2009 blir et spennende år for deg som er glad i ny teknologi.
2009 blir et spennende år for deg som er glad i ny teknologi. (Bilde: Istockphoto/Simfo/illustrasjon)

Slik blir teknologiåret 2009

2008 har vært et kanonår for oss som er i overkant glad i mobiltelefoner. Dette var året da alle produsentene presenterte skikkelige fingerskjermmobiler, og vi begynte for alvor å surfe med mobilen. GPS er nå en selvfølge på toppmodeller, og ganske vanlig på mellomklassetelefoner.

Det store spørsmålet nå er hva vi kan vente oss i 2009. Utviklingen står nemlig aldri stille i mobilbransjen, og neste år får vi en rekke ting å glede oss over:

Trykkskjermer

Skarpe skjermer med mulighet for multi touch blir dagligdags i 2009.
Skarpe skjermer med mulighet for multi touch blir dagligdags i 2009.

Trykkskjermer er ikke nytt, men neste år kan vi glede oss over flere trykkskjermmobiler som kan styres utelukkende med en finger – eller fler. En funksjon som har blitt hypet mye er nemlig såkalt multi touch. Det vil si at du kan bruke flere fingre samtidig på skjermen, en funksjon som foreløpig bare finnes på Iphone.

Det har blitt klart at dette er en mulighet på telefoner fra blant andre HTC, men at begrensninger i Windows Mobile gjør det vanskelig å implementere. Googles Android-operativsystem har imidlertid denne muligheten, men det har ikke kommet telefoner med multi touch enda.

Neste år får vi trolig se multi touch i en eller annen form på Windows Mobile-telefoner, og i alle fall Android-telefoner med dette. Rent praksisk vil dette for eksempel gjøre det mulig å "knipe" over skjermen for å gjøre objekter større eller mindre slik som på Iphone, eller du kan for eksempel lage et spill for to spillere på samme skjerm samtidig.

I 2009 vil etterhvert lavoppløste trykkskjermer som den du finner i LG KC910 etterhvert bli et vagt minne. En av de store nyhetene i år var HTCs VGA-skjermer til Touch-mobilene sine, og med tanke på all skrytet disse har fått har ikke de andre produsentene stort annet valg enn å følge etter.

Sylskarpe trykkskjermer med multi touch blir altså stort i 2009.

Brukervennlige smarttelefoner

Smarttelefonprodusentene tar brukervennlighet til Iphone-nivå neste år.
Smarttelefonprodusentene tar brukervennlighet til Iphone-nivå neste år.

En del vil nok være uenige med oss når vi sier at smarttelefoner fortsatt ikke er brukervennlige nok. For "vanlige" brukere kan en smarttelefon fremstå som tungvint og treg å bruke, siden det tross alt er snakk om en liten datamaskin.

Apple Iphone har, på godt og vondt, vært et fyrtårn når det kommer til brukervennlighet på smarttelefoner. Og i 2009 følger resten av bransjen virkelig etter.

I år har de store produsentene vist at de har teknologien på plass. Se bare på HTC Touch HD eller Nokia 5800 Xpressmusic. Dette er telefoner som rent teknologisk kan sparke Iphone i grøfta.

Men brukervennligheten og økosystem har Apples konkurrenter ikke helt fått på plass. Vi tenker spesielt på Apples App Store, som gjør det særdeles enkelt å laste ned programmer, og Itunes som gjør musikkjøp til en lek.

Her kommer konkurrentene på banen i 2009, og da forhåpentligvis med mer åpne, forbrukervennlige og utviklervennlige løsninger. Apple har fått mye kritikk for sin strikte holdning til programvare som får legges til i App Store, noe som er et problem med tanke på at det er vanskelig å installere programmer på Iphone på andre måter.

Microsoft har sannsynligvis en mobilprogramvarebutikk kalt "Skymarket" på vei til neste år, og vi håper og tror at denne er mer åpen enn Apples App Store. Nokia har på sin side sett at de ikke kan leve av mobiler alene, og har allerede åpnet en egen musikkbutikk, spillbutikk, og det neste blir forhåpentligvis en skikkelig programvarebutikk.

Man kan alltids argumentere for at det går an å finne programmer til både Windows Mobile og Symbian på internett, men om mobilbrukerne skal ta i bruk alle mulighetene på telefonene sine må programmene være enkle å finne, kjøpe og installere uten noe mer mikk-makk.

Nådestøtet for MP3-spilleren

Disse er med på å ta knekken på MP3-spilleren.
Disse er med på å ta knekken på MP3-spilleren.

Joda, du får nok fortsatt kjøpt MP3-spillere i 2009 og 2010, men neste år kommer det til å bli mer vanlig med mobiler som har mye innebygget minne pluss mulighet for utvidelse med minnekort i størrelser på 32 GB.

I år fikk vi de første mobilene med 16 GB minne innebygget, og med et ekstra minnekort på 16 GB har du doblet kapasiteten. I 2009 kommer mobilen med 32 GB minne, og Micro-SDHC-minnekort med 32 GB minne blir tilgjengelig.

Med mulighet for rundt 15 000 sanger på mobilen er det ikke lenger noe stort poeng i å ha en klumpete MP3-spiller ved siden av. Det vil selvsagt avhenge av at produsentene klarer å lage en brukervennlig telefon med skikkelig god lydkvalitet på musikken.

Spis så mye du vil

Neste år er det bare å forsyne seg med musikk til en fast pris.
Neste år er det bare å forsyne seg med musikk til en fast pris.
Bluetooth 3.0 skal gi deg superhastigheter i 2009, trolig nærmere jul.
Bluetooth 3.0 skal gi deg superhastigheter i 2009, trolig nærmere jul.

Vi har sett de første "spis så mye du vil"-musikknedlastingstjenestene i år. Disse lar deg laste ned all musikken du orker for et fast beløp. Og med tanke på minnekapasiteten på mobilene neste år, og det faktum at det er langt mer attraktivt for forbrukeren å slippe å betale en tier per sang, er dette ganske innlysende.

Netcom har allerede annonsert en slik tjeneste, og flere aktører kommer til etterhvert.

Super-Bluetooth

Arbeidet med å oppgradere Bluetooth fra dagens 2.1+EDR-versjon til neste generasjon er godt i gang. Arbeidsgruppen bak Bluetooth, Bluetooth SIG, skal presentere den fullstendige spesifikasjonen på Bluetooth 3.0 før sommeren 2009, og med litt flaks får vi de første mobilene med Bluetooth 3.0 før jul neste år.

Nøyaktig hvilke overføringshastighter du får med Bluetooth 3.0 er foreløpig ikke sikkert, men det er ventet at den vil ligge på mellom 53 og 480 Mbps. Dermed kan det endelig bli aktuelt å fylle mobilen med musikk helt trådløst. Det blir i så fall et voldsomt hopp fra dagens makshastighet på 3 Mbps, som egentlig bare er praktisk til å overføre en og annen fil mellom mobiler og PC-er.

Teknobomber til lav pris

Teknologisk avanserte mobiler blir billigere til neste år.
Teknologisk avanserte mobiler blir billigere til neste år.

Finanskrise gjør at forbrukere er mer forsiktige med pengebruken. Dermed må produsentene virkelig kjempe om min og din gunst.

Det betyr i praksis at 2009 blir en parade av mobiler med all teknologi du kan ønske deg, og det til hyggelige priser. Vi ser allerede Nokias første trykkskjermmobil, 5800 Xpressmusic, som et forsvarsel på dette. Med trykkskjerm, Wi-fi, GPS, super-3G og en rekke muligheter til en pris på under 3000 kroner lover dette godt for neste år.

Prisen må holdes nede, og trykket må holdes oppe for at akkurat du skal la deg friste til å bla opp Visa-kortet. Hyggelig for oss, men dårlig nytt for produsentene som må drive med lavere margin enn noen gang før.

Superraskt internett

Super-3G blir enda raskere i 2009.
Super-3G blir enda raskere i 2009.

Hvorvidt vi får nyte godt av det i Norge er ikke sikkert, men neste år kommer internetthastigheten i mobilnettet til å øke betraktlig. Netcom har vært frempå og presentert planer om 4G, såkalt LTE-teknologi, i mobilnettet i 2010.

Innen den tid får vi i alle fall super-3G, såkalt HSDPA, med nedlastingshastigheter på minst 7,2 Mbps i Norge. Den teoretiske makshastigheten i super-3G-nettet er 14,4 Mbps, og det er lov å håpe på at vi får slike hastighter i Norge til neste år.

Du betaler med mobilen

SIM-kortet erstatter så smått Visa-kortet ditt i 2009.
SIM-kortet erstatter så smått Visa-kortet ditt i 2009.
Mobilprodusentene fortsetter megapikselracet, og vi får 12 megapiksler på mobilen.
Mobilprodusentene fortsetter megapikselracet, og vi får 12 megapiksler på mobilen.

GSMA, organisasjonen som forvalter mobiloperatørenes interesser, har flagget at de vil at alle mobiler skal ha innebygget NFC til neste år. NFC er en teknologi som gjør trådløs kommunikasjon over korte avstander mulig, og er en viktig brikke i arbeidet med å få deg til å bruke mobilen som lommebok.

Det er veldig stor sannsynlighet for at NFC blir forholdsvis vanlig i mobiltelefoner neste år. En slik telefon kan sveipes over en betalingsterminal i butikken, og vil fungere som Visa-kortet gjør i dag.

Betalingsterminaler med NFC-støtte vil neppe bli veldig utbredt til neste år, så Visa-kortet må du uansett fortsatt ha med deg.

Megapiksler i fleng

Mange, oss inkludert, syns det er synd at mobilprodusentene bruker mer tid på å utstyre mobilkameraene med flest mulig megapiksler i stedet for skikkelig optikk. Sånn sett kan vi si at Sony dessverre har laget en knøttliten bildebrikke med 12 megapiksler til mobiltelefoner.

Denne bildebrikken kan tas i bruk av mobilprodusentene i mars neste år, noe som betyr at vi får kameratelefoner med 12 megapiksler, trolig mot slutten av 2009.

Det er lov å håpe på at produsentene heller bruker 2009 på å utvikle en telefon med skikkelig kameraoptikk, men historien tatt i betraktning ser det ikke lyst ut.

Er du glad i megapiksler blir 2009 likevel et jubelår.

Hva venter du på?

Selv om bildet vi har tegnet av 2009 ikke nødvendigvis blir helt korrekt når vi ser tilbake på det om ett år, er dette noe av det vi sannsynligvis får se.

Hvordan tror du teknologiåret 2009 blir seende ut? Diskutér i forumet »

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen