Slik blir TV-året 2011

En ting er helt sikkert. Den som spår om fremtiden, lyver. Når det er sagt skal det mye til å ikke spekulere på hva fremtiden bringer. TV har vært i en rivende utvikling og dette kommer til å fortsette i lang tid fremover. Spørsmålet er hva som kommer til å skje i det kommende året. Noen ting er ganske klare, andre er vanskeligere å spå. Uansett skal vi gjøre et forsøk på å fortelle hva som vil skje i 2011.

3D flopper
Vi kan like godt gå ut med høy sigarføring. At 3D flopper er litt avhengig av fra hvilket ståsted du ser det. Sett fra produsentenes ståsted kommer det nok til å bli en suksess i og med at stort sett det som finnes av TV og Blu-ray-spiller vil støtte teknologien, og dermed har vi som forbrukere ikke noe valg. Vi kommer til å kjøpe dette.

Sett fra forbrukerens ståsted vil mangelen på fornuftig innhold gjøre 3D lite attraktivt. Bruk av briller gjør det ikke særlig mer forlokkende, og ikke minst det faktum at de få TV-kanalene som skal sende 3D bruker en teknologi som halverer oppløsingen du vil se i forhold til HD. Dette gjør at i stedet for å se et gnistrende godt bilde i 2D ender du opp med å se et moderat godt bilde i 3D.

Disse faktorene tror jeg kommer til å bidra til at forbrukernes faktiske utnyttelse av den nye teknologien blir svært begrenset. Morsomt i begynnelsen, men deretter tror jeg 3D-brillene havner i skuffen. Unntaket vil være spillfantastene som kommer til å ha mer innhold å velge i og det faktum at teknologien egner seg bedre for dem.

Les mer om 3D-TV og innholdsmangel her

Større skjermer
Dette er en spådom som ikke er særlig farlig å komme med. Kombinasjonen av fallende priser, bedre bilde og tynnere skjermer fører til at størrelsen øker. I og med at mange i dette landet bor i leiligheter tror jeg kanskje at vi nærmer oss en foreløpig maksimalstørrelse på rundt 55 tommer. Over tid tror jeg imidlertid at dette vil begynne å øke litt igjen. Grunnen er at vi trenger en tilvenningsfase der vi gradvis blir vant til at det er TVen som er senteret i huset.

Høyere oppløsning
Dette er vel heller ikke en spesielt vanskelig spådom. Vi har nettopp blitt vant til HD, men arbeidet er forlengst i gang med enda høyere oppløsning. Dette gjelder spesielt produsentene av skjermene. De som produserer innhold kommer nok til å ligge langt bak ennå. Uansett kommer vi til å se TV-apparater med høyere oppløsning, noe som i seg selv er en pådriver for enda større skjermer. Det vil også være en pådriver for Blu-rays gradvise endelikt.

DVD-en forsvinner
DVD-en er inne i sitt siste leveår. Innen utgangen av året er DVD-spilleren i sin helhet erstattet med Blu-ray. Det er ingen grunn til å forlenge denne gammeldagse teknologien noe lenger. Dette er gårsdagens teknologi og passer ikke lenger til våre HD-baserte TV-er.

Les mer om hvorfor DVD er en dårlig investering herBlu-ray overtar

Dette følger enkelt av forrige spådom. Blu-ray-spilleren blir DVD-ens erstatter så lenge det varer. 2011 blir Blu-ray-spillerens år. Det finnes ikke grunner til å kjøpe noe annet enn Blu-ray. Den kan spille gamle DVD-er og den passer til oppløsningen TV-ene våre kjører. Blu-rays fremtid etter 2011 er langt mer usikker.

HD blir standard
Mange vil si at dette er en standard allerede, og de vil ha rett. TV-en er HD, Blu-ray er HD. Det som ikke er standardisert på HD er derimot TV-sendingene. Jeg tror at vi vil se at de aller fleste kanaler standardiserer på HD i løpet av 2011. Det vil ikke lenger være slik at du må abonnere spesielt på HD-kanaler, dette vil være en del av standardpakken fra innholdsleverandøren.

Uten en tråd
Vi kommer til å se at kablene blir færre og færre. Dette er en trend som har pågått lenge, men i løpet av 2011 kommer vi til å se løsninger for trådløs overføring av både lyd og bilde som fungerer skikkelig. Vi snakker da innomhus.

Internett overtar
Vi har sett begynnelsen på denne trenden i 2010 og den vil forsterke seg kraftig i 2011. Jeg tror 2011 vil være året da internettet reder grunnen for en endelig overtakelse av TV-markedet på nesten alle plan. Filmleie i HD og 3D vil bli nettjenester og ikke en platesentrert greie slik som Blu-ray. Jeg sa tidligere at 2011 er Blu-rays år. Jeg tror også at det er det siste året vi ser en vekst i Blu-ray markedet.

TV-selskapene og innholdsleverandørene kommer til å satse enorme ressurser på å legge sitt innhold over på nett-TV. Omleggingen kommer sikkert til å bli gradvis, men i løpet av 2011 vil vi se en tydelig trend i nettets retning. Alt innhold kommer også gradvis til å bli mer interaktivt.

Les mer om nedlasting av film og TV her

Alt dette betyr at måten du ser TV på vil starte å endre seg radikalt. Vi har sett en endring allerede med PVR-ene. Det blir enda mer radikalt når sendingene blir stadig mer nettsentrete. Dette vil bety at du som forbruker ikke vil trenge å gjøre et opptak av en sending for å se den senere. Du vil kunne hente ned nøyaktig det du vil se når du vil se det. En trend mot slutten for faste tider for TV-programmer vil komme gradvis, men 2011 er året vi ser begynnelsen på denne trenden.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen