene på mobilen eller på en server har Nokia valgt en løsning der kartene ligger på en server, men kan lastes ned og lagres på mobiltelefonen. På den måten har du tilgang til alle kart du trenger. Samtidig ligger alle POI på serveren, slik at de kan lastes ned ved behov. Kart kan lastes via mobilnettet eller over WLAN. Skulle du kjøre in i et område du ikke har i kartsamlingen din vil dette kartet automatisk bli lastet ned til mobiltelefonen. 

Gratis, men ...
Løsningen fremstår som gratis, men om du vil ha rutebeskrivelse må du betale for dette. Her finnes det ulike løsninger. Billigste alternativ er tilgang til rutebeskrivelse (guiding) i ett land i en uke (3,99 Euro). Dyreste alternativ er å kjøpe tjenesten på ett kontinent i tre år. Da må du ut med 99,99 Euro.

Ellers inneholder navigasjonsløsningen det meste av det vi kjenner fra dedikerte navigasjonsløsninger. Du kan velge om du vil være bilist eller fotgjenger, om du vil ha korteste eller raskeste rute, om du vil se kartet i 2D eller 3D, og om du vil ha skjermen i dagslys- eller nattmodus.

Kartbildet inneholder også felt med informasjon om hastighet, tid til ankomst osv. Oppe i venstre hjørne finnes en pil som viser neste manøver. Det er ingen irriterende pil som dukker opp og dekker kartbildet når du nærmer deg kryss, slik enkelte andre løsninger har. 

Grenseløs
Navigasjonssystemet kan vise vei på tvers av landegrenser, så fremt landene ligger på samme kontinent. En norsk stemme forteller deg hvor du skal ta av, svinge eller gjøre andre manøvre.

Nokia N95 har innbygget GPS-mottaker og blir den første Nokiamobilen som får denne løsningen. Men på sikt vil den bli gjort tilgjengelig også for andre Series60-mobiler, lover Nokia. Da trenger du imidlertid en egen GPS-mottaker med innbygget bluetooth.

På sikt vil det også bli utviklet en løsning som leser geodata fra bildene du har tatt med mobilen. Da vil du kunne se på et kart hvor bildene er tatt, opplyser Nokia.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen