Guide

Slik blir du sommerens PC-doktor

Sommeren er ikke bare bading, svidde koteletter og turer på hytta - den betyr også for mange at du må menge deg med mer eller mindre slitsomme slektninger med begrensede kunnskaper når det gjelder data.

Siden du tross alt er en trofast(?) leser av Teknofil.no har du trolig både evner og interesser over gjennomsnittet når det gjelder teknologi, og derfor kan du ikke regne med å ta deg helt fri i sommer. Sjansen for at en eller flere av dine slektninger ikke har problemer med datamaskinen sin er nemlig forsvinnende liten. Det hjelper kanskje litt om du har vært fremsynt nok til å kjøpe deg en sånn T-skjorte undertegnede ønsker seg, men du kan vedde på at onkel Johan drar fram den gamle laptopen sin når du står der i badebuksa.

Å komme helt unna å måtte hjelpe slekta med datatrøbbel kan du altså ikke regne med. Derfor er det beste å forberede seg litt på forhånd, slik at du kan komme tilbake til grillmaten så kjapt som mulig.

Kjekt å ha
Den viktigste forberedelsen er å gjøre klar din digitale verktøykasse, for å si det slik. Den bør minst inneholde:

CD/DVD med operativsystem
De fleste datamaskiner selges med Windows, men om din kjære slektning har klart å ta vare på platen med operativsystemet er en annen sak. Å ha en utgave av Windows XP og Vista (og kanskje Windows 7) er derfor smart. Lisensnøkkel er som regel klistret på datamaskinen du må fikse, så du trenger bare plata.

Lag deg også en plate med Ubuntu (Linux), sånn at du har noe i bakhånd dersom du ikke har Windows-plate eller ikke finner linsensnøkkelen. Har du litt Linux-skills kan du også boote denne som en Live CD for å hente ut data dersom du ikke får liv i Windows.Minnepinne
Kan brukes til alt. Putt for eksempel programvaren vi skriver om her på pinnen, så slipper du å laste den ned i julestria.

Blanke CD- og/eller DVD-plater for backup
Husk at gamle datamaskiner ikke har DVD-brenner.

Ekstern harddisk (USB)
Fin om du må ta backup av MYE data, for eksempel for å berge musikksamlingen dersom du må reinstallere.

To hovedproblemer
Du finner typisk to problemer som folk har. Den ene er noe såpass enkelt som at datamaskinen ikke "virker", som i de fleste tilfeller betyr at brukeren ikke kommer inn i Windows.

Nøyaktig hvorfor brukeren ikke kommer inn i Windows kan være flere. Det kan være et alvorlig problem med en eller flere av datamaskinens komponenter, noe som gjerne kjennetegnes med sort skjerm, merkelige lyder, gjentagende blåskjerm eller at den ganske enkelt ikke starter. Med mindre du har en haug datadeler liggende (og er enormt glad i å fikse datamaskiner) er da det enkleste å erklære datamaskinen som kaputt - og er det en skikkelig gammel skranglekasse kan du også gjøre det uten å ha dårlig samvittighet. Men husk å ta ut harddisken(e) før vraket leveres til gjenvinning, det kan være at eventuelle viktige data kan hentes ut derfra i ettertid.

Les også: Dra nytte av din gamle PC

Dersom Windows ikke vil laste inn skikkelig er det trolig trøbbel med en eller flere oppstartsfiler. Har du Windows-platen kan denne hjelpe deg i å rette opp noen vanlige oppstartsproblemer - les mer i artikkelen når Windows ikke starter. Hjelper ikke dette er en reinstallasjon å foretrekke, med mindre dataene som ligger på maskinen er uerstattelige (da kan du komme med en laaaang og bedrevitende tale om sikkerhetskopiering).Det andre problemet er at operativsystemet starter opp, men manglende kunnskaper når det gjelder oppdatering av antivirus og/eller generell puss og rens har gjort ytelsen til en brøkdel av hva den engang var. Også her er kanskje det beste (og enkleste) å ta backup av viktige filer og innstillinger for så å kjøre en ren reinstallering, men det er ikke alltid mulig.

Vekk med det
Først og fremst: Kjenn din datamaskin - en viss peiling på hva pasienten er god for er en fordel når du skal prøve å få en sliten gammel Windows-PC på beina igjen.
 
To stikkord er disiplin og slanking. Disiplinen er det sikkerhetsprogramvaren som skal stå for - pass på at brannmuren er aktiv og at antivirus er installert. Er det et gammelt antivirusprogram som tygger mye ressurser anbefaler vi i stedet Microsoft Security Essentials.

Les også:
Slik er Microsofts antivirus

Skann hele harddisken for å finne og fjerne virus og annen styggedom. Det kan også være at du må prøve alternativer som Spybot Search & Destroy for å bli kvitt det aller meste.Slankingen må gjøres ved å fjerne alt gammelt ræl - programvare som aldri brukes, verktøylinjer og midlertidige filer. Noe kan være vanskelig å bli kvitt, for det har vi skrevet artikkelen fem som fjerner alt. Ellers har vi noen gode tips til for å få ryddet opp på harddisken i denne artikkelen.

Trim og oppdater
Med en virusfri og noe trinnere datamaskin er det bare innspurten igjen. Først og fremst må du sørge for at PC-en er oppdatert, bruk Windows Update for dette. Pass på å få inn de nyeste Service Packs og ikke glem å oppgradere til siste versjon av Internet Explorer.

De andre programmene på datamaskinen bør også oppgraderes til siste versjon. Orker du ikke gå gjennom dette helt manuelt kan du få god hjelp av Secunia PSI, som forteller deg hvilke programmer som er utdatert.

Føler du deg ekstra julesnill i år kan du også som en bonus defragmentere harddisken, altså stokke om på dataenes fysiske plassering på harddisken. Dette kan gi en ytelsesbonus, spesielt på en gammel Windows-installasjon. Et par forslag til gode defragmenteringsverktøy finner du i artikkelen de viktigste diskverktøyene.

Og du - har du dårlig råd i år er det ikke noe i veien for at onkel Kåre får "gavekort" på dine tjenester i stedet for en vanlig, kjip presang til neste bursdag.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen