Slik blir fremtidens mobilverden

Slik blir fremtidens mobilverden

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Før mobilkameraet over en fremmedspråklig tekst og les den på norsk – rett kameraet mot en bygning og motta informasjon om bygningen direkte fra internett til mobilen. Det høres ut som science fiction, men for forskerne i Nokia er dette saker de sysler med til daglig. 

Se også:
Mobil e-post gagner familien
Skriv tekstmeldinger med ett tastetrykk!
Slik blir din mobil i 2020

Ved Nokias forskningssenter i Oulu i nord-Finland, kaller de det for "The Way We Live Next”, og i dag har de vist frem noe av det vi har i vente. Blant områdene som ble presentert var disse: 

- Web-teknologi driver utviklingen innen mobil
- Nanoteknologi og løsninger for miljøet
- Evolusjonen av brukeropplevelsen for Internett
- Mobil betaling og banktjenester over NFC (Near Field Communication)
- Fremtidens energikilder
- Smart oppkobling og fremtiden for trådløst bredbånd. 


På flere av disse områdene er Nokia alene eller sammen med andre godt i gang med utviklingen av nye produkter og løsninger. 

Mosh
Blant teknologiene som ble demonstrert var Mosh, en plattform for distribusjon av innhold fra en til mange. Løsningen skal gjøre det enkelt å spre applikasjoner og innhold til mange brukere samtidig. Nå innføres også SEEK, som gjør det mulig å finne delt innhold til din mobil på en enklere måte.

Widsets
Widsets kjenner vi fra før, men også her er vi ennå bare i startgropa. Widsets er små applikasjoner som er koblet til Internett og tar seg av ulike oppgaver. Typiske eksempler er applikasjoner som viser hvordan været blir, hva riktig klokke er, eller siste oppdateringer av en blogg. Tilsammen finnes det i dag over 2.000 ulike slike Widsets, og mer enn 3 millioner brukere. 

Point&Find
Pek og finn er en spennende måte å oppdage omgivelsene på. Når du retter mobilkameraet mot gjenstander i omgivelsene får du automatisk relevant og oppdatert informasjon fra Internett om hva det er du ser. 

OversetterKnips og oversett er en annen nyhet som Nokia har utviklet langt nok til å kunne demonstrere. Ved å ta bilder av en tekst kan du få fortløpende oversettelse fra et språk til et annet.

Nokia viste også hvordan en virtuell 3D-verden som Second Life kan leves ut på mobilen. 

Webserver på mobilen
Om du vil være med og utvikle spennede nyheter videre gir Nokia deg muligheten til å ta del i arbeidet gjennom Beta Labs. Et eksempel på hva miljøet rundt Betalabs har utviklet er Mobile Web Server. Dette er en teknologi som gjør mobilen din til en server på Internett. Når serveren kjører kan du eller andre få tilgang til innholdet på mobilen fra en hvilken som helst nettleser.

Vil du vite mer om hvordan vi skal leve videre, så kan du blant annet laste ned podcast fra presentasjonene her. 


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen