Slik blir Windows Vista

Slik blir Windows Vista

Microsoft lanserer i dag Windows Vista med brask og bram, men den norskspråklige utgaven kommer ikke før i februar.

Vi guider deg likevel gjennom endringene og kravene til pc-en din hvis du har lyst til å kjøre det nye operativsystemet.

Krever kraft
Vær forberedt på at Vista krever en god del av datamaskinen din, men kravene varierer noe.
Den enkleste versjonen, Windows Vista Home Basic krever at du har en prosessor på minst 800-MHz eller raskere, et minne på minst 512MB RAM, grafikkmaskinvare som støtter SVGA-oppløsning, altså 800x600, en harddisk på 20GB med minst 15GB ledig lagringsplass og til slutt en cd-rom-stasjon. 

Hvis maskinen din ikke har en dvd-spiller, må du henvende deg til Microsoft for å få installerings-cd-er.

Hvis du vil bruke grensesnittet Aero, som er noe av det som virkelig vil skille Vista fra Windows XP, må du også ha et skjermkort som støtter DirectX 9 grafikk-APIer med Pixel Shader 2.0 3D-tekstur, og som har en Windows Vista Display Driver Model-driver (WDDM). Kortet må dessuten støtte 32 bit per piksel og ha minst 128 MB grafikkminne.


Vet du ikke helt hva som sitter i maskinen din? Ikke fortvil, du kan finne ut om maskinen din takler Vista ved å kjøre Vista Readiness. Denne tjenesten sammenlikner ytelsen på pc-en din og kravene for å bruker Vista. 

Nyhetene
De viktigste nyhetene i Windows Vista er langt bedre sikkerhet og et nytt brukergrensesnitt der 3D og søk får en svært sentral plass. Selv om likhetene med Windows XP er åpenbare, vil du raskt oppleve at særlig filbehandling gjøres på en helt annen måte, og du har langt flere avanserte muligheter. 

Selve grensesnittet ser også helt annerledes ut, gjennomsiktig og mer elegant, særlig om du kjører Aero. 

Gjennomsiktige vinduer og fine animasjoner gjør deg kanskje ikke mer produktiv, men øynene dine vil i alle fall få det bedre.
Windows Flip og Windows Flip 3D, som lar deg se på miniatyrbilder av dine åpne vinduer, vil gjøre det enklere for deg å finne vinduet du ser etter. 

Dansk begeistring
Danske PC World har installert en nesten ferdig danske versjon av Vista, og ekspertene er begeistret for det nye operativsystemet.
- Førsteinntrykket av den danske versjonen er meget positivt. Vista har potensial til å bli årets it-produkt 2007, sier Jes Schyum, nettredaktør i bladet.

De fleste andre åpenbare nyhetene i Windows Vista, som ny Windows Media Player og Internet Explorer 7, har allerede blitt gjort tilgjengelig for Windows XP. Så om du ikke vil bruke mye penger på å oppgradere eller kjøpe ny pc og i stedet vurderer å gå for den enkleste versjonen, Home Basic, er det kanskje like greit å kjøre Windows XP en stund til.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen