Slik blir mobiltelefonen

Intel har den siste tiden lagt mye energi i satsingen sin på trådløse nettverk og mobiltelefoner, og få tviler vel egentlig på at selskapet vil klare å oppnå en stadig mer dominerende posisjon i markedet de neste årene. Mange spisset derfor ørene ekstra godt da selskapet på årets IDF-messe kunne vise frem de teknologiene de tror vil prege morgendagens mobiltelefoneer.

Intels Ron Smith, som er visepresident for selskapets avdeling for trådløs kommunikasjon, viste frem en prototype for pressen av det han valgte å kalle 'den universale kommunikatoren'. Hjernen i den fremviste enheten var ikke overraskende selskapets kommende XScale "Bulverde"-prosessor for mobiltelefoner, som vi kunne fortelle om tidligere denne uken.


(Illustrasjons-bilde av Fasttap-konseptet)

Den umiddelbare forandringen man la merke til ved prototypen Intel viste frem, var det spesielle tastaturet den var utstyrt med. I tillegg til de ordinære nummertastene, hadde telefonen nemlig fire bokstav-knapper som lå rundt hver tast. Dette skal gjøre det mulig å skrive adskillig raskere på telefonen, siden man kan skrive inn enkeltbokstaver uten å trykke flere ganger på hver tast.

Det spesielle tastaturet er allerede kjent som Fasttap, og er utviklet av en av Apples tidligere ergonomi-sjefer og selskapet Digital Wireless. Produktet ble først annonsert tidlig i år og brukes allerede av flere asiatiske produsenter, men dette er den første gangen en stor aktør som Intel har erklært sin tiltro til konseptet.

Intel håper på denne måten å få tatt kverken på det som regnes som det største problemet for dagens mobiltelefoner - rask og effektiv inntasting av tekst.

Skjermen til kommunikatoren var basert på den nye OLED-teknologien, som vi den siste tiden har sett dukke opp i de eksterne skjermene til stadig flere asiatiske kamskjells-telefoner. Dette er første gang vi har sett OLED bli brukt i hovedskjermen til en mobiltelefon, noe som tidligere har vært vanskelig å få til på grunn av tekniske utfordringer og høye kostnader.

Den største fordelen ved å bruke OLED-teknologi fremfor dagens STN- og TFT-skjermer, er at OLED-skjermer er selvlysende og derfor ikke trenger ekstra bakgrunnsbelysning. De er derfor adskillig mer vennlige på bruken av telefonens batteri, såvel som å være både lysere, skarpere og gi et bedre bilde når man observerer dem fra forskjellige vinkler.

Den viktigste teknologiske nyvinningen ved Intels nye prototype lå allikevel under panseret, i form av støtte for trådløst nettverk av den samme sorten som i dag brukes av mange stasjonære og bærbare datamaskiner - best kjent som 802.11 standarden eller WLAN.

Standarden åpner for en enorm hastighetsøkning sammenlignet med det ordinære mobilnettverket. Mens det norske mobilnettet i dag har en maksimal overføringshastighet på 53,6 Kbps, med en forventet hastighet på 384 Kbps med tredje generasjons mobiltelefoni, kan et 802.11b nettverk levere hastigheter helt opp mot 11264 Kbps! (11 Mbps)

Tidligere har den nødvendige maskinvaren for 802.11 vært for strømkrevende og klumpete til å egne seg for bruk i mobiltelefoner, men nå ser det altså ut som om de nødvendige brikkene endelig har blitt veldimensjonerte nok til å gjøre det praktisk mulig å bruke dem i såpass små enheter som dette.

Intel kunne videre demonstrere hvordan mobiltelefonen automatisk og sømløst skiftet mellom å bruke mobilnettverket og det trådløse 802.11 nettverket, alt ettersom hvilket av dem som var lettest tilgjengelig til enhver tid. "Brukeren skal ikke behøve å vite at det er flere nettverk. Kun enheten skal trenge å tenke på det.", forkynnet Intels Bryan Peebler til forsamlingen.

Tanken bak konseptet er at telefonen automatisk skal begynne å laste ned data i høy hastighet via 802.11 standarden når man kommer innenfor en sone med trådløst nett, såvel som å rute de samtalene man fører gratis over internett via Voice-Over-IP teknologi istedenfor via det kostbare mobile nettverket. Og det helt uten at brukeren skal legge merke til overgangen.

Et siste moment som var verdt å merke seg ved demonstrasjonen, er hvilket operativsystem Intel tror vil brukes i morgendagens mobiltelefoner.

Selv om Intel aldri nevnte dette emnet i løpet av fremvisningen, burde utplasseringen av de velkjente 'hjem' og 'tilbake' knappene fra Microsofts operativsystemer si nok om hvilken vei vinden blåser.

Intel og Microsoft har lenge vært sentrale samarbeidspartnere på PC-fronten med Windows og Pentium, og det fruktbare samarbeidet ser nå altså ut til å fortsette i mobiltelefonens verden med Windows Mobile og XScale.

Hittil har riktignok de store mobilprodusentene holdt seg unna løsningene til de to selskapene, men etter at både Samsung og Motorola nylig har lansert mobiltelefoner og håndholdte med Intel XScale-prosessor og Windows Mobile operativsystem ser det ut som om den trenden er i ferd med å snu.

Du bør med andre ord ikke bli forbauset om din neste mobiltelefon kommer med et 'Intel Inside' merke på dekselet og har en Windows logo på skrivebordet.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen