Guide

Slik er du RAW

Mye av vår hverdag er digital, noe som også i aller høyeste grad gjelder når vi tar bilder. Kameraer finnes i alt fra de helt enkleste kompaktkameraer til avanserte speilrefleksmodeller. Stadig flere av disse modellene kan ta bilder i RAW, og kanskje har du tatt noen bilder i formatet og ikke får Windows til å vise deg de.

RAW-formatet er i prinsipp bildemateriell som omtrent ikke er behandlet av kameraets bildeprosessor, og som navne tilsier er dette ”RÅ”-bilder. Formatet brukes blant annet for å ha en større frihet når man skal redigere bildene. Les mer om RAW-formatet her.Om du ikke er noen racer på å redigere bilder, eller kanskje generelt begrenser interessen til kun ta bilder, kan et ”uhell” som å lagre bilder i RAW være en liten utfordring. Kanskje har du vært på en ferie eller et arrangement og tatt bilder i RAW-format ubevist. Problemet er at Windows i utgangspunktet ikke viser deg bildene. Men fortvil ikke, med en enkel installasjon kan du se bildene.

Codec pack
Ved å klikke deg inn på denne linken får du opp en side der du kan trykke nedlastningslinken. Programmet har en rask installasjon og husk å restarte PC-en etter at selve installasjonen er unnagjort.

Når maskinen er restartet og klar til innsats, vi det ligger et nytt ikon på skrivebordet (Codec Configuration). Ved å åpne denne kan du eventuelt redigere hvilke filer du ønsker å åpne. Trykk nå på RAW-bildet som sist du prøvde ikke kunne vises – og vips kan du se bildene dine.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen