Slik blir fremtidens ordliste

Slik blir fremtidens ordliste

Om du ikke vet hva T9 er, så har du sannsynligvis vært borti det likevel. T9 er den såkalte ordlista som ligger i de aller fleste mobiltelefoner. Det er den som gjør at du bare behøver å trykke en gang på hver tast, selv om bokstaven du skal ha kanskje er nummer to, tre eller fire på tasten.

Det er selskapet Tegic som står bak T9. Denne måneden passerte selskapet to milliarder solgte T9-mobiler. 

Nabotast
Vi har tidligere omtalt XT9 som ordbok for pølsefingre. Etter å ha stiftet nærmere bekjentskap med XT9 står vi ved beskrivelsen. For aldri før har det vært lettere å skrive tekstmeldinger. Vi kan til og med tillate oss å taste feil. Telefonens ordbok foreslår ord som virker sannsynlige også dersom en eller flere av bokstavene i ordet ligger på nabotastene til den du trykket. Dermed minsker sjansen for at du får beskjed om at ordet ikke finnes i ordlisten fordi du har tastet feil.

Vi testet løsningen og skrev så slurvet at vi skjemtes. Men like vel – til tross for mange feiltrykk fikk vi frem ordene vi ønsket. Dess flere feiltastinger, dess lenger ned på forslagslisten kom ordet vi leter etter. Men vi slapp i alle fall å taste bokstavene på nytt.

En for alle
Mens T9 er skrevet for mobiltelefoner med 12 taster, så er XT9 også klar for andre tastaturløsninger eller håndskrift. Vi testet den løsningen også, og ble like imponert. En vanlig svakhet ved håndskriftgjenkjenning er at bokstaver som a/o, r/v., i/j og n/u må skrives svært tydelig for ikke å bli mistolket. XT9 tar høyde for dette og foreslår ord med begge alternativer. Har du skrevet tydelig kommer like vel det rette alternativet først.

For mobilprodusentene betyr det at en ordbokløsning kan kjøres på alle plattformer og med ulike brukergrensesnitt. 

Øker tastelysten
- Vi kommer til å kjøre kampanjer i Skandinavia neste år for å lære folk å bruke XT9, sier William Clement i T9 Solutions. – Undersøkelser vi har gjort viser at de som bruker T9 skriver dobbelt så mange SMS som de som ikke bruker T9. Det burde derfor være i operatørenes interesse å få flere til å bruke ordlisten i mobilen, sier han.  
      - Men kan det ikke være at de som taster mest lærer seg T9, istedet for omvendt?
      - Vi har kjørt opplæring på T9, og sett at de som lærer seg systemet tekster mer, sier Clement.

Tall fra Tyskland og Italia viser at T9 ikke bare er for ungdom. – Ordlista i mobilen er noe folk enten elsker eller hater. I Tyskland og Italia bruker 55 prosent av alle mellom 55 og 65 år ordlista. Blant yngre er tallet mye høyere. Vi tror bruken av T9 er enda mer utbredt i Skandinavia, og kommer til å gjøre en undersøkelse om dette neste år, sier Clement.

Undersøkelsene fra Europa viser også en annen trend – hele 66% av de unge opplyser at de har lært foreldrene sine å bruke T9.

Svakheter
Til nå har T9 like vel hatt sine svake sider. Blant annet fungerer ordboken forskjellig på ulike mobiltelefoner. Det innebærer blant annet at knappen som bytter alternative ord ligger på ulike steder, noen, men ikke alle mobiltelefoner, retter automatisk første bokstav etter punktum til stor bokstav. Noen husker hvilke ord vi bruker mest, noen lærer seg nye ord vi staver og noen lar oss ikke rette feilstavede ord uten først å slette hele ordet.

- Produsentene har utnyttet T9 sine muligheter på ulike måter, særlig når det gjelder brukerdatabasen. Brukerdatabasen er systemet som gjør at dine egne ord blir husket, og at de alternativene du bruker mest foreslås først. Det vil være mye opp til produsentene hvordan de velger å bruke XT9. Men det nye systemet gir mulighet for å lagre personlige ordlister på SIM-kortet, slik at de kan flyttes med når du bytter mobil. 

All 4 U, BRB!
De nye ordbøkene vil også inneholde flere SMS-forkortelser. Dessuten kan de alternative ordene vises som liste, slik at du raskere finner ordet du leter etter. Listen har også forslag til fortsettelse på ord. Skriver du ”tek”, så foreslår ordlisten ord som ”teknologi”, forteller Clement. 

- Kan jeg lage egne shortcuts? Som at EIS automatisk gir alternativet Espen Irwing Swang?
- Nei, men det var en god ide. Jeg skal ta den med videre.

Den første mobiltelefonen med den nye ordlista er Samsung SGH i320. Men mobiltelefonen har en tidlig versjon av XT9. – Denne versjonen tillater ikke feiltastinger. Det kommer på modellene som blir lansert nå fremover, lover Clement.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen