Slik blir fremtidens fotballkamper

Å se på fotball er en stor lidenskap for mange. For noen er opplevelsen god nok i stua, mens andre søker seg til nærmeste vannhull (les: fotballpub) eller tar hele veien til stadion for virkelig å suge opp stemningen.

Men det å ha nok plasser på fotballarenaen kan være et problem. Kanskje ikke nå vi snakker om vanlig klubbfotball, men for store mesterskap som EM eller VM kan det være millioner av plasser for lite, for å si det slik.

Dette problemet mener Japan at de nå har svaret på, og svaret er selvfølgelig teknologi. For fotball-VM i 2022 utviklet de et konsept der fotballkampene skulle kunne vises direkte på forskjellige stadioner eller fotballarenaer, selvfølgelig i 3D. Eller vises blir kanskje litt feil - alle spillerne skulle projiseres som hologrammer i full størrelse, og da på en skjerm som i praksis dekker hele gressmatta.

Med andre ord ville det ikke vært behov for briller eller andre innretninger. Faktisk ville det være omtrent som å ha hele spillet gående på akkurat den arenaen, med det unntaket av at spillet ikke avbrytes selv om en eller annen gærning prøver å storme kampen...Teknologien bak er det ikke mye å si på. For "kildekampen" skulle 200 super-HD-kameraer (8K) og 70 mikrofoner plassert under gressmatta sørge for å få med seg det aller meste av action og stemning. Ikke bare ville det kunne gi standard visning av hele banen, men også vise spesielle vinkler og næropptak som er langt unna det som kan gjøres i dag.

Fulle fotballkamper som holografiske 3D-projiseringer høres kanskje fjernt ut i dag. Likevel garanterte faktisk Japan å ha dette klart til VM-start. Men i stedet for en potensielt verdensomspennende stadionfest var det altså Qatar som stakk av med det fotball-VM 2022. La oss derfor gjette på at det likevel ikke blir holo-kamper på Ullevål med det første.

Mer informasjon om teknologien finner du hos Japans 2022-budhjemmeside, eller du kan bare se konseptvideoen under.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen