opera_mobile_9-5_topp

Slik blir Opera Mobile 9.5

På tirsdag lanserte Opera en ny versjon av nettleseren sin for smarttelefoner: Opera Mobile 9.5. Nettleseren skal gjøre det enklere og raskere å surfe på internett med mobilen.

Opera Mobile 9.5 er en mye mer avansert nettleser enn lillebroren Opera Mini. Blant annet kan du surfe på flere nettsider om gangen i forskjellige faner og vise Youtube-videoer. Dessuten komprimeres ikke nettsidene før de lastes inn - men vises i full versjon. Likevel har den nye nettleseren arvet endel funksjonalitet fra Opera Mini.

Her kan du lese om noen av nyhetene i Opera Mobile 9.5, og se en eksempelvideo. Opera har også lovet en sniktitt på den nye nettleseren på Mobile World Congress i Barcelona i neste uke, der Amobil er tilstede.

Zoom som i Opera Mini

Zoom-funksjonen har blitt svært lik den vi er kjent med fra java-baserte Opera Mini. Du får først opp siden i fullt format, og kan deretter velge et område på siden for å zoome. På mobiler med trykkfølsomme skjermer gjør du dette ved å dobbelklikke, mens på andre mobiler flytter du markøren for å velge et område.

Nettleseren finner selv frem til det området av nettsiden som er mest logisk at du vil se, slik at du trenger å navigere selv så lite som mulig. Du vil for eksempel oppleve at du får se all teksten konsentrert på området du har zoomet inn på uten at noe forsvinner ut av skjermbildet.

Dersom du har en mobil med trykkfølsom skjerm, navigerer du rundt på nettsidene ved å sette pekepennen på skjermbildet og dra det.

Som nevnt skal Opera Mobile 9.5 gjøre det raskere å surfe på internett. En sammenligning Opera har gjort, viser at det går 2,5 ganger raskere å laste inn en nettside med Opera Mobile 9.5 enn med Internet Explorer for Windows Mobile.

Full YouTube-støtte

Nettleseren støtter Flash Lite 3, noe som vi lenge har lengtet etter i mobilnettlesere. Denne støtten sørger for at du kan for eksempel se YouTube-videoer og surfe på Facebook med den samme funksjonaliteten som du får på PC-en din.

Opera Mobile 9.5 lanseres til mobiler med Windows Mobile, så vel som Symbian- og Linux-baserte systemer. Det er dermed nærliggende å tro at nettleseren kommer til blant annet både S60- og UIQ-mobiler så vel som Android.

I tillegg lanserer Opera et utviklingsverktøy som gjør det mulig å skreddersy nettleseren til proprietære operativsystemer.

Opera har ikke gått ut med noe tidspunkt for når den nye nettleseren kommer på markedet. Prisen er også foreløpig ukjent.

(Kilder: Opera)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen