Slik deler du video og bilder

Den tid er forbi da man måtte sende mail med store vedlegg for å vise fram skrytebilder og videoer. I dag deles det meste enkelt på nett, og det kommer stadig nye aktører til. Dermed er det en rekke ulike tjenester å velge blant om du er klar for å prøve ut en ny tjeneste.

Etter hvert som konkurransen har hardnet til, blir det også mer for pengene. Mens man før måtte betale for det meste av lagring på nett, kommer de fleste tjenestene med gratis varianter. I tillegg finnes det ofte også betalingsvarienter for de som ønsker større lagringsplass og mer avanserte funksjoner.

Før du setter i gang er det et par ting å tenke over. Her er noen tips:

Kan holdes privat

Mange er redde for film- og videoopplastningstjenester siden de ikke vil eksponeres for omverdenen. Det trenger du likevel ikke bekymre deg for, på så og si alle tjenestene kan du velge å holde klippene dine private. Da er det bare du, eller vennene dine om du ønsker, som kan se filmsnuttene.

Du kan altså ha det helt for deg selv om det er det du vil, og likevel ha tilgang til materialet ditt hvor enn du er i verden hvor det er internett. Nå vil kanskje noen si at hele moroa er å vise fram filmene og bildene til andre og få kommentarer og tilbakemeldinger. Men du kan altså håndplukke ditt publikum.

Satser du på å gjøre materialet ditt tilgjegelig for alle, kan du i tillegg også tjene penger. Dette gjelder i hvert fall for Flickr. og Yahoo.

Rettigheter
Det første du bør tenke på før du laster opp noe som helst, er at du sitter på rettighetene til materialet. Er det du som har tatt bildene eller laget videoen? Og ikke minst; er det greit for de som  er på bildene elller videoene å komme på skjermen?

Skal du dele innholdet med de utenfor de nærmeste krets, er det også greit å ta noen forholdsregler. Publiser for eksempel ikke barna dine som løper nakne rundt i hagen, selv om det bare er en morsom liten snutt for deg. Det finnes mange gærninger der ute som kan ha helt andre inrteresser når de ser på materialet.

Valg av tjeneste
Når du er klar for å velge tjeneste, kan du begynne med å sjekke om noen av tjenestene der ute kan samkjøres med andre tjenester du allerde bruker. Myspace, Facebook, Blogger og Twitter er for eksempel kompatible med mange ulike tjenester.På samme måte sparer du deg enkelte ganger  for flere kontoer.Har du allerede en yahoo-konto, kan den brukes på Flickr. På samme måte fungerer en Google konto fint til Google Video eller YouTube.

Sammenlign

En annen viktig ting å sjekke er støtte for filformater. Spesielt på videoopplastning er det slettes ikke sikkert alle tjenestene støtter filmformatet kameraet ditt bruker. I stedet for å begynne med filkonvertering, kan det ofte vare bedre å bare velge en annen tjeneste som passer med dine filer.

Det varierer også hvor store filer du kan laste opp, og noen steder er det begrensninger på total lagringsplass.

Hvor enkel og rask opplastningen er kan også være vært å merke seg, i tillegg til om det finnes ekstrafunksjoner som enkel redigering eller støtte for HD-kvalitet.

Til slutt er det også enkelte tjenester du må betale for, mens andre er helt gratis. Stort sett får du likevel noe ekstra når du velger betalingsvariantene.

Her er litt om noen av de mest kjente variantene:

Picasa og Youtube

Google er kjent for å tilby det meste du trenger på nett, og bilde- og videoopplastning har de også. Du kan likevel ikke gjøre begge deler i samme program, Picasa er mest for bilder mens Youtube er den velkjente filmvarianten.På Picasa kan du redigere bildene dine, og her kan du også velge å sette bildeserier sammen til videosnutter med lyd. Du får 1 GB gratis lagringsplass i året, eller du kan oppgradere til for eksempel 10 GB for 20 dollar eller 400 GB for 500 dollar.

Er du bare opptatt av videosnutter, er nok YouTube stedet for deg. Her kan du med en gratis konto laste opp et ubegrenset antall videoer på inntil 2 GB og maksimal lengde på 10 minutter per snutt. For raskere opplastning kan du prøve gruppeopplastning som tar opptil 10 videoer om gangen. Opplastningen av video virker å være en del raskere enn på andre programmer.

Filformatene som egner seg best for Youtube er H.264, MPEG-2 eller MPEG-4. Også her er det nå kommet støtte for visning av HD-video (720p).

Mange andre sosiale tjenester støtter også bruk av bilder og video fra Picasa og Youtbe, du kan for eksempel benytte deg av dem når du lager en blogg på Blogger.com. 

Flickr

Med Flickrs gratistjeneste kan du laste opp inntil 100 MB med bilder og to videosnutter hver måned. Videoene er begrenset til 3 minutter eller 150 MB. Filene som støttes er AVI, WMV, MOV, MPEG og 3gp.Betaler du 25 dollar i året for en oppgradering til en Flickr Pro-konto, får du ubegrenset med både video- og bildeopplasting. Da får du også støtte for HD-video og slipper annonser når du er innlogget. Du får i tillegg tilgang til originalene av bildene dine i full størrelse, mens du med en gratiskonto bare får se forminskede versjoner.

Dette er en svært god løsning hvis du har planer om å laste opp en del av både bilder og videosnutter.

Andre programmer det er verdt å merke seg er Photobucket, AmazonUnbox, Vimeo, Netflix, Twitter, Photoflexer og Drupal.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen