Slik blir du lurt

Rundt om i verden sitter det flere personer som har funnet ut at e-post er en ypperlig metode for enkelt å lure mange mennesker på samme tid. Mange overser søppelposten med en gang den kommer inn, andre går rett på limpinnen. Her er bedrageriene som tar flest.

Svindles for 100 millioner årlig
Ifølge Kripos er ikke nordmenn vanskelige å be når det gjelder å gi fra seg penger. Tvert i mot er vi ganske lettlurte og i fjor forsvant over 100 millioner kroner ut av landet og rett i lomma til bedragere. Ifølge Kripos vil beløpet bli enda høyere i år.

- Det er vanskelig for oss å fastslå det eksakte beløpet som går ut, men trenden hittil i år tilsier at det vil gå mer penger ut av Norge enn i fjor. Det er tydelig at jo mer penger nordmenn har mellom hendene, jo mer velger vi å gi fra oss, har Anne Dybo, ekspert på økonomisk kriminalitet hos Kripos, tidligere forklart Teknofil.


Innboksen blir stadig fylt opp med søppel.

Et stort spørsmål er hvem som lar seg lure. Ifølge Kripos lar alle slags mennesker seg lure. Løfter om en kjapp gevinst kan ofte virke forlokkende. Nettstedet Switched har satt opp en liste over de ti mest suksessfulle bedrageriene som pågår per e-post. Ville du gått i fella ved noen av dem?

Aksjesvindelen
En typisk e-post, som er svindel og bedrag, lover gull og grønne skoger om du kjøper en viss aksje. Avsenderen sitter tilsynelatende på informasjon om at aksjen kjapt vil stige i verdi. Og det finnes mange som gjerne vil leke suksessfull aksjeeier. De slår derfor til på tipset som ramler inn i innboksen. Når nok mennesker har latt seg lure og aksjen har steget jevnt trekker så bedrageren seg ut mens gevinsten er på topp. Resultatet er at de som har latt seg lure ser aksjeprisen falle drastisk. Svindleren på sin side sitter igjen med storgevinsten.


Aksjehandel kan friste mange, men tips per mail er sjelden noe sjakktrekk.

På tross av at fristelsen kan være stor så er det god grunn til å holde seg unna gode aksjetips mottatt fra fremmede per mail. Spesielt om du i utgangspunktet ikke har penger å tape.

Den falske netthandelen
Om du får en mail som spør om du ønsker å avbestille en handel på nett som du ikke kan huske, så er det god grunn til å være forsiktig. I hvert fall ikke klikk deg inn på lenken som tilsynelatende skal ta deg til en side hvor du kan kanslere ordren. Linken tar deg tvert imot med til en side som lopper deg for dine personlige data. Det kan senere ha store konsekvenser for din bankkonto.


Om du ikke husker å ha handlet på nettet, så har du neppe det.

Om du frykter at kortet ditt kan ha blitt misbrukt til netthandel av andre, så sjekk heller kontoen din og ta kontakt med banken. Ukjente lenker som blir sendt via mail leder sjeldent til noe godt.

Du er en vinner!
Denne e-posten er en klassiker som stadig lurer godtroende. I stort monn har det blitt sendt ut meldinger til verdens nettbrukere om at de har vunnet enorme summer i lotterier de aldri har hørt om. Det eneste de må gjøre for å få gevinsten tilsendt er å sende over en mindre sum som skal dekke kostnadene for overføringen. Selvfølgelig ser du aldri noe til gevinsten eller pengene du sender over. Ekspertenes hete tips i slike tilfeller er:

- Om noe er for godt til å være sant, så er det som oftest det.

Den hemmelige skatten i Nigeria

Kripos i Norge må stadig ta kontakt med nordmenn som overfører høye summer til kontoer i afrikanske land. Ofte har personene mottatt en mail som lover at de skal få del i et enormt beløp etterlatt av en tidligere statsleder om de bare bidrar litt økonomisk selv. Slike "nigeriabrev" var vanlige allerede før e-posten ble allemannseie. I dag har antallet tilfeller eksplodert og problemet har vært advart mot flere ganger. Likevel går stadig folk på limpinnen.


Den skjulte skatten i Nigeria er en klassisk svindel.

Fisking etter din informasjon
En stadig vanligere e-post er mailen fra din bank som ber deg oppgi personlige data og passord på nytt på grunn av sikkerhetssvikt. I mailen ligger en lenke som tar deg til en nettside. Nettsiden er tilsynelatende din bank, men om du ser nøye etter er det kun en god kopi. Om du legger inn personlige data her går de rett til de kriminelle som kjapt tømmer din konto.

Så langt har problemet vært lite utbrett blant norske banker, derimot har norske nettsider blitt misbrukt for å skjule slike falske sider. Mikko Hyppönen, sjefsutvikler hos selskapet F-secure, påpeker at det kun er et tidsspørsmål før norske banker vil oppleve at det blir skapt gode kopier av deres nettsider. Om du selv får slik mail og bli usikker, så er hovedregelen at du kontakter banken din. De vil trolig fortelle deg at de aldri vil sende ut slik mail ved sikkerhetsproblemer.


Mange er interessert i informasjon på din maskin.

Ville overskrifter

Ifølge Symantec sin siste sikkerhetsrapport er det et økende problem at det dukker opp mail med tilsynelatende ville nyheter. Overskrifter som "Det hvite hus brenner" og "Bill Gates har blitt skutt" er det vanskelig å ikke fristes til å åpne. I mailen finnes det en link som leder til en video. Når du klikker på videoen for å spille av blir du bedt om å laste ned en avspillingsfil. Denne filen er slett ikke noe du trenger, men en ondsinnet kode slik at fremmede kan kontrollere din maskin. Så hold deg heller til de ville overskriftene som det allerede er nok av på verdens nettaviser.


Om du vil ha ville nyheter så fins det andre steder enn søppelposten.

Bli rik på ingenting
Hva er vel bedre enn å bli rik på å gjøre ingenting? Det er nettopp det flere som prøver å lure deg til å tro at du kan. Via mail spør de om du er interessert i å heve en sjekk for dem og sende deler av pengene over. Resten kan du beholde selv som takk for jobben. Resultatet er at få dager etter vil du få en illsint beskjed fra banken om å betale tilbake beløpet for den falske sjekken. Med dette vil du stå igjen med mindre enn tidligere i og med at du har sendt penger fra egen lomme til svindlerne.

Heldigvis er sjekker lite vanlige i Norge, så det skal mye til for å bedra folk på denne måten. Men om du får gode jobbtilbud fra helt ukjente inn i mailen er det uansett god grunn til å være mistenksom.


Å få penger helt uten innsats blir nok med drømmen.

Du får tilbake på skatten
Flere amerikanere har opplevd at en mail fra skattemyndighetene tilsier at de får igjen på skatten. Det eneste de må gjøre er å gi fra seg personlige og finansielle opplysninger. Om du får en lignende mail fra norske skattemyndigheter ved neste års oppgjør er det all grunn til å være mistenksom. Amerikanere som har gått på denne har opplevd at all deres personlige informasjon har blitt misbrukt. De lovede skattepengene ser de derimot lite til. Slett heller meldingen og ta kontakt med skattetaten om du syns du fortjener litt ekstra tilbake.

Gi til de som trenger det
Bedragere vet å utnytte din medmenneskelighet og sender deg uten skrupler mail hvor de ber deg donere til de jordskjelvrammede i Kina eller sultende i Sudan. Til og med et kontonummer har de lagt ved. Pengene du sender inn her kommer neppe frem dit de skal. Om du virkelig vil donere penger er det bedre å gå direkte til en bistandsorganisasjons nettside og finne ekte informasjon der.


Gå heller rett til de veldedige organisasjonene om du vil donere penger.

Betal eller dø
Dette er en av de mer overraskende mailene også mange nordmenn har fått den siste tiden. Ifølge e-posten har visstnok en leiemorder blitt hyret for å ta livet av deg. Om du derimot heller betaler leiemorderen en viss sum så skal du få leve. Det er ingen som liker å leke på denne måten med livet, men i dette tilfellet kan du ta det helt med ro og la pengene stå trygt på din egen konto. Det er ingen der ute som i realiteten jakter på deg.

Håper vi.

Sikre er vi derimot ikke.


Om du frykter denne mannen har du trolig spilt for mye eller tatt søppelposten din på alvor.


Dette er kun noen av måtene bedragere stadig forsøker å lure deg via din e-post. Ville du selv gått på noen av disse?

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen