Slik er de norske iPad-avisene

iPad-feberen herjer, og mange mediehus jobber på spreng med egne utgaver for iPad.
Først ute i det norske medielandskapet er Nettavisen og VG. Nettavisen var først, tett
fulgt av VG+. Vi har testet de to nye iPad-avisene, og forskjellene er store. De to mediehusene har valgt to helt forskjellige tilnærmingsmetoder.

VG+

VG som opprinnelig er en papiravis har dradd med seg sine erfaringer både fra VG på papir og VG på nett. Det er tydelig at man prøver å dempe støyen og hastigheten man opplever i nettdelen av avisen, og samtidig ta vare på noe av fleksibiliteten. Samtidig tar man erfaringene fra papir og prøver å lage en dybde som man ikke klarer å ha på nettet.

 

På mange måter er VG i IPad-utgave rent innholdsmessig blitt en utgave som har mer til felles med papir enn nett, samtidig som man benytter seg av alle de presentasjonsfordelene man har i nettutgaven. Man bruker bilder, video og andre nettelementer samtidig som utgaven har dybdeambisjoner som kan forbindes med avisenes magasinutgaver.

Det er tydelig at VG+ ønsker å gi stoffet mer dybde enn papirutgaven og mer ro enn nettutgaven. Jeg er ikke sikker på om jeg synes det journalistiske grunnlaget helt klarer å oppfylle dette foreløpig. Etter min mening må iPad-utgaven skille seg klart fra sine to andre versjoner for at dette skal bli et attraktiv tilbud. I og med at dette er en versjon somforeløpig skal være gratis, men skal koste etter en stund kreves det at dette fremstår som et attraktivt alternativ.

Hva prisen vil bli vites ikke ennå, men slik den ligger i dag er jeg ikke overbevist om at veldig mange vil kjøpe den.

 

Manøvrering
Vår første kommentar er at manøvreringen til VG+ trenger en oppdatering ganske raskt. Den virker ikke helt stabil og gjør enkelte merkelig ting. Å få selve plattformen helt stabil bør vel være prioritet én. Det er også enkelte manøvreringselementer som virker tungvinte og ikke helt gjennomtenkte. Dette er heldigvis noe som det er enkelt å gjøre noe med, men det haster litt. Vil man sikre seg en stor leserskare på dette produktet må det jobbes mer med både innhold og enkelte deler av den selve applikasjonen.

Last ned VG+ fra App Store
 

Nettavisens iPad-utgave

Nettavisen har valgt en helt annen tilnærming enn VG+. Der VG+ har mange fellesreferanser med papir fremstår Nettavisen for iPad mer som en bildebok man kan bla i. Vi skulle gjerne si at Nettavisen legger seg på et annet journalistisk nivå i denne iPad-utgaven. Vi skulle også gjerne si at avisen prøver å gi leseren en merverdi man ikke har allerede på nettet. Dette gjør man ikke. Når man går inn i den enkelte sak er den helt identisk med den normale nettutgaven som Nettavisen har.Manøvrering
Det er rimelig enkelt å manøvrere i Nettavisen på iPad. Den knirker litt her og der og det er nok en fordel om man foretar en oppgradering der man fikser en del smårusk ganske raskt. Det er intuitivt å manøvrere og etter min mening noe enklere enn VG+, men dette jevner seg vel ut etter hvert.

Last ned Nettavisen for iPad fra App Store

Konklusjon

Det jeg savner med Nettavisen er en merverdi som er noe mer enn det rent presentasjonsmessige. Man kan selvfølgelig si at VG+ har et godt stykke igjen før man klarer å oppfylle sine egne ambisjoner om å lage en redaksjonell nyvinning. Da trengs det en mye klarere redaksjonell profil. Nettavisens litt ambisjonsløse nypresentering av samme stoff som allerede finnes i nettutgaven blir litt pinglete. Her er det rom for mye mer, og jeg håper begge redaksjoner legger seg i selen på dette området. Mulighetene er mange.

Det er også en del å gå på innen manøvrering, lesing og presentasjon, men jeg vil gjerne bruke applikasjonene noe lenger før jeg feller en endelig dom. Det er også et håp om at både VG+ og Nettavisen kommer med noen oppdateringer av brukergrensesnittene sine som tar de groveste feilene ganske fort.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen